@ Fiscul a identificat inclusiv unele infractiuni de evaziune fiscala si a formulat plangere penala @ Judecatorii au decis ca administratorii firmei sa ramana cu averea acumulata, chiar daca au creat prejudicii considerabile partenerilor de afaceri
Decizie suprinzatoare publicata zilele trecute de magistratii ieseni, care s-au dovedit extrem de ingaduitori cu niste indivizi acuzati de frauda. Este vorba despre patronii firmei Spitar Company, care desi au fost condamnati recent de Curtea de Apel pentru savarsirea unor infractiuni de evaziune fiscala, au primit zilele trecute o hotarare mai mult decat favorabila din partea Tribunalului Sindic. Mai exact, firma de practicieni in insolventa, Solvens SPRL s-a adresat cu o cerere catre Tribunalul Sindic, pentru ca instanta sa aprobe executarea averii patronilor Spitar Company (administrata de clanul Stanescu din Lunca Cetatuii), astfel incat sa poata fi achitate datoriile societatii comerciale, care au ajuns la fabuloasa suma de 24,5 miliarde lei vechi.
Firma a intrat in faliment in anul 2013, iar lichidatorul nu a gasit bunuri in patrimoniul firmei care puteau fi vandute pentru plata datoriilor. Administratorii firmei au refuzat sa puna la dispozitia lichidatorului documentele contabile, dupa cum prevede Legea. Mai mult decat atat, lichidatorul a banuit ca cei care controlau firma au tinut o contabilitate fictiva, in special pentru a se sustrage de la plata datoriilor catre bugetul de stat. Avand in vedere cele constatate, lichidatorul a considerat ca sunt intrunite conditiile prevazute in Legea 85/2014 privind insolventa, astfel incat administratorii firmei sa raspunda cu averea personala, iar prin vanzarea bunurilor pe care le detin sa fie platite datoriile. Numai ca magistratii Tribunalului Sindic nu au fost de acord cu aceasta cererere si au decis ca administratorii firmei sa ramana cu averea, iar creditorii Spitar Company sa se aleaga cu paguba. Paratului i se imputa faptul ca a facut acte de comert in interes personal sub acoperirea persoanei juridice, a tinut o contabilitate fictiva, a facut sa dispara unele documente si nu a tinut contabilitatea in conformitate cu Legea. Reclamanta prezuma ca, daca parata nu a predat actele, acest lucru inseamna ca nu a tinut o contabilitate in conformitate cu Legea”, se arata in motivarea judecatorului.
Judecatorul continua argumentatia si sustine ca simpla constatare a faptului ca administratorii firmei au tinut o contabilitate fictiva nu este de natura a atrage raspunderea administratorului. „Nu s-a probat de catre reclamant ca intr-adevar parata a tinut o contabilitate fictiva, sau ca nu a tinut contabilitate in conformitate cu Legea in conditiile in care lichidatorul judiciar sustine ca nu a putut intra in posesia documentelor contabile”, mai arata judecatorul Tribunalului Sindic, care in urmatoarea fraza din hotarare precizeaza ca respinge cererea lichidatorului.
Din valoarea totala a datoriilor de 24,5 miliarde, circa 13,4 miliarde lei vechi reprezinta cuantumul taxelor si impozitelor depistate in urma deconspirarii faptelor de evaziune fiscala savarsita la aceasta societate comerciala. Directia de Finante a depus insa la timp plangere penala si a obtinut si o sentinta prin care sa execute bunurile administratorilor, astfel incat sa spere ca vor fi recuperati banii statului. Executarea va viza numai suma de 13,4 miliarde lei vechi, cat are de recuperat statul. Diferenta pana la 24,5 miliarde lei, datorata celorlati creditori (primarii, societati comerciale) nu va fi recuperata niciodata, deoarece dupa cum s-a mai precizat mai sus, magistratul Tribunalului Sindic nu a fost de acord cu acest lucru.