@ Judetul Iasi se afla in coada unui clasament al regiunilor care au reusit, in ultimii ani, sa se dezvolte progresiv, prin implementarea unor proiecte europene sau regionale @ Judetul a fost depasit chiar si de regiuni mai mici ca numar de locuitori, dar care au reusit sa ia fata Iasului in mai multe privinte @ In perioada guvernarilor social-democrate, fonduri uriase atat de la Guvern, cat si de la Uniunea Europeana erau dirijate mai mult spre Bacau, datorita influentei lui Viorel Hrebenciuc @ Acum, pentru ca Gheorghe Flutur este foarte bine plasat in cadrul partidului de guvernamant, banii pentru infrastructura se duc la Suceava
Zece ani de proiecte pentru modernizarea aeroportului, esecul in implementarea la timp a unei serii de proiecte pentru modernizarea unor drumuri judetene, prelungirea unor termene de executie a obiectivelor de interes regional. Toate acestea au plasat judetul Iasi pe un loc codas intr-un top al regiunilor care s-au dezvoltat datorita proiectelor europene. Chiar daca, in ultimii ani, o parte dintre obiective au inceput sa miste, judetul a ramas mult in spatele unor regiuni ca Suceava sau Bacau, care au reusit sa obtina fonduri pentru a se dezvolta si pentru a atrage investitori. In perioada guvernarilor social-democrate, fonduri uriase atat de la Guvern, cat si de la Uniunea Europeana erau dirijate mai mult spre Bacau, datorita influentei lui Viorel Hrebenciuc. Acum, deoarece Gheorghe Flutur este foarte bine plasat in cadrul partidului de guvernamant, banii pentru infrastructura se duc la Suceava.
Pista in asteptare
Mai mult, proiectele care au fost aprobate se deruleaza cu mare greutate. Una dintre cele mai mari probleme cu care se confrunta Consiliul Judetean este modernizarea Aeroportului International Iasi. Ani la rand s-a pus aceasta problema, insa de fiecare data proiectul s-a impotmolit. Fie ca a fost vorba de obtinerea terenului pentru constructia unei piste moderne, fie de exproprierile persoanelor care detin teren in zona, sefii CJ nu au reusit sa duca proiectul pana la capat. In urma cu trei ani, Guvernul Tariceanu a alocat 10 milioane euro pentru aeroport, cu conditia ca banii sa fie cheltuiti pana la finele lui 2008. Insa cum proiectul era blocat, iar CJ nu reusise sa obtina terenul necesar extinderii aeroportului, banii s-au intors la Bucuresti. Abia de anul trecut CJ a reusit sa intre in posesia unei suprafete de peste 140 hectare, pe care urmeaza sa fie construita pista.
De cateva luni, dupa ce a fost promulgata noua lege, institutia a reusit sa treaca si la exproprierile celor 11 proprietari care detin teren in zona, fara a se mai targui inutil cu acestia.
Drumuri gaurite
O alta problema cu care s-a confruntat CJ in ultimii ani a privit modernizarea a trei drumuri de interes regional. Daca artera judeteana 208, aflata la limita judetelor Iasi, Neamt si Suceava, este aproape gata, alte doua drumuri (DJ 248 spre Vaslui si DJ 282 spre Botosani) au reprezentat o adevarata bataie de cap pentru administratia judeteana. Proiectele derulate cu fonduri europene, castigate pe vremea fostului presedinte Lucian Flaiser, au fost demarate cu greutate. Din cauza unor contestatii sau a unor firme care au tepuit CJ, situatia drumurilor nu s-a schimbat. Firma portugheza Jaop Sociedad de Empreitadas a abandonat lucrarile la soseaua spre Vaslui, lasand CJ cu frica in san si gata sa plateasca o penalizare uriasa. Proiectul a fost preluat din mers de firma Moldotrans Auto SA, care s-a angajat ca, in patru luni, sa asfalteze cei aproape 40 kilometri de drum.
Si soseaua 282, care face legatura intre judetele Iasi si Botosani, a fost o adevarata piatra de moara. Abia de cateva saptamani firma Euroconstruct Group SRL Iasi s-a apucat de lucrari, desi a castigat licitatia in 2009. Din cauza numeroaselor contestatii, lucrarea nu a putut fi demarata mai devreme.
Proiecte din mers
Actuala conducere a Consiliului Judetean sustine ca o buna parte din proiecte au fost blocate luni la rand de contestatii sau de birocratie. Constantin Simirad, seful CJ Iasi, a sustinut ca cele mai multe proiecte s-au impotmolit din vina firmelor care au incercat sa obtina cat mai multi bani publici, blocand derularea obiectivelor. „Din nefericire, proiectele care au vizat modernizarea drumurilor s-au lungit, ceea ce ne-a tras in jos. Noi am demarat o multime de proiecte, insa implementarea lor dureaza ceva timp, pentru ca ne lovim de tot felul de probleme. Este o situatie grea, daca nu chiar dificila, pentru ca ba apar contestatii, ba alte lucruri care ne impiedica sa lucram. Am corectat multe proiecte din mers si pot spune ca am dus la capat investitii pe care nu le mai vedeam finalizate”, a afirmat Constantin Simirad.
Mult mai acid in declaratii a fost liberalul Victor Chirila, vicepresedintele CJ. Acesta a dat vina pe managementul prost al celor care au gestionat proiectele respective. A dat vina si pe actuala conducere a CJ, sustinand ca aceasta a tratat prost unele probleme care au tinut de implementarea proiectelor. „Dupa trei ani de mandat putem vedea cu ochiul liber ca trecem printr-o perioada de asa-zisa stagnare. Aeroportul este in acelasi stadiu ca si acum trei ani, proiectul cu modernizarea drumurilor atribuite in mandatul trecut inca nu au fost finalizate, in timp ce in alte judete s-au si modernizat, iar inaugurarea Centrului Expozitional a tot fost amanata inutil. Vom ramane mult in urma, daca la conducerea judetului vor mai fi oameni care nu stiu sa-si faca treaba pana la capat”, a spus Victor Chirila.
Singura problema care e la CJ Iasi e combinatia de prost cu bou si cu idiot care este la conducere.
Pe scurt simirad.Oare cat v-a mai sta la conducere?