International

Banca Central Europeana, avertisment de ultima ora

Publicat: 01 sept. 2016
1

Cresterea numarului de proprietari de locuinte dintr-o tara poate avea un efect negativ asupra stabilitatii financiare din cauza extinderii ciclurilor de creditare, releva un nou studiu publicat de economistul Bancii Centrale Europene (BCE), Gerhard Ruenstler.

Studiul analizeaza cazul Marii Britanii si cel al Germaniei. In Marea Britanie, unde aproape trei sferturi (72%) din gospodarii detin locuinta in care traiesc, un procent mai mare chiar si decat cel din SUA (67%), in ultimele patru decenii au avut loc trei mega-cicluri ale volumului creditelor si preturilor la locuinte. In schimb, in Germania, unde in mod traditional oamenii tind sa inchirieze si doar 52% din gospodarii detin locuinta in care traiesc, ciclurile de creditare si preturile caselor au fost relativ stabile.

„Diferenta semnificativa intre cele doua tipuri de cicluri (si precizia cu care un ciclu financiar poate fi estimat) justifica o politica de stabilizare macroprudentiala care difera de politica monetara si fiscala. Noi cercetari care sa abordeze aceste trei puncte ar oferi o intelegere mai buna asupra modului in care ciclurile financiare difera de ciclurile de afaceri si care sunt implicatiile”, scrie Gerhard Ruenstler.

Masurarea ciclurilor financiare si a output-urilor este in voga printre oficialii bancile centrale si economistilor din mediu academic, in conditiile in care cercetatorii incearca sa traga concluzii din ultimele crize financiare. Astfel a aparut un nou domeniu de cercetare, cunoscut sub denumirea de politica macroprundentiala, ceea ce inseamna ca oficialii bancilor centrale vor incerca metode alternative pentru a contracara perioadele de boom, respectiv prin introducerea unor limite intre valoarea creditului si valoarea proprietatii, decat prin majorarea costului creditului.
Adauga un comentariu