International

Avion prabusit in Ucraina: Merkel stia despre pericole si a TACUT

Publicat: 27 apr. 2015
1
Guvernul german cunostea riscurile legate de survolarea Ucrainei de Est inainte de prabusirea avionului apartinand Malaysia Airlines si nu a informat companiile aeriene germane despre aceasta situatie, potrivit presei de la Berlin. Cei 298 de pasageri si membri ai echipajului zborului MH17, dintre care doua treimi olandezi, si-au pierdut viata pe 17 iulie cand Boeingul companiei Malaysia Airlines a fost doborat de o racheta in timp ce survola aceasta zona aflata in razboi.
O depesa diplomatica emisa de Ministerul german de Externe cu cateva zile inainte de prabusire a considerat situatia „preocupanta”, dupa ce un avion militar a fost lovit in aceasta zona la peste 6.000 de metri altitudine, potrivit informatiilor anuntate de posturile de radio si televiziune WDR si NDR, cat si de cotidianul Suddeutsche Zeitung. In ziua prabusirii avionului Malaysia Airlines, „trei aparate ale companiei Lufthansa au survolat, de asemenea, zona, dintre care unul cu numai 20 de minute inaintea zborului MH17”, detaliaza ziarul german in editia sa de luni.
„In mod normal, companiile aeriene trebuie informate imediat in cazul schimbarii situatiei in materie de securitate (…) Or, asta s-a intamplat abia dupa prabusirea zborului MH17”, subliniaza Suddeutsche Zeitung. Ucraina si Statele Unite afirma ca avionul a fost doborat de o racheta sol-aer furnizata de Moscova separatistilor prorusi. Rusia dezminte si sustine ca fortele ucrainene sunt vinovate. Autoritatile olandeze sunt insarcinate cu ancheta asupra cauzelor accidentului, cu ancheta penala privind responsabilitatea catastrofei si cu procesul de identificare a victimelor. Adauga un comentariu