Aproape 25.000 de romani si circa 19.350 de firme au depozite bancare mai mari de 100.000 de euro la o singura banca si risca sa-si piarda economiile daca institutia de credit unde au banii intra in faliment. Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB) garanteaza depunerile de pana la 100.000 de euro la o singura institutie bancara, iar peste aceasta suma clientii primesc actiuni la o banca falimentara, adica hartii fara nici o valoare.
Schema este valabila in toata Uniunea Europeana indiferent de tara unde activeaza o banca sau alta, deoarece exista reglementari unice care se aplica in toate statele membre. Este vorba despre doua directive europene, prima privind schemele de garantare a depozitelor, iar cealalta se refera la salvarea de la faliment a bancilor.
In ciuda contestarilor vehemente, Curtea de Justitie a Uniunii Europene a decis, recent, ca masura privind transformarea banilor in actiuni, adica confiscarea depozitelor de peste 100.000 de euro ale clientilor, este legala.
“In principal, motivatia este ca e preferabil sa confisti acesti bani de la clienti decat sa ii primesti cadou de la stat, adica de la contribuabili. Decizia e cinica, pentru ca bancile au fost ajutate si pana acum de state, si nimeni nu si-a pus problema ca ar fi vorba de ajutoare de stat ilegale”, a declarat avocatul Gheorghe Piperea.
Unde sunt garantate depozitele
Toate cele 28 de banci comerciale care activeaza in Romania, plus Banca Centrala Cooperatista Creditcoop, participa la programul de garantare al FGDB. Asta inseamna ca toate economiile persoanelor fizice si juridice mai mici de 100.000 de euro sunt garantate. Nu insa si cele care depasesc aceasta suma.
De exemplu, in cazul unui depozit de 150.000 de euro, diferenta de 50.000 euro peste plafonul de acoperire poate intra sub incidenta recapitalizarii interne daca toate celelalte solutii au fost epuizate. Asta inseamna ca titularul depozitului respectiv primeste in schimb titluri de capital (de exemplu actiuni) la banca in cauza. Cine are depozite la sucursalele institutiilor de credit straine, adica ING Bank, Veneto Banca, Bank of Cyprus, Citibank, BNP Paribas Fortis, TBI Bank, Blom Bank si Finicredito, trebuie sa stie ca acesti bani nu sunt garantati de FGDB, ci de catre schemele de garantare a depozitelor din tarile lor de origine.
Mecanismul de salvare a bancilor cu banii deponentilor este implementat in toata Europa, fara nicio retinere. Nici Romania nu face exceptie.
98,27 miliarde de lei este valoarea depozitelor care depasesc plafonul de acoperire de 100.000 de euro, plasate in bancile din Romania, la data de 30 iunie 2016
Ce se intampla cu o banca care are probleme
BNR dispune de urmatoarele instrumente de rezolutie pe care le poate aplica, individual sau combinat, pentru a salva de la faliment o banca:
Vanzarea afacerii – se transfera, fara acordul actionarilor, actiuni sau alte instrumente de proprietate (active, drepturi, obligatii) catre o alta banca in conditii comerciale;
Institutia punte – se transfera actiuni sau alte instrumente de proprietate catre o institutie-punte creata in acest scop si aflata sub controlul BNR. Capitalul social al institutiei-punte este detinut in totalitate sau partial de una sau mai multe autoritati publice. FGDB poate fi actionar al unei institutii-punte;
Separarea activelor – se transfera active, drepturi, obligatii ale institutiei supuse rezolutiei sau ale unei institutii-punte catre unul sau mai multe vehicule de gestionare a activelor aflate partial sau total in proprietatea uneia sau mai multor autoritati publice;
Recapitalizarea interna – autoritatea de rezolutie exercita competentele de conversie a datoriilor institutiei supuse rezolutiei. Depozitele garantate sunt excluse de la recapitalizarea interna. Prin urmare, fiecarui deponent ii este garantata integral fiecare suma mai mica decat 100.000 euro, iar cei care au depozite mai mari decat plafonul de acoperire beneficiaza de garantarea a 100.000 de euro. Partea din depozit ce depaseste 100.000 de euro intra sub incidenta recapitalizarii daca toate celelalte creante nu au fost suficiente pentru a asigura capitalizarea adecvata a institutiei de credit.
Daca o institutie de credit intra este susceptibila de a intra intr-o stare de dificultate majora nu este lasata sa dea faliment, ci este ghidata de banca centrala sa intre in procedura de rezolutie.
Ban la ban si . . . paduche la *****!!!