National

Basescu transforma economia in circ

Publicat: 11 mart. 2012
1
Presedintele Romaniei, Traian Basescu, are o noua suparare. Basescu este, mai nou, nemultumit ca specialistii au introdus termenul de „recesiune tehnica” pe piata romaneasca, recesiune pe care el, mai nou, n-o vede posibila decat la altii, nu si in Romania.
„Eu nu vreau sa-i critic pe specialistii care au introdus acest termen pe piata romaneasca, dar modul cum a fost prezentat, absolut incorect, rezultatul trimestrului IV, in mass-media, a lasat impresia pregatirii pentru intrare in recesiune”, a spus presedintele.
Declaratia lui Basescu vine la o zi dupa ce ministrul Finantelor Publice, Bogdan Dragoi, – si nu specialistii! – a precizat ca Romania ar putea intra din nou in recesiune tehinica in acest an.
„In trimestrul intai avem din pacate aceasta nesansa a vremii, iar economia se pare ca se va contracta fata de ultimul trimestru din 2011, dar nu pentru ca s-a redus economia sau cererea, ci pentru ca nu s-a putut livra efectiv. Tehnic, este posibil sa intram in recesiune in primul trimestru, dar anualizat vom avea crestere”, a declarat Dragoi vineri.
Basescu a precizat insa duminica ca nu exista „ingrijorarea” unei intrari in recesiune in ciuda avertismentului clar al sefului de la Finante.
„Nu este adevarat, trimestrul III a avut un boom generat de productia agricola, iar trimestrul IV a confirmat practic productia industriala si serviciile. Mai mult decat atat, in sfera serviciilor catre populatie s-a inregistrat o crestere consistenta, in sfera constructiilor o crestere consistenta, sigur, constituctiile generate de investitiile bugetului de stat. Deci nu avem ingrijorarea unei intrari in recesiune reala. Daca ati compara trimestrul IV 2011 cu trimestrul IV 2010, veti constata o crestere consistenta. Deci de unde pana unde ne punem mainile in cap ca vine recesiunea peste noi? Este adevarat, trimestrul I va fi un trimestru slab urmare a conditiilor meteo, dar se vor recupera investitiile, serviciile catre populatie in trimestrul II”, a mentionat el.
Traian Basescu a mai adaugat ca nu crede ca „obiectivul vietii noastre trebuie sa fie neaparat sa descurajam populatia – vine alta nenorocire peste noi”.
„Nu vine nicio nenorocire”, a continuat el.
Culmea, Basescu vede insa recesiune in zona euro in partea a doua a anului. Adauga un comentariu