Secretele istoriei

Avem o veste proasta pentru Ramona Manescu. Prima femeie ministru de externe a fost Ana Pauker!

Publicat: 29 iul. 2019
3

Abia instalata, miercuri, in fruntea Ministerului de Externe, Ramona Manescu a facut prima eroare. Luata, probabil, de valul emotiei, ea s-a autointitulat, intr-o declaratie data pentru Antena 3 si citata de news.ro, „prima femeie ministru de Externe in Romania”. Avem o veste pentru doamna ministru: e a doua! Prima, ca ne place, ca nu ne place, a fost Ana Pauker, intre 1947 si 1952. Cea supranumita „Stalin in fusta” a fost chiar prima femeie din lume care a ocupat aceasta functie.

Abia numita ministru de Externe, in locul lui Teodor Melescanu, Ramona Manescu s-a avantat in declaratii, inclusiv despre sine. ”Sunt bucuroasa de aceasta numire, dar, mai ales, ma simt foarte, foarte responsabila de pozitia pe care o am o pentru ca imi dau seama, in afara de faptul ca sunt prima femeie ministru al Afacerilor Externe in Romania, vin dupa nume foarte grele si vreau sa demonstrez ca si o femeie se poate ridica cu succes la inaltimea functiei pe care o detine”, a spus ea, joi seara, la Antena 3, conform news.ro. Sigur, putem „felia” istoria dupa cum ne convine, dar, vrem, nu vrem, adevarul e un pic altul. Ramona Manescu este „doar” a doua femeie care ocupa aceasta demnitate in Romania. Prima a fost, cu 72 de ani in urma, cea supranumita ”Stalin in fusta”, Ana Pauker, unul dintre pilonii de baza ai puterii comuniste in primii ani. Mai mult decat atat, Pauker a fost chiar prima femeie din lume care a ocupat postul de ministru de externe.

Pauker a fost desemnata de revista Time „cea mai puternica femeie din lume”, in 1948

Nascuta in Vaslui, la 13 februarie 1893, cu numele de Hana Rabinsohn, Pauker a fost inca de tanara atrasa de ideile comuniste, devenind unul dintre liderii „gruparii moscovite”, alaturi de Teohari Georgescu si Vasile Luca, a Partidului Comunist din Romania, grupare vazuta adesea in opozitie cu comunistii din tara, al caror lider era Gheorghe Gheorghiu-Dej. Casatorita cu Marcel Pauker, un alt lider marcand al miscarii comuniste din anii 20 si 30 – cazut in dizgratia lui Stalin, torturat si executat, in cele din urma, in 1938, in apropiere de Moscova, in cadrul marilor epurari staliniste. La randul ei, Ana Pauker a fost condamnata in mai multe randuri la 10 ani de inchisoare pentru activitati politice interzise, ea militand si pentru ruperea Basarabiei de Romania si alipirea ei la URSS. Ultima oara a fost condamnata in 1935, pentru ca in 1941 sa fie lasata sa plece in URSS, la schimb cu eliberarea si repatrierea lui Ion Codreanu, fost membru al Sfatului Tarii din Basarabia ce votase, in martie 1918, unirea acestei provincii cu Romania. In ciuda celor intamplate cu sotul ei,, Ana Pauker a ramas in gratiile lui Stalin, ea fiind trimisa, dupa 23 august 1944, sa coordoneze activitatea comunistilor romani. S-a intors in tarp imbracata in uniforma militara sovietica si primele ei cuvinte au fost pline de reprios fata de Dej: „De ce naiba v-ati apucat sa faceti 23 august?”. Actul de intoarcere a armelor contra Germaniei a permis eliberarea Bucurestiului prin lupta armatei romane si nu prin interventia „glorioasei Armate Rosii” asa cum si-ar fi dorit liderii sovietici.

In noiembrie 1947, cu doar o luna inainte de abdicarea fortata a Regelui Mihai, Ana Pauker devenea viceprim-ministru, dar si ministru de externe al guvernului dr. Petru Groza. Prima femeie din lume care ocupa aceasta functie. Anul urmator aparea pe coperta faimoasei reviste Time, cu eticheta „Cea mai puternica femeie in viata”. Perioada ei de putere s-a stins odata cu declansarea de catre Stalin a procesului de epurare a evreilor din conducerea si administratia comunista. Fireste, procesul s-a prelungit si catre Romania, astfel ca in 1952, Pauker, impreuna cu fostii ei tovarasi veniti de la Moscova, au fost demisi din functii, ba chiar arestati si anchetati pentru „deviere de dreapta” si „cosmopolitism”. Dupa moartea lui Stalin, in martie 1953, Pauker a fost lasata in pace, ea traind retrasa in vila din Cotroceni unde era, totusi, supravegheata permanent. In ultimii ani de viata I s-a permis sa lucreze ca traducatoare din limbile franceza si germana pentru Editura Politica, dar fara drept de semnatura. A murit in 14 iunie 1960 din cauza unui cancer la san. Aceasta a fost, asadar, prima femeie ministru de externe din Romania si din lume. Doamna Rodica Manescu e, inevitabil, doar a doua…
Adauga un comentariu