Eveniment-Social

Bataie de joc. Un imobil de patrimoniu este lasat sa se autodistruga

Publicat: 04 oct. 2016
1

Un monument istoric din municipiul Iasi a ajuns bataia de joc a autoritatilor. Cei care ar trebui sa se ocupe de reabilitarea cladirii nu au miscat niciun deget, cu toate ca au avut si fonduri guvernamentale la dispozitie. Este vorba de Palatul Beldiman de pe strada Saulescu, imobil care apartine Palatului Copiilor din Iasi. Caldirea se afla intr-o stare avansata de degradare, iar in ultimii ani nu s-a mai lucrat la consolidarea acesteia.

In 2015, in urma unei rectificari bugetare, s-au alocat doar 600.000 lei, cu promisiunea ca atunci cand lucrarile vor demara Guvernul sa mai dea alte 1,2 milioane. Numai ca situatia a fost cu totul alta. Totul a plecat de la o contestatie a unei firme din comuna Ciurea la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor. In aceste conditii, lucrarile au batut pasul pe loc si banii s-au intors la bugetul central. Liderii politici ieseni au aratat ca Palatul Beldiman trebuie refacut de urgenta. Asta si pentru ca recent a fost emisa o lege care permite primariilor finantarea a 50 la suta din lucrarile de restaurare a acestor cladiri istorice. Restul de 50 la suta trebuie platit de proprietarul cladirii.

„Ca iesean, îmi doresc ca aceste cladiri, care amintesc prin frumusetea arhitecturii de Iasul de altadata, sa reînvie si sa confere acestui oras acel parfum inefabil pe care îl merita. Nu cred ca turistii – destul de putini în prezent – sunt atrasi de blocuri si oribilele cladiri noi. Sa nu mai amintim de proaspatul cutremur – resimtit destul destul de puternic la Iasi – care daca ar fi fost mai puternic ar fi putut sa ne faca sa pierdem si ceea ce mai avem. Aici ma refer la avariile de la Palatul Braunstein. De asemenea, cladirea în care au functionat unele cercuri ale Palatului Copiilor din strada Saulescu, cladirea Beldiman, dupa cutremur a trebuit sa fie evacuata, iar copiii sa se deplaseze tocmai la fostul Liceu de Chimie. Acest lucru se întâmpla tocmai pentru ca în permanenta nu s-au gasit fonduri, chiar daca atunci când am fost secretar de stat am depus toate eforturile si am dirijat fonduri pentru aceasta cladire. Consider ca este momentul sa punem în practica aceasta lege, sa redam aspectul civilizat si încarcat de istorie a strazilor iesene”, a spus Vasile Salaru, presedintele executiv al ALDE Iasi.
Adauga un comentariu