International

Barack Obama, anunt de ultima ora: „Este pentru prima oara in ultiimii 8 ani”

Publicat: 06 feb. 2016
1

Presedintele SUA, Barack Obama, si-a exprimat satisfactia vineri pentru noua diminuare a somajului, redus la 4,9 %, precum si pentru majorarea salariilor, recunoscand totusi ca directia generala a economiei suscita in continuare „nelinisti”.

„Este pentru prima oara cand rata somajului scade sub pragul de 5 % in ultimii 8 ani”, a declarat Obama de la Casa Alba, amintind ca aceasta rata atinsese 10 % in 2009. „Trebuie sa fim mandri de progresele pe care le-am facut, ne-am revenit dupa cea mai grava criza economica dupa cea din anii 1930″, a adaugat el, ironizand cifrele care ii deranjeaza pe candidatii republicani la succesiunea sa care „isi fac campanie din disperare”.

Daca somajul este la cel mai redus nivel din ultimii 8 ani, crearea locurilor de munca in SUA a batut pasul pe loc in ianuarie. Economia americana a creat 151.000 de noi locuri de munca in cursul lunii trecute, fata de 262.000 in decembrie intr-o perioada in care piata locurilor de munca a fost favorizata de un climat foarte bland, potrivit datelor publicate vineri de Departamentul Comertului.

„Mai important inca, aceste progrese incep in fine sa se traduca printr-o crestere a salariilor„, a adaugat presedintele american, subliniind ca in cursul ultimelor sase luni, acestea crescusera „in ritmul cel mai rapid” dupa criza. Barack Obama a recunoscut totusi ca numerosi americani raman ingrijorati de situatia economica a tarii.

„Daca priviti unele studii, constatati ca oamenii sunt mai increzatori in situatia lor, in finantele lor, dar au indoieli asupra viitorului’, a subliniat el, estimand ca aceasta se explica in parte prin mostenirea „efectelor devastatoare” ale crizei din 2007/2008.

„China este in tranzitie. Economia europeana se transforma in continuare incet. Numeroase piete emergente sunt in dificultate. Aceasta face exporturile noastre mai dificile. Trebuie sa fim atenti la aceasta”, a mai spus el, evocand evolutia economiei mondiale.
Adauga un comentariu