Eveniment-Social

Au trecut cinci ani de cand actrita Natalia Danaila a parasit lumea teatrului

Publicat: 24 aug. 2015
1

@ A participat la numeroase festivaluri si turnee in perioada de glorie @ Studentii care i-au trecut prin mana au devenit importanti actori ai Teatrului pentru copii si tineret „Luceafarul”

Au trecut cinci ani de cand profesorul si omul de teatru Natalia Danaila a trecut în nefiinta, dupa o lunga perioada de suferinta, pe data de 24 august 2010. A format generatii întregi de actori, a fost un om, dar si un artist desavârsit, caruia papusarii, dar nu numai ei, îi vor purta o vesnica amintire. Fostii colegi si studenti isi amintesc cu drag de cea care i-a invatat sa iubeasca papusile si marionetele si sa faca o meserie cu drag pentru toti copiii. Aparitia noii cladiri a Teatrului pentru copii si tineret i se datoreaza actritei Natalia Danaila, care in anii ’80 a facut mai multe demersuri la autoritati pentru a putea lua nastere, mai ales in perioada in care conducatorul Romaniei, Nicolae Ceausescu, a interzis deschiderea localurilor culturale.

„Teatrul de copii, de papusi de stat cum era denumit, datoreaza totul unor regizori priceputi si familiei pe care au intemeiat-o, Natalia Danaila si Constantin Brehnescu. Din pacate ea a plecat, el a ramas si a facut in cinci ani cate doua spectacole, iar ea probabil s-a uitat de acolo unde se afla la spectacolele lui din Sala mica sau Sala mare. Ne laudam astazi cu o munca pe care a depus-o in principal Natalia Danaila, in anii ’80, careia i se datoreaza in intregime, iar toate demersurile facute se afla in arhiva. Cladirea este unica in Europa, o spun toti cei care au vizitat-o, ca si cladire si anvergura”, a declarat Ioan Holban, directorul Teatrului pentru copii si tineret „Luceafarul„. De asemenea, acesta a precizat ca in ultima perioada din viata, actrita Natalia Danaila l-a rugat sa ii permita sa tina cursurile cu studentii de la universitate in Sala mica a teatrului, acolo unde s-au format mai marii artisti ai teatrului pentru copii si tineret. „Avem in sala de protocol un tablou al Nataliei, facut de Liviu Smantanica si mereu ne amintim cu drag de dumneaei”, a mai precizat Ioan Holban.

De-a lungul vietii, a avut numeroase functii in Iasi

Prof. univ. dr. Natalia Danaila s-a nascut pe data de 13 decembrie 1936 în Murgeni, judetul Vaslui. În anul 1959 a absolvit Facultatea de Filosofie-Ziaristica a Universitatii Bucuresti, iar în anul 1983 a urmat Cursul postuniversitar de regie la centrul de Initiere in Arta Teatrala si Comunicare din Bucuresti, specializarea Teatru de papusi si marionete. A ocupat functiile de secretar literar la Teatrul de papusi Iasi, redactor principal la Radio Iasi (realizator de emisiuni „Teatru la microfon” si „Actualitate teatrala”), director si regizor la Teatrul pentru Copii si Tineret „Luceafarul” din Iasi si fondator al specializarii „Arta actorului mânuitor de papusi si marionete” în cadrul Universitatii de Arte „George Enescu” Iasi. Din anul 1990 a activat ca profesor universitar în cadrul Universitatii de Arte „George Enescu”, la disciplinele Regie si Antropologie – Teatru de papusi si marionete. De asemenea, a fost redactor al revistei „Teatrul Cel Mai Mic” Iasi. De-a lungul anilor, Natalia Danaila a participat ca regizor la numeroase turnee si festivaluri in strainatate. De asemenea, a publicat doua carti de amintiri in perioada in care era la teatrul din Iasi.
Adauga un comentariu