Actualitate

Averea unui afacerist de top, vanata de Fisc. Judecatorii vor insa sa-l scape de belea

Publicat: 28 iul. 2015
1

@ Una dintre cele mai cunoscute firme administrate de acest afacerist nu si-a platit in mod corect taxele si impozitele catre bugetul de stat @ Inspectorii Fiscului acuza ca afaceristul a gestionat in mod fraudulos afacerile firmei si solicita sa-i fie executata averea pentru recuperarea taxelor si impozitelor neachitate statului

Disputa in justitie pentru o parte din averea unuia dintre cei mai cunoscuti afaceristi din judetul Iasi. Este vorba despre Constantin Radeanu de care multi ieseni au auzit in ultimii ani deoarece este patron al restaurantului Castel din zona Copou-Breazu si a complexului comercial E-Gros. Disputa se da in jurul datoriilor pe care le inregistreaza fata de bugetul de stat una din primele firme infiintate de-a lungul timpului de Constantin Radeanu si a anume SC Euro Market SRL. Intrata in faliment in anul 2014, societatea comerciala urmeaza sa fie radiata din Registrul Comertului, desi statul roman nu si-a recuperat taxe si impozite in valoare de 54.210 lei.

Acesta este motivul pentru care Directia Regionala de Finante a depus la Tribunalul Sindic o cerere prin care sa se aprobe executarea averii fostilor administratori ai societatii comerciale in vederea recuperarii banilor care se cuvin statului. Fiscul a depus solicitarea in baza articolului 138 din Legea 85/2006 privind procedura insolventei care prevede atragerea raspunderii personale a administratorilor care in perioada in care au condus firmele au savarsit o serie de fapte care au adus prejudicii societatilor comerciale respective. Fiscul acuza ca administratorii firmei adica Constantin si Ilie Radeanu au folosit bunurile si banii firmei in interes personal, sunt responsabili de faptul ca societatea comerciala a ajuns in incapacitate de plata si au tinut o contabilitate in conformitate cu legea. Magistratii Tribunalului Sindic au respins cererea Directiei de Finante, iar motivarea deciziei a fost publicata in urma cu doua zile.

Statul nu avea dreptul sa-si ceara banii?

Mai trebuie precizat ca la nivelul Directiei de Finante Iasi s-a luat imediat decizia de a formula recurs la Curtea de Apel Iasi tocmai pentru faptul ca argumentul judecatorului care a respins cererea de executare a averii lui Radeanu nu a fost deloc convingator. Mai exact, in motivarea sa magistratul Tribunalului Sindic argumenteaza ca cererea de atragere a raspunderii administratorilor firmei nu a fost depusa de cine trebuie. In plus, judecatorul a mai argumentat ca statul nu are calitatea de creditor majoritar al societatii comerciale si prin urmare Fiscul nu era indreptatit sa depuna cererea respectiva. Din aceste motive judecatorul a respins cererea Fiscului pentru „lipsa calitatii procesuale active”.

Citeste si: Ati mancat macar o data aici! Este SOCANT ce ascund restaurantele de lux din Iasi

„Daca administratorul judiciar ori, dupa caz, lichidatorul nu a indicat persoanele culpabile de starea de insolventa a debitorului sau a hotarat ca nu este cazul sa introduca actiunea, aceasta poate fi introdusa de presedintele comitetului creditorilor în urma hotararii adunarii creditorilor ori, daca nu s-a constituit comitetul creditorilor, de un creditor desemnat de adunarea creditorilor. De asemenea, poate introduce aceasta actiune, în aceleasi conditii, creditorul care detine mai mult de 50 la suta din valoarea creantelor inscrise la masa credala. În speta, din tabelul definitiv actualizat al creantelor debitoarei rezulta ca reclamanta detine un procent de 35,24 la suta din valoarea totala a creantelor. Asa fiind, întrucât reclamanta nu are calitatea de creditor majoritar, instanta va admite exceptia si pe cale de consecinta, va respinge actiunea”, se arata in motivarea judecatorului sindic. In acest caz, motivarea judecatorului este cel putin comica. Asta deoarece, potrivit tabelului creantelor, celalalt creditor al firmei Euro Market SRL este Constantin Radeanu.

