Actualitate

Avalansa de acuzatii impotriva unei miliardare. Spaga care s-a dat a fost de peste 1 milion de euro

Publicat: 11 iul. 2014
1

@ Judecatorii au decis arestarea femeii @ Este singura afacerista din Romania care a reusit sa fraudeze doua proiecte mari europene in valoare de peste 4 milioane euro

Magistratii ieseni de la Curtea de Apel au decis ieri ca patroana celebrei firme vasluiene de preparate Vascar, Gabriela Ciuburciu, trebuie cercetata in stare de arest preventiv. Poate ca verdictul magistratilor putea fi oarecum anticipat avand in vedere faptele grave de care este acuzata si faptul ca este printre putinele afaceriste din Romania care a reusit sa fraudeze intr-o perioada scurta de timp doua proiecte europene mari in valoare totala de peste 4 milioane euro. De mentionat ca arestarea care s-a decis zilele trecute este legata de cel de-al doilea dosar de frauda in care este anchetata. Ambele dosare au fost instrumentate de procurorii DNA Iasi. In anul 2012, Ciuburciu a fost trimisa in judecata tot intr-un dosar de frauda cu fonduri europene. In dosarul respectiv Ciuburciu a fost acuzata in primul rand de luare de mita, dar si falsificarea unor documente pentru a incasa ilegal fonduri europene. De altfel, aceasta si-a facut o obisnuinta in a falsifica acte pentru a frauda fondurile comunitare, acuzatii de acest gen se gasesc si in cel de-al doilea dosar in care este cercetata si care i-a adus arestarea de zilele trecute. De asemenea, unul dintre complicii arestati, Iuliu Cepoi, a pus umarul alaturi de Ciuburciu la fraudarea ambelor proiecte europene. In primul caz este vorba despre o finantare europeana in valoare de circa 2 milioane euro contractata de firma Vascar in anul 2006.

Citeste si: Afacerista de top adusa in catuse in fata judecatorilor. Femeia este acuzata ca a comis o frauda uriasa – FOTO, VIDEO

Primul tun

Finantarea a fost acordata prin programul SAPARD pentru modernizarea fabricii de produse din carne a societatii comerciale. Proiectul viza achizitia unor utilaje moderne, dar Ciuburciu era decisa din start sa fure banii. Aceasta a promis unei firme din Italia ca va incheia contract de achizitie a unor utilaje in cadrul proiectului european daca va primi spaga. Ciuburciu le-a solicitat italienilor sa majoreze artificial, cu cel putin 20 la suta, pretul utilajelor pe care urmau sa le furnizeze. Aceasta diferenta dintre pretul real si pretul cu care urma sa le deconteze Vascar din fonduri europene a intrat in buzunarul lui Ciuburciu sub forma de mita. Femeia a primit banii in transe, prima data a bagat in buzunare 175.600 euro, dupa care a mai incasat 77.500 euro si inca 98.100 euro ulterior. De asemenea, prin utilizarea documentelor false, Vascar si Ciuburciu au incasat ilegal de la Uniunea Europeana circa 1,4 milioane euro. Documentele false au fost folosite pentru trucarea unor proceduri de achizitii care trebuiau realizate in cadrul proiectului, dar si pentru a acoperi unele achizitii fictive de utilaje. Procurorii au constatat ca Ciuburciu a realizat astfel beneficii personale de peste 1 milion de euro. Acest dosar se afla in curs de judecare la Tribunalul Bucuresti, avand un nou termen in luna septembrie a anului acesta.

Citeste si: Om de afaceri important retinut de procurorii ieseni pentru fapte de coruptie

