International

Bancile au intrat in PANICA. Vezi ce le pregateste Uniunea Europeana

Publicat: 30 aug. 2015
1

Bancile fac lobby la Bruxeles pentru ca Uniunea Europeana sa revizuiasca politicile sale de confidentialitate pe care are in plan sa le adopte. Aceste noi reguli ar ingreuna lucrurile pentru creditori, dar si pentru grupurile tehnologice care detin datele personale.

Bancherii sustin ca legea planificata de oficialii europeni, care include „dreptul de a fi uitat”, sa detecteze mai greu fraudele bancare, imprumuturile bancare automate, si aduc prejudicii serviciilor online, scrie Financial Times

Noile reguli ar putea aduce si amenzi mari pentru cei care le incalca, ceea ce inseamna 5% din cifra de afaceri de la nivel mondial.

Citeste si Bancile straine au facut retrageri masive din Romania

Peter Gooch, expert in cadrul companiei Deloitte, spune ca exista o preocupare foarte mare pentru ceea ce ar insemna acest lucru in practica.

„O multime de afaceri vor depinde de ceea ce se va adopta, iar un procent de 2-5% din cifra de afaceri de la nivel mondial este ceva infricosator”, a spus Peter Gooch.

Parlamentul European si guvernele din tarile europene au convenit in iunie ca dreptul de a fi sters sa fie adoptat de parlamentarii europeni pana la finalul acestui an. Pe de alta parte, grupurile de consumatori spun ca ingrijorarea privind aceste noi reguli este exagerata si vor forta de fapt consumatorii sa se comporte responsabil in demersul lor de a colecta si utiliza datele clientilor.

Organizatia Europeana a Consumatorilor arata ca bancile ar trebui sa fie transparente si sa-si infraneze apetitul pentru colectarea de date personale, cu exceptia situatiilor in care interesul este legitim pentru interese interne.

Citeste si Online banking-ul din Romania, ATACAT de un nou virus

Pe de alta parte, bancherii spun ca una din principalele lor ingrijorari este obtinerea consimtamantului clientilor pentru utilizarea datelor personale pentru scopuri benefice pentru banca, o schimbare de statut unde creditorilor le este permis sa aplice testul „echilibrul de interes” pentru consumatori despre modul cum sunt folosite datele lor personale.

In prezent, daca beneficiul bancii din folosirea datelor persoanle – precum frauda sau pierderile- este mai mare decat raul produs consumatorului, atunci banca  poate folosi datele. Acest test ar putea sa nu mai fie pastrat in viitoarea lege.
Adauga un comentariu