Local

Bancile din Iasi finanteaza din ce in ce mai greu IMM-urile

Publicat: 01 oct. 2012
1

@ Intreprinderile mici si mijlocii obtin tot mai greu credite bancare @ „Sunt probleme. Bancile isi iau unele masuri preventive, insa nu cred ca nu o sa mai crediteze IMM-urile pentru ca asa cum un medic fara pacienti inchide pravalia, si o banca fara clienti nu mai functioneaza”, a declarat Neculai Vitelaru,  presedintele Patronatului IMM-urilor din Regiunea Nord-Est

Intreprinderile mici si mijlocii (IMM) viabile obtin credite din ce in mai greu si la dobanzi tot mai mari. S-a ajuns aici deoarece bancile au constatat ca nu isi recupereaza la timp creantele si ca la companiile aflate in insolventa, procedurile de executare intarzie. Numarul firmelor care au intrat in insolventa este tot mai mare, iar bancherii nu mai au incredere in micii intreprinzatori. Si lipsa de transparenta a bancilor determina tot mai multe intreprinderi sa nu mai apeleze la banci cand au nevoie de bani.  Dobanzile ajung chiar si la 10-12 la suta pentru finantarea IMM-urilor, fiind foarte mari pentru firmele care au chiar si un profit de cateva milioane de euro. „Acum avem 100 de angajati, iar ca cifra de afaceri ajungem anual la 5 milioane de euro. Noi nu lucram cu credite, ci cu forte proprii, ne imprumutam de la rude, prieteni, persoane fizice si de aceea renuntam sa colaboram cu bancile. Sunt dispus sa lucrez cu orice banca din Romania, dar in conditiile in care obtin o creditare cu o dobanda de 10-12 la suta iar profitul e de doar 5 la suta, nu as mai castiga nicio lucrare, nu as avea cu ce sa platesc angajatii sau toate taxele si impozitele la stat”, a declarat Cornel Branza, administrator al firmei TedConstruct.

Acesta sustine ca unul dintre motivele pentru care bancile nu reduc dobanzile este faptul ca filialele din Romania au profitat de faptul ca firmele au nevoie de creditare si de aceea mentin dobanzile la un nivel ridicat. „Bancile-mama stiu treaba asta si pentru ca dobanzile sunt mai mari decat in tarile lor, se profita de acest lucru si nu le scad. In Germania, de exemplu, eu pot sa obtin un credit cu o dobanda de 3,75 la suta. Probabil va scade dobanda undeva la 5-6 la suta in momentul in care vom depasi pragul de 5 ani de cand suntem in Uniunea Europeana, cand toate firmele vor putea sa isi deschida filiale in orice stat din UE unde pot sa obtina capital”, a mai declarat Cornel Branza.
Specialistii sustin ca in aceste conditii bancile sunt preventive cand acorda credite IMM-urilor. „Sunt probleme. Bancile isi iau unele masuri preventive insa nu cred ca nu o sa mai crediteze IMM-urile pentru ca asa cum un medic fara pacienti inchide pravalia, si o banca fara clienti nu mai functioneaza. Exista programul Kogalniceanu cu subventii de la Guvern, produse speciale dedicate IMM-urilor si nicio banca nu isi permite sa renunte la acestea”, a declarat Neculai Vitelaru,  presedintele Patronatului IMM-urilor din Regiunea Nord-Est.

Ce spun specialistii

Reprezentantii bancilor sustin ca numarul solicitarilor de finantare primite din partea IMM-urilor a intrat pe un trend ascendent. „Solicitarile noi de finantare privesc facilitatile acordate in cadrul Programului Mihail Kogalniceanu, precum si pe cele destinate finantarii proiectelor din fonduri europene. Astfel, sumele pornesc  de la 125.000 lei (liniile Mihail Kogalniceanu) si ajung  la sume de ordinul a sute de mii de euro (proiecte Fonduri Europene)”, au declarat reprezentantii BRD Iasi.
Specialistii afirma faptul ca bancile sustin aceste programe pentru micii intreprinzatori. „Sunt foarte multi aplicanti pe programul Kogalniceanu, unde exista parteneri seriosi care au toata deschiderea sa sutina IMM-urile prin prisma acestui program. Este foarte important ca intreprinzatorii sa nu priveasca foarte superficial lucrurile si trebuie sa le trateze cu seriozitate. E clar ca trebuie sa mergem inainte pe partea privata si clasa de mijloc”, a declarat Laura Craiciu, consilier al Agentiei pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru IMM-uri (OTIMMC) din Regiunea Nord-Est. Programul Mihail Kogalniceanu are ca scop sprijinirea IMM-urilor prin garantarea si subventionarea creditelor contractate la banci si sunt eligibile toate intreprinderile mici si mijlocii, cu cateva exceptii mentionate in legislatie. Intre acestea se includ firmele care au ca domeniu de activitate intermedierea financiara, asigurari, tranzactii imobiliare, activitati de jocuri de noroc si pariuri. De asemenea, nu pot beneficia de program nici IMM-urile care se ocupa cu comercializarea de armament, munitii, explozibili, tutun, alcool sau substante stupefiante si nici cele care sunt excluse de la obtinerea de ajutor de minimis conform normelor europene. Conform OTIMMC, la nivel de regiune sunt 1.279 de dosare pentru programul Kogalniceanu si 297 in plata.




Adauga un comentariu