Magazin

Bacteria care favorizeaza aparitia ulcerului

Publicat: 13 aug. 2012
1

A fost o schimbare de macaz in gastroenterologie, cand s-a demonstrat ca 75% din imbolnavirile de ulcer au la baza infectarea cu Helicobacter pylori.

Aceasta este o bacterie cu forma de piscot. La una dintre extermitati se afla cilii, acele „picioruse” cu care se deplaseaza. In cealalta parte, sunt niste formatiuni cu care Helicobacter se ancoreaza in mucoasa gastrica, ramanand cantonata la suprafata interioara a stomacului.

Prin enzimele ei, aceasta bacterie perturba tesutul stomacal, dar si reactia organismului. Mucoasa gastrica are o suferinta majora, o suferinta in plus din cauza tutunului, alcoolului sau a unei gastrite. Apare inflamatia mucoasei gastrice cu fenomenul de gastrita.

Netratata gastrita se cronicizeaza si apare ulcerul duodenal. Rolul negativ al aciditatii ramane. De fapt, ulcerul este o boala generata de mai multi factori. Din cauza Helicobacterului, a aciditatii si a stresului apar ulcere. De asemenea, ulcere apar si de la unele medicamente cum ar antiinflamatoarele recomandate pe scara larga in bolile reumatismale.

Helicobacterul este inclus in lista neagra a factorilor de risc de cancer gastric de tip 1. Medicatia impotriva Helicobacterului presupune un medicament care reduce aciditatea si doua antibiotice. Numai 4%-6% dintre cazuri dupa tratament se reinfecteaza cu Helicobacter. Mai nou se trece la o terapie cu mai multe medicamente.

Sursa: jurnalul.ro
Adauga un comentariu