Eveniment-Social

Au ajuns sa faca asta tocmai intr-o localitate celebra din Grecia. Este vorba de un profesor de la Cuza si studentii sai – FOTO

Publicat: 22 mai 2016

@ Un profesor de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza si colaboratorii sai au impresionat, chiar in aceste zile, intreaga lume, prin cercetarile arheologice facute in ultimii ani la Iasi @ Totul s-a intamplat in faimoasa localitate Kalamata din Grecia, la o manifestare unde au luat parte specialisti si cercetatori de renume mondial

În perioada 15-21 mai 2016 a avut loc, la Kalamata, Grecia, cel de-al 41-lea International Symposium on Archaeometry (ISA), una dintre cele mai prestigioase manifestari internationale, dedicata cercetarilor arheologice interdisciplinare. Organizat o data la doi ani, evenimentul stiintific ofera posibilitatea arheologilor, dar mai ales cercetatorilor din alte domenii precum fizica, chimie, medicina, biologie sau geografie, sa prezinte cele mai valoroase rezultate obtinute în cadrul cercetarilor arheologice interdisciplinare.

Echipa ArheoInvest de la Cuza a facut senzatie in vechea Elada

Pe acest plan, echipa ArheoInvest de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza (UAIC) din Iasi – Facultatea de Istorie (cea mai moderna din tara – n.r.), coordonata de conf. univ. dr. Vasile Cotiuga, a reusit sa impresioneze si sa-i atraga pe oamenii de stiinta si pe cercetatorii de renume mondial prezenti la Kalamata. Din 2008, specialistii din cadrul Platformei ArheoInvest a Universitatii Cuza din Iasi participa regulat la aceasta importanta manifestare stiintifica, cu rezultate importante înregistrate cu deosebire în cercetarea Culturii Eneolitice Cucuteni, una dintre cele mai remarcabile culturi preistorice din Europa. Si anul acesta, echipa noastra a prezentat rezultatele obtinute, atât în urma prospectarilor magnetometrice din mai multe asezari Cucuteni de pe teritoriul Moldovei, precum si rezultatele investigatiilor de laborator asupra ceramicii cucuteniene”, a reliefat profesorul Cotiuga. Concret, cercetatorul stiintific (CS) III dr. Andrei Asandulesei, de acum specialist recunoscut pe plan european în domeniul prospectiunilor magnetometrice, cu cercetari în tara, dar si în strainatate, anume in Germania, Republica Moldova, Rusia sau Irak, a adus în vizorul participantilor la simpozion rezultatele obtinute în mai multe situri Cucuteni. Este vorba, îndeosebi, despre cele de la Bratesti, Ripiceni si Filiasi.

Citeste si: Se va intampla la Universitatea Cuza din Iasi. Rectorul institutiei este vizat

 Acestea ofera noi interpretari asupra planimetriei si structurilor sociale, pâna acum arheologii considerand ca asezarile Cucuteni sunt delimitate de fortificatii reprezentate, de obicei, de un sant de aparare, dublat cu un val de pamânt, care putea sa aiba pe coama si o palisada de lemn. „Prospectiunile extinse în afara acestor prime fortificatii au reliefat faptul ca planimetria asezarilor era mult mai ampla, existând constructii civile, locuinte, religioase, temple, si economice, cuptoare de ars ceramica, pe o suprafata mult extinsa, chiar peste 10 hectare, cu o distributie planimetrica deosebita, cu existenta unor ulite si chiar a unor cartiere specializate în diverse activitati economice – olarit, planimetrie asemanatoare siturilor urbane din Orientul Apropiat, leaganul civilizatiei”, a mai precizat coordonatorul ArheoInvest. Alaturi de Asandulesei, CS dr. Florica Matau, una dintre cele mai mari specialiste în tehnologia ceramicii Cucuteni, cu participari la numeroase manifestari din Europa si Statele Unite, a prezentat rezultatele obtinute asupra asa-numitei specii ceramice Cucuteni C, o ceramica de factura estica, prezenta în lumea cucuteniana. Rezultatele obtinute pun în lumina atât tehnologia înalta a olarilor cucutenieni, dar si interferentele culturale intre cucutenieni si vecinii lor. Toate acestea au fost analizate si dezbatute, la Kalamata, cu specialisti de la marile universitatii din Europa, dar si din Statele Unite. Mai mult, echipa de arheologi din Iasi a fost invitata sa participe la cercetari in mai multe situri arheologice europene, inclusiv din Grecia.
Adauga un comentariu