Local

Banii statului stau in parcarea vamii

Publicat: 22 iun. 2012
1

Peste 200 de autoturisme asteapta de ani de zile in parcarea Vamii Sculeni sa fie valorificate de Directia de Finante. Cu toate ca acestea sunt confiscate de lucratorii vamali deoarece sunt gasite cu marfa de contrabanda, ele nu pot fi vandute pana la solutionarea contestatiei facuta de proprietari. Astfel, autoturismele raman in parcarea vamii pana la pronuntarea unei hotarari definitive favorabile pentru Directia Regionala pentru Accize si Operatiuni Vamale (DRAOV) Iasi, cand sunt trecute in proprietatea statului si preluate de Directia de Finante.
Dupa confiscare, majoritatea proprietarilor contesta la procesul-verbal. Cum procedura dureaza 1-2 ani de zile, masinile stau in vama, in bataia vantului. „Cat timp masinile stau in vama nu sunt pornite, se uzeaza fizic, valoarea lor diminuandu-se foarte mult”, precizeaza Liana Barbu, purtator de cuvant al DRAOV Iasi.
Anual, peste 100 de autoturisme cu modificari interioare realizate pentru ascunderea marfurilor de contrabanda sunt confiscate de lucratorii DRAOV Iasi. De la inceputul anului in Vama Sculeni au fost confiscate cinci masini si 2.529 de pachete de tigari.

In acest an, Directia de Finante a valorificat 15 autovehicule confiscate de catre Biroul Vamal Sculeni, obtinand in total suma de 63.800 lei. Acestea nu mai indeplineau conditiile pentru a circula pe drumurile publice, fiind cumparate pentru piese de schimb. In evidenta DGFPJ Iasi mai sunt sase autovehicule care urmeaza a fi valorificate. Cea mai mare suma obtinuta din valorificare a fost de 8.000 lei pentru un autoturism marca Ford Galaxy Break din 1996. In schimb, pentru un Opel Kadett din anul 1991 s-a obtinut doar 1.200 lei.

Anul trecut, DGFPJ Iasi a obtinut 224.098 lei din valorificarea a 47 autoturisme.
Masinile preluate de la vama sunt valorificate in starea in care se afla, cu modificarile pe care le contin, fara a se interveni asupra lor. Cu toate ca exista un risc destul de mare ca acestea sa ajunga tot pe mana contrabandistilor, inspectorii vamali nu-si fac probleme in acest sens deoarece masina poate fi depistata usor la urmatorul control vamal. In caz de nereguli gasite pentru a doua oara intr-un an de zile la acelasi proprietar, acesta risca dosar penal.

„Masinile oricum sunt date in consemn. Avem datele de identificare ale masinilor, iar la urmatorul control cautam sa nu detina tigari sau produse accizate. Cel care cumpara masina stie istoricul ei, cunoaste faptul ca masina este modificata”, declara Liana Barbu, purtator de cuvant al DRAOV.




Comentarii
  • unde-i logica ? finantele vand masinile pentru piese de schimb, contrabandistul plateste o mie lei pe ea si o ia gata aranjata pentru transport tigari, vamesul ia salariu sa-l prinda iar (sau spaga sa nu …)))..tara de doi bani..

Adauga un comentariu