Nu s-au invatat minte

In cel de-al doilea dosar de coruptie s-a estimat un prejudiciu mult mai mare adus comunitatilor europene, de aceasta data gaura fiind de circa 3 milioane euro. Deci, in total, in cele doua proiecte europene au fost fraudate fonduri europene in valoare de 5 milioane euro. Analizand modul in care au „operat” pentru a fura bani europeni Ciuburciu si Cepoi se poate constata ca au folosit cam aceleasi metode ilegale pentru a pune mana pe banii europeni. In ambele dosare firmele lui Cepoi au fost folosite pentru trucarea procedurilor de achizitie. „Valoarea eligibila totala a proiectului a fost de 14.705.128 lei, echivalentul a 3.980.814 euro, din care, autoritatea contractanta a decontat cheltuieli în valoare totala de 5.839.677,81 lei. Unele persoane din conducerea SC Vascar SA, sub comanda inculpatei Ciuburciu Gabriela, ajutata de inculpata Susu Florina, contabil sef al societatii comerciale, au planificat si au executat în detaliu fraudarea proiectului finantat prin programul FEADR, prin simularea legalitatii procedurilor de achizitii, obtinând astfel, atât din bugetul comunitar, sume foarte mari de bani, pe care si le-a însusit, prin simularea unor operatiuni comerciale licite. Astfel, 9 contracte de achizitii de utilaje au fost atribuite unei firme (al carei unic asociat si administrator era inculpatul Cepoi Iuliu, director si actionar si in cadrul SC Vascar SA), in urma unor proceduri de selectie simulate, la preturi mult supraevaluate, o parte a banilor fiind ulterior returnati inculpatei Ciuburciu Gabriela, prin intermediul firmelor controlate in mod absolut de catre aceasta si familia sa”, au aratat procurorii DNA atunci cand au propus judecatorilor arestarea acestora. Curtea de Apel Iasi a decis, de asemenea, ca Florina Susu sa fie cercetata in stare de libertate. Ciuburciu si Cepoi vor sta in arest preventiv cel putin 29 de zile.
Comentarii
 • Uitati-va la fata lor,ca ei sunt mii in romania ,nu ii mai sperie nici puscaria la cati bani au furat si ce e mai grav e ca noi oamenii cinstiti si cu frica de d-zeu platim ..

 • Bai Mazuru…. Oamenii cinstiti ca tine sunt bugetari plosnite. Nu produc nimic pentru tara asta , nenorocitule. Ce a furat , jigodie , daca nu se apuca de facut afaceri avea ceva de dat la stat? cinstitule. Inapoiatilor , voi vredeti ca daca esti om de afaceri statul da bani si tu ii furi. Nu reste asa , in Romania daca faci afaceri trebuie sa bagi toata agoniseala ta de o viata iar plosnitele de la finante vin , in fiecare luna sa- ti ia cate 80 % din profit, pentru salariile lor nenorocitilor.

  • Domnita Ioana, sa nu uitam ca si cei care au stabilit politica fiscala sunt bugetari si implicit – plosnite, daca e sa apelez la definitia data de dvstra. De asemenea, cei din structurile politice de conducere si cei care fac legislatia in genere, tot bugetari sunt, deci si plosnite si ei. Si cum au ajuns acestia in acele pozitii cheie? Au fost votati, domnita Ioana, nu?
   Concluzia: Nu mai votati pe viitor plosnite!

  • salariile nenorocitilor au adus-o aici, si va plati si multe salarii deacum incolo pentru incompetenti din firma ei, si pentru incompetenti di APARATUL DE STAT

 • Mazuru se pare ca ai perfecta dreptate nui mai sperie nimic pe infractorii de fonduri U.E si nu numai. Cred ca Ioana are curu ibixit de peste pe un scaul al Finantelor, treceti de curiozitate prin acea cladire dar punetiva preventiv si o masca de protectie sa nu va apuce lesinu.

 • „simularea legalitatii procedurilor de achizitii,” Acest material jurnalistic este mult mai de calitate decit alte productii ale ziarului; daca ziaristii ar patrunde serios in intimitatea firmelor publice sau private care lucreaza cu bani public ar descoperi ca peste tot locul se face simularea legalitatii achizitiilor; de aici provin banii aacre formeaza bogatia capitalistilor autohtoni si politicienilor de doi bani romanest. Dar italienii care au acceptat supraevaluarea utilajelor vindute la Vascar in 2006 nu au nimic de raspuns in fata legii ? Fara ca ei sa accepte frauda si mai ales sa nu spuna la politie,potlogaria nu se putea face. Ziaristii pot contribui enorm la echilibrarea societatii; acolo unde patronii de presa au alte interese,ziaristii care afla secretele hotilor pot colabora direct cu magistratii. Sa speram..

  • Din pacate, toti au probleme cu achizitiile publice IEFTINE, ea, are o problema cu cei care au sfatuit-o, – sunt mai INFRACTORI ca ea. Va plati, dar, pentru neputinciosi n-o sa mai indrasneasca nimeni nimic niciodata

Adauga un comentariu