Stiri medicale

Bacterii cu efect calmant la nivel intestinal

Publicat: 11 oct. 2019

Aparent paradoxal, unele bacterii au capacitatea de a alina anumite dureri. O echipa de cercetatori de la Universitatea din Lille a realizat un studiu in care s-a administrat Lactobacillus acidophilus unor pacienti cu dureri intestinale. Acesta este unul dintre microorganismele care traiesc in mod natural in flora intestinala umana. De asemenea, il gasim si in preparate lactate de tipul iaurtului. Folosit ca supliment nutritiv, si-a dovedit efectul antalgic neasteptat in acest tip de durere.

Rezultatele cercetarii au fost publicate in revista „Nature medicine“. Potrivit cercetatorilor, preparatul ar avea o eficacitate echivalenta cu cea a morfinei, daca este administrat zilnic pe cale orala. Principiile active din acesta cultura microbiana actioneaza asupra a doua tipuri de receptori antidurere. Este vorba despre receptorii opioizi si cei canabinoizi prezenti in peretii intestinului gros.

Reduce durerea asociata cu boala colonului iritabil

In felul acesta s-a reusit diminuarea durerilor in cazul colonului iritabil, o afectiune dureroasa destul de raspandita. In momentul de fata, sunt in curs cercetarile pentru verificarea acestei indicatii terapeutice si in SUA. De altfel, unii cercetatori considera ca in fata unor dureri mai serioase ar trebui asociata administrarea de Lactobacillus acidophilus cu morfina. Aceasta asociere terapeutica ajuta la reducerea efectelor secundare ale morfinei.

Atunci cand se consuma produse lactate fermentate, se formeaza in urma actiunii bacteriilor lactice unele molecule proteice, numite exorfine. Aceste molecule au proprietati asemanatoare morfinei, aceasta fiind explicatia efectelor observate. Cercetari recente au aratat ca si alte varietati de lactobacili au capacitatea de a produce molecule cu proprietati analgezice.

Peste 700 de specii de bacterii populeaza colonul nostru. Activitatea acestor microorganisme este esentiala pentru procesul de digestie si nu numai. Aceasta flora intestinala joaca un rol important si in ceea ce priveste imunitatea organismului. Orice dezechilibru de la nivelul colonului se poate resimti in starea generala de sanatate. Mai mult, acest dezechilibru poate determina o bresa in sistemul natural de aparare a organismului.
Adauga un comentariu