Astfel, valoarea totala a datoriilor este de 153.827 lei, din care statul are de recuperat 54.210 lei, iar Radeanu ar avea de recuperat 99.617 lei. Adica Radeanu ar fi creditat firma in perioada in care era administrator si stia ca acumuleaza datorii si urmeaza sa intre in incapacitate de plata. Greu de crezut, dar avand in vedere ca nimeni nu a contestat creanta pe cai legale, acum nu mai este mare lucru de comentat. Pastrand logica judecatorului in acest caz, cererea de executare a averii lui Constantin Radeanu pentru a recupera banii statului trebuie depusa de creditorul majoritar Constantin Radeanu, ceea ce este absurd. Pastrand tonul ironic, putem sa amintim ca dorinta permanenta a lui Radeanu de a plati corect taxele si impozitele catre stat s-a probat din nou la inceputul anului trecut cand Directia de Lupta Antifrauda a amendat Restaurantul Castel pentru ca nu a inregistrat corect veniturile in contabilitate. Atunci, in urma unei actiuni in forta demarate de Directia de Lupta Antifrauda, au fost amendate mai multe restaurante din Iasi. Restaurantul Castel a primit o amenda de 2.000 lei pe care nu a contestat-o in justitie.
Comentarii
  • IN CARE TOP ESTE ACEST RADEANU ? AFACERIST IN TOPUL CELOR CINSTITI CARE AU MUNCIT PE BRANCI SA FACA AVERE SAU A CELOR CARE AU FURAT STATUL ,CARE AU AFACERI DUBIOASE ? TOTI CEI CARE S-AU INBOGATIT IN TARA ASTA SUNT MAJORITATEA CEI CARE AU FURAT DISTRUS AVUTIILE TARII,SI VANDUT TARA .AFACERIST DE TOP ,ACEST RADEANU ERA UN PRAPADIT ACUM E AFACERIST DE TOP .TI SE FACE GREATA CAND CITESTI ASEMENEA TITLURI ,CA SI LUMEA BUNA A IASULUI PE CARE VOI ZIARISTII O CONSIDERATI CA E DUPA BANII CARE II AU ,NU DUPA VALORILE INTELECTUALE SI DE COMPORTAMENT.LUMEA BUNA E OMUL CINSTIT CARE ISI CRESTE COPII IN SPIRITUL MUNCII MODESTIEI SI BUNULUI SIMT NU CEI CE CONDUC IASUL SI TARA MINTIN SI LUPTAND SA SE IMBOGATEASCA .DOAMNE OCROTESTEI PE ROMANII CINSTITI DE LEPRELE CARE II CONDUC SI IL FURA .

  • acest radeanu este un tepar care a tras tepe nu nu mai la stat ci si la oameni vinzind pielea ursului din padure?RADEANU UN TIRLETE DE LA TARA FRUSTRAT CU MAMALIGA PE LA GURA?

  • Totul mi se trage de la angajatul finantelor Lucian Chelaru, un mustacios care a vrut sa-mi vinda canapele rosii si masute. Cind l-am refuzat, a inceput sa ma hartuiasca.

  • LA PUSCARIE CU JUDECATORI CORUPTI…JOHANIS..SUNTEM SATUI DE VRAJEALA …LA PUSCARIE CU CERSETORI..RADENU PLATESTETI IMPOZITELE LABAGIULE CA AI DE UNDE

  • radeanule ai tras teapa la oameni si acu esti om de afaceri de top ?mars ragalie de unde piz,da matii ai venit,ai vazut ce mu,ie ai chistriatule si libidinosule spalate ca puti de la un km

  • Cum e cu fraza „Greu de crezut, dar avand in vedere ca nimeni nu a contestat creanta pe cai legale, acum nu mai este mare lucru de comentat.” Alo executorii de la finantele publice din Iasi, povestim…

Adauga un comentariu