National

Au ajuns arme din Romania ilegal in Siria? Prima reactie de la MAE

Publicat: 27 iul. 2016
1

Arme din estul Europei, inclusiv Romania, ar fi ajuns pe cai ascunse in Siria, arata un raport realizat de doua organizatii non-guvernamentale. O prima reactie a venit de la Ministerul roman de Externe, miercuri seara.

MAE subliniaza, intr-un comunicat, ca tara noastra „respecta cu strictete cele mai inalte standarde de control al exporturilor de produse militare, standarde cuprinse in legislatia interna, in care sunt reflectate angajamentele internationale asumate de tara noastra ca membru al UE, NATO, ONU si OSCE, precum si ca stat parte la Tratatul privind comertul cu arme (ATT) „.

Reprezentantii ministerului mai spun ca Autoritatea nationala de control aproba licentele de export dupa o analiza riguroase, doar dupa ce se primesc asigurari din partea utilizatorilor finali ai armamentului si in urma unor angajamente certificate si de autoritatile competente din tarile de destinatie.

MAE mai spune ca aceste asigurari cuprind, printre altele, si certificate internationale de import, certificate de utilizare finala, confirmari de livrare si clauze de re-export.

„Subliniem ca toate produsele militare exportate de tara noastra sunt cuprinse in rapoartele anuale si trimestriale prezentate pe pagina electronica www.ancex.ro si care, de asemenea, sunt transmise la UE, ONU sau OSCE. In esenta, aceste rapoarte prezinta valoric si cantitativ exporturile romanesti de componente, produse si echipamente militare;

In conformitate cu standardele de control practicate, Romania participa cu promptitudine la orice investigatie privind trasabilitatea unor arme ce ar putea sa provina din tara noastra”, se mai arata in comunicat.

Precizarile vin dupa ce o investigatie realizata de Balkan Investigative Reporting Network (BIRN) si Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) arata existenta unui retele de comert cu armament in care e implicata si Romania.

Armele, in special pusti de asalt AK-47, si munitiile ar fi plecat din Bosnia, Bulgaria, Croatia, Cehia, Muntenegru, Slovacia, Serbia si Romania. Armamentul a ajuns in mai multe tari vecine Siriei: Arabia Saudita, Iordania, Emiratele Arbate Unite si Turcia.
Comentarii
Adauga un comentariu