Local

Autoritatile trag un semnal de alarma! Cladirile vechi din Iasi ar putea sa dispara

Publicat: 21 oct. 2012

@ Mai multe cladiri semnificative din Iasi, vechi de zeci de ani, ar putea sa se prabuseasca la primul cutremur mai puternic @ Reprezentantii Directiei Regionale in Constructii Nord-Est (DRC-NE) Iasi sustin ca este necesara consolidarea lor cat mai urgent @ Amenzile pe care le risca proprietarii si administratorii cladirilor sunt cuprinse intre 1.550 si 7.700 de lei

Trecerea anilor si lipsa fondurilor pentru consolidarea cladirilor mai vechi din Iasi si-au pus amprenta asupra structurii de rezistenta a acestora. Aglomeratiile de persoane, lucrarile de modernizare, dar si vechimea constructiilor sunt principalii factori care afecteaza structura de rezistenta a cladirilor. Astfel, viata iesenilor ar putea fi in pericol in cazul unui cutremur mai puternic. Reprezentantii Directiei Regionale in Constructii Nord-Est (DRC-NE) Iasi au efectuat mai multe controale la aceste cladiri semnificative din judet. “In decursul anului 2012, institutia a efectuat o serie de controale incepand cu proprietatile cu cel mai mare numar de constructii semnificative pentru urmarirea comportarii in timp a cladirilor. Acestea sunt Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV), Universitatea Alexandru Ioan Cuza (UAIC), Spitalul de Boli Infectioase, Iulius Mall, Moldova Mall si Directia Generala a Finantelor Publice”, a declarat Radu Lupasteanu din cadrul Inspectoratului de Stat in Constructii Iasi. Legea nr.10/1995 se refera la obligatiile proprietarilor si administratorilor cladirilor in ceea ce priveste mentinerea calitatii constructiilor si executarea de interventii care se fac de-a lungul timpului pentru consolidarea lor.

Cladirile de la universitati prezinta cele mai grave situatii

Au fost verificate 60 de imobile aflate in proprietatea UAIC, 29 de cladiri din cadrul USAMV si 28 de obiective la Spitalul de Boli Infectioase. Majoritatea cladirilor reprezinta destinatii de invatamant, laboratoare, camine studentesti si spatii cu alta natura didactica. Cele mai multe nereguli au fost gasite la imobilele detinute de UAIC, la Observatorul Astronomic si Muzeul de Stiinte Naturale. Cele 60 de imobile sunt cladiri vechi din anii ‘90 si inceputul anilor 2000, detin expertize tehnice, dar multe dintre acestea necesita reactualizarea lor, conform legislatiei in vigoare din anul 2012. Desi au inceput in decursul ultimilor 20 de ani diverse lucrari de reparatie si intretinere, nu au fost insa finalizate complet masurile de punere in siguranta, conform expertizelor. “Prin sondaj, cu ocazia controlului la corpul A, Observatorul Astronomic si Muzeul de Stiinte Naturale s-a observat ca starea tehnica impune masuri urgente de actualizare a expertizelor tehnice si de alocare de fonduri in vederea punerii in siguranta. Desi se fac lucrari de consolidare, structura cladirilor e dezechilibrata”, a adaugat Lupasteanu. Un alt caz care necesita implicarea autoritatilor este cel al Muzeului de Stiinte Naturale. “O situatie deosebita am gasit la Muzeul de Stiinte Naturale, drept pentru care am dispus intocmirea unui proiect si demararea in regim de urgenta a lucrarilor de consolidare. S-au gasit foarte multe fisuri in pereti”, a mai precizat Radu Lupasteanu.

Amenzi de aproape 8.000 de lei pentru proprietarii cladirilor

Conform Legii nr.10/1995 privind calitatea in constructii, neexecutarea obligatiilor privind urmarirea comportarii în timp a constructiilor, a lucrarilor de întretinere, de reparatii si de consolidari, nerespectarea acestor indicative se pedepseste cu amenzi cuprinse intre 1.550 si 7.700 de lei. “Am lasat termen limita de cateva luni pentru rezolvarea problemelor pentru ca exista bunavointa si lipsa fondurilor impiedica finalizarea lucrarilor. Majoritatea proprietarilor cladirilor au desemnat un responsabil cu urmarirea in timp care se ocupa de monitorizarea lor, au fisa tehnica, insa trebuie facute consolidarile. Daca nu se fac lucrarile in aceasta perioada, proprietarii si administratorii vor primi amenzi”, a mai spus Radu Lupasteanu.
Comentarii
  • Iorga, sau cum dracu te-o mai chema, du-te dracului de bou. Un popor fara istorie e ca un trup fara cap. Probabil tie iti place prezentul: manelistii, discotecile, pitipoancele, gratarele cu manele, cocalarii. Mama ta de idiot.

Adauga un comentariu