Economic Local

Atentie la platile cu cardul din Carrefour !

Publicat: 26 mart. 2013
1
Un fost casier de la Carrefour Felicia din Iasi este acuzat de procurori ca umbla in conturile celor care plateau cu cardul. El retinea cifrele de pe card, dupa care le folosea pe diverse site-uri care nu cer parole. In general, banii iesenilor pacaliti se duceau pe site-uri de poker. Clientii se trezeau, dupa ce faceau cumparaturi in magazin, ca le-au disparut toti banii din cont. Pentru a afla cine golea cardurile, anchetatorii au fost nevoiti sa apeleze inclusiv la Interpol.
Georgian Andrei Dascalu (24 de ani) va trebui sa dea socoteala in fata magistratilor de la Judecatoria Iasi pentru efectuarea de operatiuni financiare in mod fraudulos.
Procurorii din cadrul Parchetului de pe linga Judecatoria Iasi au precizat ca, din septembrie 2007, tinarul lucra pe postul de operator vinzari-casier in hipermarketul Carrefour Felicia. In aceasta postura, Dascalu primea numerar sau incasa bani de pe cardurile clientilor, pentru cumparaturile efectuate de acestia.
Conform anchetatorilor, tinarul isi nota sau retinea cifrele imprimate pe cardurile cumparatorilor. De asemenea, spun procurorii, individul isi nota CVV-ul de pe carduri. Codul CVV (Card Verification Value – n.r.) este cel format, de obicei, din trei cifre si este situat pe spatele cardurilor. Oamenii legii au precizat ca tinarul folosea codurile pentru a plati diverse bunuri sau servicii cu cardurile respective, scrie financiarul.ro.
Potrivit plingerilor adunate pina in acest moment, tinarul a reusit sa scoata de pe cardul unei femei suma de 2.700 de lei, iar de pe cardul unui iesean suma de 3.150 de lei.
Clauze inrobitoare pentru furnizori in contractele incheiate cu Carrefour
Compania multi nationala Carrefour pune pumnul in gura furnizorilor si producatorilor autohtoni. Anumite clauze specificate in “Contractul cadru de aprovizionare” al hipermarket-ului sunt strigatoare la cer. In cele ce urmeaza va prezentam doar o parte din cele mai „graitoare” pasaje incluse in acesta.
Carrefour are deplina libertate de a-si stabili preturile de revanzare
Contractul stipuleaza de la bun inceput o regula de baza, in care Distribuitorul (Carrefour) ii pune in vedere Furnizorului (si chiar evidentiaza cu Bold acest pasaj), ca „accepta si declara in mod expres ca este de acord cu faptul ca:
Distribuitorul (Carrefour – n.r.) va avea deplina libertate de a-si stabili preturile de revanzare, pentru toate produsele achizitionate de la Furnizor, inclusiv in cazul in care acestea sunt destinate unei promotii. De asemenea, Distribuitorul este liber sa isi stabileasca propria politica promotionala prin aplicarea de reduceri sau rabaturi naturale acordate clientilor sai, independent si/sau suplimentar fata de operatiunile initiate de Furnizor conform articolului 9” (Art 1.2.1)
Prin urmare, daca vreodata va trece prin cap intrebarea “oare cine a scumpit mancarea?”, sa stiti ca mai degraba cautati raspunsul la conducerea Carrefour decat la producatorii sau furnizorii de alimente…
Aceasta cu atat mai mult cu cat, un alt articol al contractului, stipuleaza foarte clar ca:
„Pretul de Baza (pretul unitar al fiecarui produs fixat de Furnizor, la momentul incheierii contractului) poate fi modificat in sensul majorarii acestuia, de catre Furnizorul Producator NUMAI o data pe an”.
