National

Bacterie E.coli gasita in laptele obtinut de la o ferma din Alba. Administratorul fermei a fost amendat cu 1.200 de lei

Publicat: 01 iun. 2016
1
O proba de lapte crud testata de catre inspectorii sanitar-veterinari a fost declarata pozitiva la E.coli verotoxigena (VTEC), administratorul fermei de unde a fost identificata bacteria fiind sanctionat contraventional cu amenda in valoare de 1.200 lei, potrivit unui comunicat remis astazi de Directia Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Alba. Potrivit sursei citate, in conformitate cu prevederile Programului National de Control privind determinarea prevalentei Escherichia coli verotoxigena (VTEC), inspectorii din cadrul DSVSA Alba au prelevat, conform planificarii si a unei evaluari a riscului pentru sanatatea publica, un numar de sase probe, din care doua de lapte crud din doua ferme de bovine, una de carne tocata dintr-un supermarket, una de carne proaspata dintr-o macelarie, una de carne preparata dintr-o carmangerie si un produs lactat dintr-un supermarket. 
In urma finalizarii investigatiilor de laborator, pentru cinci probe rezultatul a fost negativ, iar pentru o proba de lapte crud rezultatul a fost pozitiv la E.coli verotoxigena (VTEC). Dupa primirea buletinului de analiza de la Institutul de Igiena si Sanatate Publica Veterinara Bucuresti, inspectorii din cadrul DSVSA Alba au verificat ferma din care a fost prelevata proba de lapte. 
”La controlul efectuat s-au constatat urmatoarele deficiente: nerespectarea normelor de igiena corporala a animalelor, intretinerea necorespunzatoare a echipamentelor de muls si igienizarea necorespunzatoare a spatiului de colectare a laptelui”, precizeaza DSVSA Alba. Fata de aspectele constatate s-a dispus interzicerea comercializarii laptelui prin automate de lapte si cea a prelucrarii laptelui printr-un centru de prelucrare a laptelui.  Laptele obtinut in ferma a fost dirijat catre o unitate de procesare in vederea prelucrarii printr-un tratament termic care sa asigure distrugerea E.coli verotoxigena (VTEC) si evitarea riscului de imbolnavire prin consumul de alimente, mai mentioneaza DSVSA Alba. Reprezentantii institutiei sustin ca, prin masurile dispuse, sanatatea publica nu a fost pusa in pericol. Adauga un comentariu