National

Basescu: Nu pot retrage Ordinul Steaua Romaniei lui Tokes

Publicat: 09 feb. 2014
1

Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, la Cluj, ca nu poate decide retragerea Ordinului „Steaua Romaniei” europarlamentarului Laszlo Tokes, pentru ca trebuie sa mai astepte o decizie a instantei, potrivit Mediafax.

„Deocamdata e atacat procesul-verbal in instanta, trebuie sa astept decizia instantei”, a spus Basescu.
In decembrie 2009, la 20 de ani de la Revolutie, presedintele Traian Basescu l-a decorat pe Laszlo Tokes cu Ordinul National „Steaua Romaniei” in grad de Cavaler.

Citeste si Laszlo Tokes in RAZBOI cu sotia. Banii sunt marul discordiei

In 27 iulie 2013, Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrarile Universitatii de Vara „Balvanyos„, ca impreuna cu Guvernul pe care il conduce sa construiasca „un sistem de cooperare nationala”, astfel incat sa ofere „protectorat” Transilvaniei, „asa cum a facut Austria cu Tirolul de Sud”.

In replica, presedintele Traian Basescu a declarat, la Universitatea de Vara de la Izvoru Muresului (Harghita), ca „nu isi merita calitatea de cetatean roman cel care cerea ca Transilvania sa fie trecuta sub protectorat”. Participantii la seminariile Universitatii de Vara de la Izvoru Muresului au cerut atunci retragerea distinctiilor acordate de statul roman „extremistilor maghiari” din Romania, facand referire la europarlamentarul Laszlo Tokes, decorat cu Ordinul National „Steaua Romaniei”.

La randul sau, premierul Victor Ponta a declarat atunci ca il va informa in scris pe presedintele Traian Basescu ca va contrasemna un eventual decret de retragere a distinctiei acordate lui Tokes, Ordinul National „Steaua Romaniei”.

Citeste si Laszlo Tokes a predat Bisericii Reformate medalia „Steaua Romaniei”

In noiembrie, membrii Consiliului de Onoare al Ordinului „Steaua Romaniei” au decis sa propuna presedintelui Traian Basescu retragerea distinctiei oferite europarlamentarului.

Ulterior, presedintele Traian Basescu declara ca asteapta raportul Consiliului de Onoare al Ordinului „Steaua Romaniei” inainte de a decide retragerea sau nu a distinctiei acordate lui Tokes, mentionand ca nu doreste repetarea istoriei din cazul Corneliu Vadim Tudor.

Intrebat daca ii va retrage Ordinul „Steaua Romaniei” europarlamentarului Laszlo Tokes, asa cum recomanda Consiliul, Basescu raspundea ca doreste sa vada motivarea si ca procesul nu este unul simplu.

In 15 decembrie, Tokes a predat Bisericii Reformate din Timisoara medalia „Steaua Romaniei” in grad de Cavaler si ordinul prin care i-a fost conferita, spunand ca, daca vreo persoana doreste sa ii ia inapoi distinctia, sa mearga la Timisoara.

Citeste si Laszlo Tokes, reclamat de Noua Dreapta la Parchetul General pentru tradare

In 6 ianuarie, Kincses Elod, avocatul lui Tokes, declara ca a atacat in instanta, la Curtea de Apel Bucuresti, hotararea Consiliului de Onoare al Ordinului „Steaua Romaniei” de retragere a distinctiei care i-a fost acordata acestuia in 2009. El spunea ca actiunea deschisa in numele lui Tokes a fost expediata prin posta in 3 ianuarie, fiind adresata Curtii de Apel Bucuresti, sectia de contencios administrativ.
Adauga un comentariu