 Un angajat „furat” de la Carrefour valoreaza 20.000 de euro
O atentie sporita este acordata, prin contract, situatiilor in care Carrefour ar putea sa ramana „descoperit”:
„Este strict interzis, atat Furnizorului cat si oricarei societati in care Furnizorul sau un asociat/actionar al acestuia detine parti sociale/actiuni […] de a incerca, prin personalul sau ori printr-un intermediar sa convinga orice angajat al Departamentului Achizitii al Distribuitorului sa demisioneze de la acesta din urma in scopul angajarii la societatea Furnizorului sau la orice alta societate din grupul din care face parte acesta si/sau de a incheia cu acesta un contract de munca sau de a beneficia de serviciile acestuia prin incheierea ioricarui alt tip de contract. Interdictia este valabila pentru o perioada de 2 ani dupa incetarea prezentului Contract iar incalcarea prezentei clauze de catre Furnizor, atat pe durata derularii contractului cat si dupa incetarea acestuia, pe perioada sus mentionata, obliga de drept Furnizorul sa plateasca Distribuitorului daune-interese compensatorii in cuantum de 20.000 de euro pentru fiecare persoana in parte”.    (Art 1.2.5)
Obligatiile partilor sau mai bine-zis jugul pus la gatul Furnizorului
Daca este sa facem o balanta intre obligatiile partilor, per total contract, se observa ca mai bine de 90% sunt responsabilitatile care cad in carca Furnizorului, ceea ce arata ca actul in sine nu are nici o legatura cu ceea ce numim acord comercial reciproc avantajos incheiat intre doua parti egale, ci pare ca se aseamana mai degraba cu o „sentinta”, data in conditii atat de impovaratoare incat furnizorul ajunge sa fie legat de maini si de picioare. Desigur, totul in schimbul marelui avantaj de a fi primit pe „plantatia” gigantului Carrefour!
Iata cate capitole pline cu Obligatii sunt „dedicate” Furnizorului:
Obligatii cu privire la produsele livrate
Obligatii de informare
Obligatii cu privire la dreptul de proprietate intelectuala si industriala
Obligatii cu privire la garantia si conformitatea produselor
Obligatii cu privire la respectarea legislatiei comunitare
Obligatia de confidentialitate
Obligatia de preluare a produselor
Obligatii cu privire la protectia mediului
In afara de sarcina (fireasca) de a asigura calitatea si conformitatea produselor livrate, respectand legislatia romana si comunitara in vigoare, Furnizorul trebuie sa stea in pozite de drepti in fata comenzilor Carrefour:
„Furnizorul se obliga sa onoreze fiecare comanda transmisa de Distribuitor in termenul precizat in comanda. In cazul in care Furnizorul nu onoreaza comanda in termenul de livrare prevazut in comanda, acesta va suporta, de drept, aplicarea de penalitati al caror cuantum va fi de 5% din valoarea comenzii care vor fi deduse din urmatoarea factura”.  (3.1.1.b)
Furnizorul este obligat sa livreze produsele in stricta conformitate cu comanda transmisa de catre Distribuitor, orice neconcordanta de ordin tipo, sorto, dimensional sau calitativ intre produsele efectiv livrate si cele comandate […] antrenand, de drept, obligatia suportarii de catre Furnizor unor penalitati in cuantum de 5% din valoarea produselor comandate care ar fi trebuit livrate. (3.1.1.c)
50.000 euro are de platit Furnizorul daca „scapa” vreo informatie
Prin prisma consecintelor atrase de nerespectarea obligatiilor de catre Furnizor, cea care atinge gradul de gravitate cel mai mare este „Obligatia de confidentialitate”.
In mod hilar, Carrefour prevede in contract ca aceasta obligatie il vizeaza nu doar pe Furnizor, ci si pe prepusii sau colaboratorii acestuia sau orice alt tert care se afla in relatii cu Furnizorul (si cum relatiile pot fi de multe feluri, Carrefour s-a gandit sa le includa pe… toate!)
3.1.6 a. Furnizorul este obligat sa pastreze deplina confidentialitate cu privire la conditiile colaborarii cu Carrefour si in special cu privire la informatiile referitoare la cifra de afaceri realizata cu acesta, la volumul vanzarilor, la continutului prezentului contract si al anexelor acestuia.
