@ Nu si-au imaginat niciodata ca vor ajunge in aceasta situatie @ Tot ce au agonisit o viata au pierdut in cateva minute @ Fermierii ieseni care au ajuns la disperare sunt nevoiti sa dea inapoi banii primiti de la Uniunea Europeana @ Proiectele au fost monitorizate de catre specialistii institutiei care pe baza unor constatari aberante cer returnarea banilor de catre fermieri @ Reprezentantii Centrului Regional pentru Finantarea Investitiilor Rurale sustin ca pot exista astfel de situatii @ „Daca se constata ca exista intentia de frauda sau au fost create conditii artificiale pentru obtinerea fondurilor europene, se demareaza procedurile de recuperare a debitelor”, a declarat directorul institutiei care gestioneaza acordarea fondurilor europene
In timp ce afacerile micilor fermieri sunt in faliment din cauza unor greseli ale unor asa-zisi experti, la firmele mari din judet nu se gasesc niciodata nereguli. Astfel, legile se aplica tendentios si fermieri care au muncit toata viata pentru a avea o afacere prospera in agricultura s-au imprumutat de la banci si au dus la indeplinire toate conditiile cerute, risca sa ramana in strada. In aceasta situatie se afla doi fermieri din judet care au primit fonduri europene in cadrul Masurii 112 – Instalarea tinerilor fermieri. Dupa o verificare efectuata de catre specialistii unei institutii, s-a constatat ca la doi ani de la finalizarea proiectelor, fermierii sunt obligati sa restituie banii primiti. Motivele sunt halucinante.
S-au creat „conditii artificiale”
Luna trecuta, doi dintre cei sase fermieri care au protestat anul trecut in fata Centrului Regional pentru Finantarea Investitiilor Rurale (CRFIR) Regiunea Nord-Est au ajuns intr-o situatie grava. Dupa ce au semnat contractele de finantare si au primit banii, o alta veste i-a adus la disperare. Asa-numitii experti ai CRFIR Nord-Est au trimis decizii de restituire a fondurilor europene, motivand ca beneficiarii au „creat conditii artificiale” ca sa poata beneficia de finantare. Toate proiectele au fost verificate pe toata perioada implementarii de catre angajatii CRFIR, au fost avizate si aprobate, fara sa se constate în tot acest timp vreo neregula. Insa luna trecuta situatia s-a schimbat. Fermierii sunt acum disperati si nu stiu ce sa faca.
Citeste si: Bataie de joc! Povestea unor afaceri de succes falimentate de birocratie – FOTO, VIDEO
„S-a sters cu buretele toata munca depusa in toti acesti ani. Am crezut in mirajul fondurilor europene, iar acum regretam amarnic. Mai grav este ca este pusa în pericol familia noastra, care risca sa ajunga în strada pentru ca au fost facute credite la banci. S-au respectat ghidul de finantare si toate conditiile impuse, iar in final, cei care nu interpreteaza legile corect ne aduc in pragul disperarii„, a spus I. C., unul dintre fermierii ieseni care se afla in aceasta situatie si a primit banii pentru modernizarea unei ferme zootehnice. In aceasta situatie se mai afla un fermier din comuna Plugari care a primit 40.000 de euro pentru modernizarea unei ferme mixte.
Autoritatile aproape recunosc greselile
Desi la nivelul centrelor regionale din toata tara se recunoaste aceasta situatie in mod neoficial si ca se fac abuzuri asupra beneficiarilor, acestia trebuie sa procedeze in acest mod pentru ca se aplica retroactiv OUG 66/2011. „O situatie intalnita este aceea in care data adoptarii deciziei individuale de acordare a sprijinului de instalare (data semnarii contractului de finantare) depaseste 18 luni de la data instalarii tinerilor fermieri. In acest caz, solicitantul pierde dreptul de a mai semna contractul de finantare. Termenul la care se face referire este precizat expres in cuprinsul Ghidului Solicitantului pentru Masura 112, iar solicitantii care au depus cereri de finantare la limita celor 18 luni, sau chiar dupa, cu ignorarea acestui termen de gratie, s-au aflat in postura de a nu mai putea beneficia de finantare. In cazul in care solicitantii au primit deja in mod nejustificat finantare, AFIR este obligata a demara procedura de recuperare a debitului„, se arata in raspunsul Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale. Reprezentantii CRFIR Nord-Est Iasi sustin ca au fost descoperite nereguli. „Daca se constata ca exista intentia de frauda sau au fost create conditii artificiale pentru obtinerea fondurilor europene, se demareaza procedurile de recuperare a debitelor„, a declarat Anghel Ficu, director al CRFIR Nord-Est Iasi.
Citeste si: Bataie de joc! Sute de mii de euro, furati cu tupeu din buzunarele iesenilor – FOTO