International

Avertismentul unui expert: Europa este mai vulnerabila ca niciodata. Nimeni nu stie ce sa faca

Publicat: 22 mart. 2016
1

Atacurile de la Bruxelles arata ca retele jihadiste din Belgia, dar si in restul Europei, raman capabile sa organizeze operatiuni de amploare sangeroase, indiferent de presiunea pe care politia o exercita asupra lor, apreciaza experti si oficiali.

Anul „2015 a fost dificil, dar ma tem ca 2016 sa nu fie teribil”, declara un reprezentant francez in lupta impotriva terorismului, care cere sa ramana anonim. Pe ecranul televizorului, in biroul sau, defileaza imagini cu o gura de metrou din care iese fum, de pe aeroportul devastat de la Bruxelles, cu sediile Uniunii Europene (UE) si NATO.

Citeste si Bruxelles. Noi detalii despre teroristi: Au venit cu taxiul si au ascuns bombele in valize

Atacurile de la Bruxelles sunt in mod clar o razbunare dupa valul de arestari. Este o escaladare. Ele dovedesc ca ei au oameni pregatiti in orice moment pentru operatiuni de tip kamikaze, cu armament, explozivi”, spune el. „Mesajul lor este «suntem in continuare aici, nu ne puteti aresta»”, subliniaza oficialul.

„In Franta, dar si in Europa, exista motive de ingrijorare”, adauga el. „Vom fi loviti de un val de terorism foarte puternic, pe care-l vom putea opri doar partial. Vom prinde unele echipe – nu au avut loc niciodata atat de multe arestari -, dar nu-i vom putea prinde pe toti. Este imposibil. Suntem depasiti”, continua acesta.

Recentul val de arestari in Belgia, in cadrul anchetei privind atacurile de la Paris, soldate in noiembrie cu 130 de morti, a permis destructurarea unei mari parti a retelei trimise din Siria de catre gruparea Statul Islamic (SI), insa anunmiti suspecti sunt in continuare fugari. Insa alti presupusi jihadisti – care au ramas sub radarul fortelor de ordine – au dovedit marti ca sunt capabili sa treaca la actiune.

Citeste si Bruxelles. Perchezitii de amploare: S-au gasit noi bombe si un steag ISIL

In opinia lui Thomas Hegghammer, un expert de la Norvegian Defense Research Establishment, atacurile de la Bruxelles „dovedesc ca erau pregatiti. Nimeni nu poate sa organizeze o operatiune de acest tip in 48 de ore (…). Admitand ca aceste atacuri sunt mai mult sau mai putin legate de cele de la Paris, este pentru prima data cand o retea este capabila sa loveasca de doua ori intr-un mod atat de important”.

„Nimeni nu stie ce sa faca”

Inainte de a muri, presupusul lider al comandoului de la Paris, Abdelhamid Abaaoud, le-a spus unor apropiati ca a intrat in Franta „fara documente oficiale”, insotit de alti 90 de barbati – „sirieni, irakieni, francezi, germani, englezi”. El a preconizat, de asemenea, alte atacuri „inca si mai rele”.

„Trebuie ca aceasta afirmatie sa fie luata in serios, stim acest lucru de ceva timp”, afirma acelasi oficial francez de rang inalt. „Criticile la adresa politiei belgiene sunt nejustificate: muncesc bine, dar sunt coplesiti de numarul important, la fel ca toti colegii lor europeni. Cu totii vom avea parte de partea noastra de atacuri, mi-e teama”, avertizeaza el.

Citeste si Iohannis, gafa monumentala dupa atentatele din Bruxelles

In fata unor jihadisti atat de hotarati – care din cauza celor cinci ani de razboi in Siria si Irak stapanesc acum manuirea armelor de razboi si fabricarea explozivilor artizanali foarte puternici – paradele exista, dar isi arata rapid limitele, apreciaza el.

Atacurile din Belgia au loc in contextul in care gruparea SI pierde teren in Irak si Siria si de dezvolta in Libia.

„Cel mai ingrijorator”, apreciaza el, „este faptul ca atacurile de marti dovedesc ca au kamikaze care pot fi mobilizati imediat. Impotriva acestui lucru nu putem face nimic. Nimeni nu stie ce sa faca. Nici macar patrulele militare nu sunt suficiente. Sau e vorba de noroc: vezi un tip cu un rucsac, il controlezi si bingo. Dar, intr-un aeroport, la o ora de varf, va imagnati, acest lucru este imposibil. Iar daca pui controlorii de bagaje la intrarea aerogarii creezi cozi in exterior, niste tinte ideale – e si mai rau”, continua el.

Citeste si MAE: Numarul romanilor raniti in atacurile de la Bruxelles ajunge la 4

Cu mii de voluntari plecati sa ingroase randurile SI si cu unii deja intorsi in tarile de origine, uneori in deplina discretie, politistii si serviciile de informatii europene se confrunta cu o amenintare fara precedent, la care cauta in continuare un raspuns.

„Este o chestiune de retea, iar din acest punct de vedere ei sunt puternici”, apreciaza Thomas Hegghammer. „Astazi (marti) s-a intamplat in Belgia, dar acelasi lucru s-ar putea intampla altundeva. Nu trebuie, mai ales, sa se creada ca este vorba despre o problema belgiana”, subliniaza expertul.
Adauga un comentariu