National

Axa Iohannis-Gorghiu-Ciolos

Publicat: 19 oct. 2016
1

Se vor alinia planetele, in luna decembrie, in jurul celor trei nume? Se va forma o majoritate PNL? Va da aceasta majoritate un premier, in persoana lui Dacian Ciolos? Iata intrebari care fac toti banii. Trebuie sa incercam un raspuns atata timp cat presedintele PNL a lansat provocarea.

Axa Klaus Iohannis-Alina Gorghiu-Dacian Ciolos este un concept nou, enuntat de presedintele PNL. Nu putea sa faca acest lucru, daca nu ar fi avut acceptul si al presedintelui Klaus Iohannis si al premierului Dacian Ciolos. Ceea ce inseamna ca trebuie sa ne asteptam ca aceasta troica sa isi ia startul cu toti caii putere avantati cu viteza maxima. Dar cum s-ar putea intampla aceasta minune?

Cum ar fi posibil ca un partid, PNL, care, in toate sondajele, sta la nivelul critic de 30%, sa invinga, in cele din urma, un alt partid care sare peste 40%? De unde aduna PNL, in scurtul interval care a mai ramans pana la alegeri, procentele lipsa?

O posibilitate este ca PNL sa inceapa sa creasca in sondaje. Aceasta evolutie spectaculoasa ar putea avea loc, numai si numai daca, la nivel guvernamental, s-ar produce o minune. Pentru ca PNL in sine poate sa creasca, dar nu prea semnificativ, doar prin prezentarea inteligenta a unui proiect de tara inteligent la randul lui si tentant pentru populatie. Si mai ales credibil. Daca se va intampla acest lucru, PNL nu ar putea sa adauge mai mult de 2-3 procente scorului actual de 30%. In schimb, daca Executivul se da de trei ori peste cap si se transforma intr-un aparat extrem de eficient, Dacian Ciolos ar putea convinge, pe ultima suta de metri, cateva procente bune din populatie sa voteze cu PNL, pentru ca el sa mai ramana premier un ciclu de patru ani. Aceasta ar presupune insa mult mai multa coerenta guvernamentala decat avem in acest moment, precum si resurse substantiale pentru cateva masuri cu caracter puternic social, ce ar putea fi adoptate pe ultima suta de metri. Este oare posibil?

Greu de crezut. In definitiv, vorbim despre Guvernul care a pierdut cei mai multi ministri in cel mai scurt timp posibil si fara ca acestia sa fi fost eliminati de catre DNA. Sunt, pur si simplu, pierderi generate de incompetenta echipei de la Palatul Victoria. Si ma refer, acum, la echipa de varf. Pentru ca Executivul inseamna mult mai mult. Iar straturile mai putin vizibile sau chiar invizibile pentru presa, ale administratiei publice centrale, sunt acaparate de adversar. Sunt in mana PSD. Degeaba se afla Ciolos la pupitrul de comanda, atata timp cat transmisia comenzilor este obturata, convertita sau chiar pervertita de angrenajul PSD. Se vede limpede acest lucru, acum, cand, in unele zone, populatia se confrunta cu o calamitate, iar Guvernul pare incapabil sa rezolve rapid gravele probleme sociale generate de inundatii. In ceea ce priveste “darurile” electorale, Dacian Ciolos este cu mainile legate. Din aceasta perspectiva, el a dat tot ce putea da fara a arunca in aer bugetul pe 2017. Daca face mai mult, degeaba ajunge premier. Daca face mai putin, nu ajunge. Iata un veritabil cerc vicios.

Trioca sau axa noii puteri sau, mai degraba spus, a puterii imaginate ar mai putea miza pe o alianta cu partidele mici. Dar atata timp cat intrarea ALDE in Parlament este o certitudine, ca si intrarea UDMR, celelalte partide mici, care, eventual, ar putea sa faca o alianta cu PNL, au un viitor electoral cu geometrie variabila. Ele pot intra sau nu pot intra in Parlament. Ma refer acum la Uniunea Salvati Romania si la Alianta Noastra Romania. Admitand insa ca jocul electoral ar face loc partidelor mici, va trebui sa luam in calcul, cu acelasi grad de probabilitate, si Partidul Romania Unita, care va deveni, cu certitudine, un aliat al PSD. UDMR se va duce, fireste, catre acel partid care intruneste conditiile de a forma o majoritate.

O alta forta care poate influenta alegerile este presedintele Klaus Iohannis. Este in afara oricarei discutii ca acesta va bloca, pana la capat, accesul la functia de premier a oricarei persoane cu o condamnare penala sau chiar doar cu un dosar penal in spate. Nu exista insa nicio garantie ca PSD va face o oferta de acest fel.

Eu unul nu vad decat o singura sansa ca axa Iohannis-Gorghiu-Ciolos sa fie castigatoare. Aceasta unica sansa ar putea fi un cadou oferit de PSD. Iar singurul cadou pe care PSD il poate oferi este sa mearga, pana in ziua alegerilor, cu formula Liviu Dragnea premier. In aceste conditii, discursul presedintelui, dar si comentariile celor mai multi agenti de influenta ai societatii sau vectori de opinie vor exploata diferenta semnificativa dintre profilul lui Ciolos si profilul lui Dragnea. Ar putea fi generata o emotie colectiva la fel de puternica cum a fost cea de la ultimele alegeri prezidentiale, care l-a transformat pe Victor Ponta, din invingator, in invins.

Ma tot gandesc daca nu cumva Liviu Dragnea, sub presiunea unei noi decizii penale care il poate trimite dupa gratii, face jocul institutiei prezidentiale. Dar nu in sensul in care se asteapta toata lumea, ci in sensul diametral opus. Respectiv insistand pana in panzele albe si in mod deliberat pentru a ramane candidat de premier, tocmai in ideea ca, in acest fel si doar in acest fel, presedintele Klaus Iohannis ar avea sorti de castig. Altfel, ma intreb, de ce oare s-ar fi grabit Alina Gorghiu sa anunte axa in varful careia se afla Dacian Ciolos inainte de a fi existat un bilant serios al guvernarii?
Adauga un comentariu