Actualitate

Atentie la promotii! Cancerul de pe tarabele iesene

Publicat: 03 aug. 2012

@ Reporterii BUNA ZIUA IASI au analizat oferta produselor cosmetice la preturi incredibil de mici de pe tarabele iesene @ Rujuri, fonduri de ten, farduri si tusuri de ochi, toate sub pretul de 5 lei, sunt tinute in bataia soarelui la peste 35 de grade @ Acestea sunt etalate fara informatiile necesare de pe eticheta si fara traducerea in limba romana @ Odata folosite, ele pot duce la afectiuni severe, iar dupa aplicari multiple, pot provoca inclusiv cancer

De ceva vreme, pe tarabele din oras au aparut o serie de produse cancerigene – cosmeticele la pret redus. Pentru iesencele fara dare de mana, ofertele la produsele cosmetice se gasesc pe toate drumurile. Cu toate ca pretul este unul destul de atragator, cosmeticele care se vand la tarabe, chioscuri sau in spatii neamenajate pot provoca afectiuni grave sau chiar la cancer. Adevarata problema se afla in compozitia produselor de infrumusetare, care contin ingrediente nocive pentru orice tip de ten.

Doamnele si domnisoarele care fac economie la cativa lei nu stiu ca se pot alege cu afectiuni dermatologice, si ca pentru tratarea acestora pot plati de zeci de ori mai mult decat produsele achizitionate. Cosmeticele gasite pe tarabele iesene sau in magazinele chinezesti la preturi incredibil de mici, care iti pot lua ochii, sunt: luciu de buze la 1,5 lei, fond de ten la 3 lei, fard de pleoape „cu vitamina C” la 5 lei etc. Diferenta ingrijoratoare se vede in lista care contine ingredientele compozitiei. In fardul de pleoape se gaseste lanolina, care este un emolient obtinut din lana oilor. Mai este folosita in compozitia rujurilor si a cremelor si poate provoca forme grave de acnee. De obicei, lanolina folosita in industria cosmetica este contaminata cu pesticide si insecticide. Parabenii sunt conservantii cei mai utilizati in produsele cosmetice. Folositi pentru a prelungi valabilitatea produsului cosmetic, acestia sunt toxici. Absorbtia lor in organism si acumularea in timp pot cauza cancer.

Medicii recomanda atentie

Cele mai obisnuite neplaceri care pot aparea dupa folosirea cosmeticelor cu ingrediente periculoase sunt dermatitele de contact, eczemele si inflamatiile pielii. Specialistii recomanda sa avem grija mare la produsele pe care le alegem pentru a le aplica pe fata, sa fie in concordanta cu tipul de piele si sa le achizitionam din unitati specializate. Folosite o perioada indelungata de timp, produsele cu ingrediente periculoase sau cele care au fost depozitate in conditii improprii pot duce la diferite tipuri de cancer. „In urma folosirii acestor produse, pot aparea diferite afectiuni precum dermatite de contact, iritatii pe pleoape, iritatii sau uscaciuni ale buzelor. Nu este recomandat ca pretul sa fie singurul criteriu de achizitionare a produselor cosmetice. Trebuie sa fim atenti la tipul de piele cat si la conditiile in care sunt tinute cosmeticele. Este recomandat sa le achizitionam din farmacii sau cabinete medicale. Utilizate pe termen lung, dupa aplicatii multiple, ele pot duce la modificarea celulelor”, a declarat conf. dr. Laura Solovastru, sefa Clinicii de Dermatologie din cadrul Spitalului Sf. Spiridon Iasi.

Amenzi de 20.000 lei pentru cosmetice

De la inceputul sezonului estival, comisarii de la Protectia Consumatorului au fost cu ochii pe operatorii economici care distribuie astfel de produse cosmetice. In urma controalelor efectuate de acestia s-au aplicat amenzi in valoare totala de 20.000 lei. Cosmeticele la care s-au gasit nereguli nu aveau traduceri in limba romana a informatiilor privind denumirea, functia sau modul de utilizare a produsului sau nu aveau pretul afisat. Multe dintre acestea era tinute la temperaturi mult prea ridicate fata de cele recomandate de producatori. „Am gasit produsele cosmetice depozitate la 35 de grade, cand temperatura prescrisa de producator este de 18-20 de grade”, a spus Daniel Piftor, seful Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorului (CJPC) Iasi.

Activitatea comisarilor nu s-a oprit aici. Ei au prelevat o serie de probe de la aceste produse care au fost trimise la laborator, pentru a se determina gradul de risc. Avand in vedere temperaturile ridicate anuntate pentru urmatoarea perioada, controalele vor continua.

„In ultima perioada, comisarii de la Protectia Consumatorului Iasi au efectuat actiuni de control privind comercializarea produselor cosmetice, in cadrul unei tematici proprii. S-au efectuat prelevari de probe la rujuri si farduri de obraz, ce au fost trimise catre analiza la laboratoarele speciale, insa nu au fost constatate abateri de la valorile maxime prevazute in Ordinul ministrului Sanatatii. Cum in luna august se anunta temperaturi ridicate, vom relua prin sondaj actiunile de control ce vizeaza conditiile de depozitare si pastrare a produselor cosmetice”, a mai spus Piftor.
Comentarii
  • RUJUL „GOLDEN ROSE ” SI MULTE ALTE PRODUSE CARE LE-ATI ENUMERAT AICI ,SE GASESC SI IN „MOLDOVA MOLL”,ASA CA NU MAI VORBITI AIUREA SI NU VA MAI LEGATI TOATA ZIUA DE „TARABE” .

  • popescule…sigur esti un taran cu ** clase nici nu stii cum se scrie corect mall…auzi la el moll..si nue vorba de o marca anume ..doar de temperatura neconforma daca intelegi cuvintul asta ..adica iti vinde grasime la tarba gata topita bai taran prost…..

  • eu prefer produsele de la sephora si de la douglas din **las(stiu sigur ca sunt tinute in conditii ok,chiar daca un fond de ten e si *5 de ron)

Adauga un comentariu