Local

Au fost aprobate fonduri europene de zeci de milioane de euro pentru comunele judetului

Publicat: 23 iun. 2015
1

@ Printre comunele beneficiare se numara Ciohorani, Cristesti, Oteleni, Helesteni etc.

Veste buna pentru unii primari din judetul Iasi care vor avea ocazia sa implementeze fonduri europene pentru modernizarea comunelor pe care le conduc. Astfel, desi noul Plan National de Dezvoltare Rurala (PNDR) nu a fost pus inca in aplicare, primarii respectivi vor beneficia de fonduri pentru modernizarea drumurilor si a infrastructurii de servicii sociale. Fondurile au fost alocate in cadrul masurilor aplicate in cadrul fostului PNDR cel care a fost valabil pana in anul 2014, respectiv pe Masura 322 (modernizarea infrastructurii si conservarea traditiei), dar si pe Masura 125 (modernizarea drumurilor de exploatatie agricola).

Prin urmare, fondurile sunt alocate prin intermediul Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) in cadrul unei sesiuni de reevaluare care a fost finalizata recent. In cadrul Masurii 125 fondurile alocate sunt de minim 1 milion de euro, iar din judetul Iasi comunele beneficiare sunt urmatoarele: Oteleni, Helesteni, Gorban, Grozesti, Cozmesti, Ungheni, Miroslava, Cristesti si Rachiteni. Pe Masura 322 vor primi fonduri in valoare de circa 2,5 milioane euro fiecare din comunele Ciohorani si Andrieseni. Dupa cum s-a mai precizat, pe langa modernizarea drumurilor, aceste comune trebuie sa dezvolte si infrastructura de servicii sociale.

Comuna Ciohorani va amenaja un centru de ingrijire pentru batrani, iar comuna Andrieseni va amenaja un centru de sprijin pentru parinti si copii. De precizat ca aceste comune au depus proiectele in perioada 2011-2012, in perioada in care Centrul Regional de Plati si Dezvoltare Rurala (actualul centru regional al AFIR) era condus de Liviu Bulgaru. La acea vreme proiectele au fost declarate „eligibile fara finantare”. Dar trebuie precizat ca la acea vreme proiectele care urmau sa fie finantate erau selectate prin metode abuzive. Din aceste motive Liviu Bulgaru este urmarit penal intr-un dosar instrumentat de Directia Nationala Anticoruptie-Serviciul Teritorial Suceava.
Adauga un comentariu