National

Banicioiu: Salariile personalului din Sanatate vor fi DUBLATE pana la inceputul anului 2017

Publicat: 18 aug. 2015
1
Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, preconizeaza ca salariile personalului din sistemul sanitar vor fi dublate pana la inceputul anului 2017, daca vor fi respectate actualele negocieri, o prevedere in acest sens urmand a fi introdusa in Legea de salarizare unica, pregatita de Ministerul Muncii.
„Este o marire substantiala (a salariului cu 25% de la 1 octombrie — n.r.) si trebuie continuata cu ce discutam despre statutul medicului, nu numai profesional, cat si despre statutul medicului in societate. Toata aceasta discutie trebuie sustinuta de clasa politica. Lucrurile au fost posibile dupa o serie de masuri implementate, vorbim aici de cardul electronic de asigurari de sanatate, si pot fi asumate de toate guvernele viitoare, cu o singura conditie: cardul de sanatate trebuie sa ramana obligatoriu. Ca sa intelegeti de ce poate mult timp s-a amanat si de ce nu s-a ajuns la aceste mariri mai devreme”, a afirmat Nicolae Banicioiu, marti, la Palatul Victoria, dupa ce a participat la o discutie despre salariile din sistemul sanitar cu premierul Victor si reprezentantii sindicatelor.
Potrivit lui Banicioiu, dupa majorarea salariala de 25% de la 1 octombrie, urmeaza ca in legea bugetului de stat pe anul urmator sa fie prevazute sume si pentru a doua transa de crestere.
„In proiectul de buget pe 2016 vor fi in plus alte 25 de procente. Vom vedea exact luna in care intra in plata in 2016. Majorarea va fi de aproape 60% (primele doua transe — n.r.)”, a precizat ministrul.
El a explicat ca majorarea salariala in sistem va fi finantata din economiile obtinute in urma introducerii cardului de sanatate.
„Iar o parte sunt consecintele actualizarii pretului la medicamente. Prin aceste masuri am prins doar o parte din anul 2015, n-am prins anul in totalitate. In 2016, cardul va fi functional tot anul, banuiesc ca nu va veni nimeni sa spuna ca preturile medicamentelor trebuie sa se dubleze… Gestiunea fondurilor din sistemul de sanatate trebuie sa continue principiile stabilite in 2014 si 2015 si consumurile trebuie tinute in aceleasi limite”, a mai afirmat ministrul Sanatatii.
Banicioiu a vorbit, totodata, despre nemultumirile manifestate in sistemul sanitar fata de o decizie a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, conform careia medicii din spitalele de stat nu pot primi plati suplimentare sau donatii de la pacienti deoarece au statut de functionar public.
„Posibilitatea, dreptul pacientului de a-si exprima recunostinta, daca tot stim ca exista, nu trebuie sa ne mai facem ca nu exista sau ca nu stim. Dam ipocrizia la o parte si trebuie sa reglementam. Nu poate exista absolut nimic in secolul nostru fara sa existe chitanta iar medicii sa stiti ca nu asta e problema lor.
Cer, de fapt, decenta in salarizare, ceea ce incercam sa oferim, si o reglare foarte clara a statutului”, a subliniat Nicolae Banicioiu.

 
Comentarii
  • Bai, nu mai umblati cu prostii!!! Atat timp cat sunt probleme cu decontarea serviciilor din cauza nevalidarii lor la 72 de ore (si asta din cauza sistemului informatic de la CNAS, nu a incorectitudinii), spitalele nu vor putea primi sumele contractate, deci nu vor avea de unde sa dea nici salariile actuale, daramite cele majorate cu 25%!!! Si chiar daca vor fi decontate toate sumele, tot nu vor putea da acele salarii majorate, deoarece contractele cu casele judetene au fost facute dupa niste tarife care ar trebui majorate pentru a putea sustine cresterea salariala. Deci e praf in ochi, vor zice ca maresc salariile, dar hotii de medici si personal din spitale nu isi fac treaba ca sa poata lua aceste salarii; si vedeti cum se fura in aceste spitale… Si asta din cauza ca personalul medical si nemedical din unitatile sanitare sunt tratati drept bugetari, desi nu sunt… Pentru profesori e altceva, ei iau salariile chiar daca elevii vin sau nu la scoala, trec sau nu examenele.

Adauga un comentariu