National

Avocatul Poporului, dat in judecata din cauza legii alegerii primarilor – UPDATE

Publicat: 03 feb. 2016
1
UPDATE 16:55 – „Astazi, 3 februarie 2016, Asociatia Romania fara ei, Fundatia Eco-Civica, Asociatia Romania Vie si Asociatia Miscarea de Rezistenta de la Pungesti au chemat in judecata Avocatul Poporului pentru ca instanta sa il oblige sa deblocheze singura cale pe care cetatenii o au atunci cand reprezentantii lor deviaza grav de la principiile democratice in interes personal sau de grup. Dosarul cu numarul 753/2/2016 a intrat pe rolul Curtii de Apel Bucuresti. Principala cerinta a strazii in noiembrie 2015 a fost reforma electorala rapida si eliminarea prevederilor antidemocratice si anticonstitutionale din legile electorale, cea mai grava fiind alegerea primarilor intr-un singur tur, un experiment dovedit profitabil grupurilor de interese ilegitime si o garantie a mentinerii la putere a partidelor mari care sfideaza suveranitatea poporului si pluralismul politic real.
Premierul desemnat Dacian Ciolos reprezinta o dezamagire majora prin eliminarea din programul de guvernare a acestei reforme electorale. PSD tine cu dintii de aceste prevederi nedemocratice pentru a-si apara privilegiile si a continua distrugerea judetelor, municipiilor, oraselor si comunelor. PNL a votat acum noua luni alaturi de PSD aceasta lege antidemocratica si astazi mimeaza dorinta schimbarii legii electorale. In realitate, atat PSD, cat si PNL sunt speriate de posibilitatea pierderii primariilor si locurilor in consilii in favoarea reprezentantilor onesti ai comunitatilor locale, care care s-au saturat de coruptia generalizata, impostura, nepotism si abuz. Justitia este chemata si ea sa dea extemporal la Democratie, sa dea dovada de celeritate, de rigoare si impartialitate si sa nu inchida cu lasitate societatii civile ultima usa pe culoarul spre democratie si constitutionalitate”, spun reprezentantii asociatiilor.
 

STIRE INITIALA – Astazi, patru asociatii au decis sa-l dea in judecata pe Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, pentru a-l obliga sa sesizeze Curtea Constitutionala cu privire la legea care prevede alegerea primarilor intr-un singur tur. Dosarul a intrat pe rolul Curtii de Apel Bucuresti.

„Societatea civila a cerut Avocatului Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala pentru controlul de constitutionalitate a prevederilor privind alegerea primarilor intr-un singur tur, impreuna cu alte cateva prevederi din legea alegerilor locale. Din 10 decembrie 2015, cand s-a depus petitia si a avut loc si o audienta, pana astazi, Avocatul Poporului a refuzat sa raspunda acestei solicitari, desi termenul legal de raspuns este depasit cu aproape o luna”, se arata intr-un comunicat semnat de George Epurescu (Asociatia Romania fara ei), Dan Trifu (Fundatia Eco-Civica), Alexandru Surcel (Asociatia Romania Vie) si Constantin Paslaru (Asociatia Miscarea de Rezistenta de la Pungesti).Adauga un comentariu