National

Avertisment DUR din partea lui Raed Arafat. „Este o crima impotriva populatiei si sanatatii noastre”

Publicat: 09 sept. 2016
1
Secretarul de stat Raed Arafat, seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, a scris astazi pe Facebook ca un eventual vot al deputatilor pentru a se permite fumatul in spatii inchise reprezinta „o crima impotriva populatiei si sanatatii noastre”, transmite Agerpres. El face referire la conferinta care a avut loc joi, la Cotroceni, „2035 – Prima generatie fara tutun a Romaniei”.
„Am vazut actiunea presedintelui Klaus Iohannis si a ministrului Sanatatii, Vlad Voiculescu, de a atrage atentia asupra pericolului la care ne expunem prin revenirea asupra legislatiei fumatului care restrictioneaza fumatul in spatiile publice, conferinta avand loc dupa ce Senatul a aprobat marti o Lege cu amendamente care ne trimit inapoi la fumatul in restaurante si spatiile inchise”, scrie Raed Arafat. Seful DSU mentioneaza ca „Romania era una dintre ultimele tari europene care aproba o lege impotriva fumatului, care a trecut cu greu si dupa multe incercari de a o bloca la nivel parlamentar”.
„O campanie mediatica ampla si bine finantata a fost dusa impotriva legii respective iar dupa promulgarea legii a inceput o ampla campanie de revenire asupra legii folosind motive hilare si chiar primitive”, adauga secretarul de stat si da cateva exemple de astfel de campanii.
„Intr-una dintre intalnirile informale a ministrilor Sanatatii, participand ca reprezentant al Ministerului Sanatatii in 2013, am afirmat ca exista o similitudine intre comerciantii de tutun si traficantii de droguri, dar exista si o diferenta, similitudinea constand in faptul ca vanzatorii de tutun, precum traficantii de droguri, vand moartea copiilor iar diferenta constand in faptul ca pe vanzatorii de tutun ii aparam in Parlament si le promovam afacerile ucigase, cand pe traficantii de droguri ii arestam si ii inchidem in inchisori”, adauga Raed Arafat. El spune ca o revenire asupra Legii antifumat ar fi „un pas inapoi”.
„Sper din suflet sa nu fim prima tara din Europa, si poate din lume, care face un pas inapoi la indemnul vanzatorilor de moarte si a inconstientilor care considera ca fumatul este un drept care trebuie aparat indiferent de pretul platit. Nimeni nu spune fumatorilor sa nu fumeze, insa legea spune ca fumatorii trebuie sa nu afecteze sanatatea altora si sa serveasca drept exemplu pentru copiii care sa devina la randul lor fumatori”, adauga secretarul de stat. Arafat apreciaza ca schimbarea Legii antifumat ar fi „o crima”.
„Daca exista ceva care sa necesite si sa merite semnarea unei petitii publice este demersul de indemnare a deputatilor ca sa nu voteze modificarile legislative respective comitand o crima impotriva populatiei si sanatatii noastre”, incheie Raed Arafat.
Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a facut un apel, joi, catre Camera Deputatilor sa nu permita o „relaxare” a Legii antifumat, deoarece aceasta masura „nu are cum sa produca efecte pozitive din perspectiva sanatatii publice”. El s-a referit la amendamentele recent propuse la Legea antifumat. „Comisia de sanatate din Senat – repet, Comisia de sanatate din Senat – a propus amendamente care permit in realitate sa se fumeze in orice spatiu inchis. Singura conditie este ca respectivul spatiu sa fie inscriptionat, nu dedicat. Special trebuie sa fie doar inscriptionat cu destinatia ‘Pentru fumat'”, a detaliat el. Ministrul Voiculescu a apreciat ca „acesta este un atentat la sanatatea tuturor cetatenilor, indiferent ca sunt angajati sau angajatori, clienti sau personal de deservire, copii sau adulti”.
„Am asadar incredere in camera decizionala ca va corecta aceasta greseala. Relaxarea acestei legi nu are cum sa produca efecte pozitive din perspectiva sanatatii publice”, a subliniat ministrul.
sursa: antena3.roComentarii
  • Fumatul trebuie permis in incaperi inchise ermetic, astfel ca fumatorul sa nu piarda nici un fum! Eventual, ca bonus, sa fie montat in incapere un ventilator care sa-i sufle puternic fumul in fata.

Adauga un comentariu