@ Un protest de amploare al transportatorilor va bloca Iasul, dupa ce astazi s-a depus documentatia la Primaria Iasi pentru a primi autorizatie pentru desfasurarea mitingului. @ Acesta este stabilit pentru data de 15 septembrie, iar soferii cer micsorarea politei RCA si reducerea TVA-ului.
Pe 15 septembrie, transportatorii vor bloca circulatia in Iasi. Asta în semn de protest fata de scumpirea RCA, un protest la nivel national al transportatorilor fiind anuntat pentru 14-15 septembrie. Presedintele Confederatiei Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din România (COTAR), Vasile Stefanescu, a declarat ca la Iasi vor participa peste 1.000 de autovehicule, iar mitingul se va desfasura in intervalul orar 9:00 – 15:00.
„A ramas data de 15 septembrie stabilita. Si in Iasi se va organiza odata cu cel din capitala. In Iasi vor participa la protest cel putin 1.000 de masini. Autobuzele, microbuzele si autocamioanele se vor aduna pe soseaua de centura. Mitingul se va face concomitent cu Bucurestiul, intre orele 9:00 si 15:00”, a declarat pentru cotidianul BUNA ZIUA IASI Vasile Stefanescu, presedinte COTAR.
Revendicari
Pe linga micsorarea RCA, transportatorii mai solicita si reducerea TVA. „Acum am iesit din sedinta. Maine depun la Primarie documentatia pentru autorizatie. Taximetristii cer reducerea RCA-ului la cuantumul din 2015, la valoarea RCA-ului din 2015. Transportatorii de marfa si persoane solicita la fel, dar suplimentar cer reducerea TVA-ului la 5 la suta, iar ei in schimb dau transport gratuit la toti elevii”, a declarat Mircea Manolache, presedintele Camerei Taximetristilor.
Transportatorii solicita Guvernului înghetarea primelor RCA la valorile medii calculate de ASF pentru 2015 si citeaza un extras din Legea Consiliului Concurentei nr. 21/1996: „Pentru sectoare economice determinate si în împrejurari exceptionale, precum: situatii de criza, dezechilibru major între cerere si oferta si disfunctionalitate evidenta a pietei, Guvernul poate dispune masuri cu caracter temporar pentru combaterea cresterii excesive a preturilor sau chiar blocare acestora. Asemenea masuri pot fi adoptate prin hotarâre pentru o perioada de 6 luni, care poate fi prelungita succesiv pentru durate de câte cel mult 3 luni, cât timp persista împrejurarile care au determinat adoptarea respectivei hotarâri. Interventia Guvernului în situatiile prevazute se face cu avizul Consiliului Concurentei”. O alta solutie, potrivit COTAR, este ca proiectul de lege al RCA aflat în dezbatere la Senatul României, în Comisia de Buget-Finante, sa fie adoptat prin Ordonanta de Urgenta pentru a intra imediat în aplicare.
Citeste si: Greva japoneza a transportatorilor ingreuneaza traficul din Vaslui