Eveniment-Social

BAC-ul va fi decisiv! Zeci de licee si colegii iesene risca sa-si piarda titulatura

Publicat: 13 iun. 2013
1

@ Soarta a numeroase colegii tehnice si licee industriale din judetul Iasi depinde, in mare masura, de rezultatele pe care absolventii claselor a XII-a le vor obtine la examenul de bacalaureat din acest an

Ministerul Educatiei Nationale (MEN) le-a pus gand rau unitatilor de invatamant preuniversitar din judetul Iasi, care nu vor obtine rezultate decente la examenul de bacalaureat din acest an. In baza unui ordin emis luna trecuta de Remus Pricopie, printre criteriile de mentinere a titulaturii acestora se regasesc: „calitatea corpului didactic titular, de pondere a personalului didactic calificat, cu grade didactice sau doctorat si de implicarea personalului didactic al unitatii de învatamânt în activitatea de cercetare stiintifica sau pedagogica, dar si calitatea absolventilor, un factor important fiind rata de promovabilitate de la bacalaureat”. In fata acestei realitati, daca la sesiunea de vara a examenului de bacalaureat 2012, la nivelul judetului Iasi s-au obtinut doar 15 medii de 10 curat: cinci la Colegiul National, cinci la Costache Negruzzi, doua la Mihail Sadoveanu din Pascani si cate una la Vasile Alecsandri, Emil Racovita si Mihai Eminescu. Procentul de promovabilitate pe intreg judetul a fost, anul trecut si inainte de contestatii, de 56.08 la suta. Unitati precum: Anghel Saligny, Brancusi, I. C. Stefanescu, Nicolina sau din Holboca respectiv Tibanesti si Vladeni au avut o rata de promovabilitate a absolventilor de liceu la examenul de maturitate de sub 10 la suta.

Dincolo de toate acestea, Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) a publicat datele oficiale in legatura cu rezultatele obtinute de liceenii ieseni la prima proba la concurs. „Rezultatele finale pentru proba A a examenului de bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2013 sunt: candidati inscrisi – 4.869, absenti – 130, prezenti – 4.739, eliminati – 1. Dintre cei participanti, calificativul de utilizator Mediu a fost obtinut de 300 candidati, Avansat – 1.014, iar de Experimentat – 3.424. Astfel, numarul mare de candidati care au obtinut calificativul de utilizator Experimentat al Limbii romane ne bucura. Procentul acestora este de peste 70 la suta. Pe de alta parte, procentul candidatilor care au obtinut calificativul de utilizator Mediu al Limbii romane este de sub 7 la suta. Consideram ca este un inceput bun pentru examenul de bacalaureat si le dorim succes candidatilor la probele care urmeaza”, a precizat prof. Sabina Maria Manea, inspector de Limba franceza si purtator de cuvant al ISJ. Intre 17 si 21 iunie, urmeaza proba de evaluare a competentelor digitale, in timp ce testarea competentelor lingvistice într-o limba de circulatie internationala, între 25 si 28 iunie.
Adauga un comentariu