Eveniment-Social

Barbatii care aleg moartea in locul operatiei

Publicat: 07 aug. 2012
1

@ O parte dintre pacientii diagnosticati cu cancer pulmonar refuza interventia chirurgicala si revin la medic dupa 6 luni cand apar complicatii, metastazele, si nu se mai poate face aproape nimic @ Zece la suta dintre barbatii care sufera de aceasta boala nu accepta operatia, unul dintre motive fiind acela ca boala nu prezinta simptome @ „Cand nu sunt simptome, este greu de acceptat o interventie chirurgicala. Opacitatea la plamani pune mari probleme. Daca pacientul temporizeaza interventia, atunci aceasta opacitate creste si se ajunge intr-un stadiu foarte avansat cand nu mai putem face operatia. Bineinteles ca exista si o lipsa de educatie. Acesti pacienti nu sunt constienti de necesitatea interventiei”, a spus dr. Costica Mitrofan

Zece la suta dintre pacientii diagnosticati cu cancer pulmonar refuza sa se opereze, iar atunci cand revin la spital datorita complicatilor, medicii nu mai pot face nimic pentru a le salva viata. Majoritatea celor care nu accepta operatia sunt barbati cu varste cuprinse intre 50 si 60 de ani. Medicii de la Spitalul de Pneumoftiziologie din Iasi spun ca acesti bolnavi sunt greu de convins, iar atunci cand constientizeaza gravitatea bolii, este deja foarte tarziu. „Cancerul pulmonar nu prezinta simptome. Pacientul nu are durere, nu vomita sange, nu expectoreaza sange. Cand nu sunt simptome, este greu de acceptat o interventie chirurgicala. Toti spun ca au o raceala. Opacitatea la plamani pune mari probleme. Daca pacientul temporizeaza interventia, atunci aceasta opacitate creste si se ajunge intr-un stadiu foarte avansat cand nu mai putem face operatia. Pacientul este greu de convins daca nu are simptome atunci cand ii spui ca exista opacitate la plamani si trebuie sa se intervina chirurgical. Bineinteles ca exista si o lipsa de educatie. Nu exista inca un program national pentru cancerul pulmonar care sa determine populatia sa constientizeze riscurile la care se expun. Zece la suta dintre pacientii cu cancer pulmonar refuza interventia chirurgicala. In primul rand nu sunt constienti de necesitatea interventiei. Marele dezavantaj al acestei interventii este absenta simptomelor”, a declarat medicul chirurg Costica Mitrofan, director medical la Spitalul de Pneumftiziologie.

Bolnavii revin dupa 6 luni cu metastaze

Acesti bolnavi care refuza operatia revin la spital dupa sase luni cand au deja metastaze osoase, cerebrale, hepatice. In aceste conditii, medicul nu mai poate interveni, nu mai pot face nici chimioterapie sau radioterapie si in maximum un an de zile intervine decesul. „Un sfert dintre pacientii care se prezinta la consultatii sunt diagnosticati cu cancer pulmonar. Este foarte mult. Marea majoritate sunt barbati, fumatori, diagnosticati in stadiile II si III ale bolii. Pacientii care refuza interventia chirurgicala vin la spital dupa o perioada de sase luni cand au aparut metastazele. In cazul cancerului pulmonar, metastazele sunt osoase, cerebrale, hepatice, suprarenale. In aceste conditii nu mai poate fi vorba de operatie, nici de chimioterapie si nici de radioterapie. Pacientului i se administreaza numai tratament asimptomatic. Durata de supravietuire este de maximum un an de zile. Daca operatia se efectueaza atunci cand decide medicul, bineinteles cu acceptul bolnavului, durata de supravietuire, in functie de stadiul bolii, este de 80 la suta, la cinci ani, pentru cei aflati in stadiul unu si de 30 la suta, la cinci ani, pentru cei aflati in stadiul III”, a declarat dr. Costica Mitrofan.
Comentarii
Adauga un comentariu