Local

Banner imens pentru unirea dintre Basarabia si Romania, montat la Palas – FOTO, VIDEO

Publicat: 10 mart. 2018

Primarii unionisti din Basarabia si Romania au participat sambatat la Iasi pentru a semna un memorandum pro-unire. Intalnirea a avut loc la Palatul Culturii. La invitatia lui Mihai Chirica, edilul de Iasi, majoritatea primarilor care au votat Declaratia de Unire in partea stanga a Prutului au fost prezenti la infiintarea Ligii Alesilor Locali din Republica Moldova si Romania. 

In calitate de presedinti ai Ligii Alesilor Locali au fost desemnati Mihai Chirica – primar de Iasi si Marcel Snegur – primarul satului Parcova din raionul Edinet. Ori satul Parcova este satul care a spart gheata, aceasta fiind prima localitate care a semnat Declaratia de Unire cu Romania.

La eveniment au participat 106 primari, viceprimari sau consilieri din localitatile din R.Moldova care au semnat declaratii de Unire cu Romania.

In cuvantul lor, participantii au pledat pentru desfiintarea hotarului de la Prut, pentru o mai mare implicare a Parlamentelor de la Bucuresti si Chisinau si a altor institutii in pregatirea mult doritei reveniri a Moldovei Rasaritene la Patria Mama. Totodata, cei prezenti au mentionat ziua de duminica, 25 martie, cand, in centrul Chisinaului, moldovenii vor marca printr-o mare adunare implinirea a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu Romania (eveniment istoric ce s-a petrecut pe 27 martie 1918).

Aproximativ 15% dintre localitatile Moldovei Rasaritene au semnat aceste declaratii. Sunt prezenti primarul de iasi Mihai Chirica, viceprimarul Gabriel Harabagiu, George Simion (Actiunea 2012), Aurica Ichim, directorul Muzeului Unirii, Gheorghe Cliveti, directorul Institutului de Istorie "A. D. Xenopol", Claudiu Lucian Topor de la Facultatea de Istorie. "Nu de Dodon ne facem griji, ci de faptul ca sunt multi Dodoni printre noi", a spus Mihai Chirica in discursul lui.

Acestia au format si o Liga a Alesilor Locali Unionisti. Din aceasta Liga fac parte, deocamdata, primarii din 100 localitati din Republica Moldova care si-au exprimat in scris dorinta de unire a Basarabiei cu Romania. Din Romania, s-au inscris primarii din doua orase, al Iasului si al unei localitati din judetul Bistrita Nasaud.

Participantii la prima conferinta a alesilor locali unionisti din Republica Moldova si Romania vor adopta o rezolutie „intru realizarea cat mai grabnica si mai armonioasa a acestui nobil deziderat de reintregire a neamului nostru".
Comentarii
Adauga un comentariu