b. Furnizorul este obligat sa pastreze deplina confidentialitate cu privire la orice document care ii va fi transmis de catre Distribuitor in scopul bunei desfasurari si executari a Contractului, precum si cu privire la orice aspect, informatie, data sau document in legatura cu activitatea economica sau strategica a Distribuitorului sau in legatura cu personalul, produsele, bunurile, colaboratorii sau clientela acestuia […]
d. Obligatia sus mentionata va fi in vigoare atat pe parcursul derularii prezentului contract precum si in termen de 2 ani de la incetarea acestuia. Orice abatere de la aceasta obligatie, de catre Furnizor, va atrage de plin drept atat rezilierea contractului, cat si plata de daune-interese pentru acoperirea prejudiciului efectiv si a beneficiului nerealizat de catre Distribuitor ca urmare a incalcarii acestei obligatii de catre Furnizor, de catre prepusii sau colaboratorii acestuia sau de catre orice alt tert care se afla in relatii cu Furnizorul, al caror cuantum este stabilit de catre Distribuitor la suma de 50.000 euro pentru fiecare caz in parte”
e. Clauza de confidentialitate prezentata la prezentul articol este esentiala si determinanta iar in lipsa ei Distribuitorul nu ar fi incheiat prezentul contract.
In timp ce obligatiile Furnizorului se intind pe 5 pagini ale contractului, cele ale Distribuitorului sunt „acoperite” in cateva paragrafe (mai exact 3 articole din contract), dintre care unul povesteste despre aceeasi clauza a confidentialitatii, numai ca de aceasta data nu se mai cunoaste valoarea daunelor-interese pe care le-ar aduce incalcarea acestei cluaze de catre Carrefour. Cu alte cuvinte, cand vine vorba de suma pe care ar avea-o de platit Carrefour catre Furnizor pentru „scurgerea de informatii”, nu se mai cunosc valori exacte de genul celor de mai sus – 50.000 de euro!
Conditii draconice pentru listarea produselor la Carrefour
Pentru ca hipermarketurile Carrefour sa-i listeze produsele, Furnizorul „se obliga sa aiba coduri EAN separate pe fiecare produs in parte si pe fiecare lot in parte”. In cazul in care Furnizorul nu este membru EAN Romania, Carrefour il anunta, in contract, ca poate contracta coduri EAN Carrefour, pentru care se percepe o suma de 2.000 de euro.
In afara de asta, Carrefour mai stabileste ca:
„Pentru a acoperi cheltuielile de administrare a listei produselor, in vederea listarii Produsului sau a Gamei, Furnizorul va plati societatii Carrrefour, in termenul de 10 zile calendaristice de la data emiterii facturii suma de 5.000 RON/produs, (suma poate diferi in functie de produs) ce reprezinta  bugetul administrativ de listare. Neplata facturii in termenul prevazut da dreptul Distribuitorului sa calculeze penalitati de 5% pe zi si sa execute factura prin compensare cu sumele datorate Furnizorului”.
Dupa asemenea conditii „minunate” in care Furnizorului i se acorda inalta onoare de a obtine listarea produselor, Carrefour il anunta ca ii garanteaza pastrarea listarii numai daca Furnizorul isi da silinta sa mai respecte alte 6 reguli, dintre care ultimele doua sunt cel putin hilare:
„4.2.1 (e) Furnizorul va dezvolta relatia comerciala cu Carrefour si va depune toate eforturile pentru a mari cifra de afaceri realizata cu Carrefour
4.2.1 (f) Furnizorul se angajeaza sa acorde societatii Carrefour reduceri, remize si discounturi extraordinare in conditiile definite in Anexa 1 […]”
Cu alte cuvinte, daca ai tupeul sa nu ii dai discounturi extraordinare Carrefour-ului, s-ar putea ca toti banii dati pe listarea produselor tale sa se duca pe apa sambetei, pentru ca nu ti-ai indeplinit asa-zisele „obligatii”!
Iata si articolul edificator in acest sens:
„In cazul nerespectarii de catre Furnizor a obligatiilor sale, prevazute in lege si prezentul Contract, produselor Furnizorului le va fi retrasa listarea, fara ca aceasta sa aduca atingere actiunilor ce ar putea fi intentate de catre Carrefour. In orice astfel de situatie, sumele varsate catre Carrefour in scopul obtinerii listarii nu vor fi rambursate de Carrefour”.
Carrefour isi deschide magazinele pe spinarea furnizorilor
Si daca va imaginati ca dupa asemenea aberatii, urmeaza macar unul-doua articole mai omenesti, cat sa te lase sa respiri, v-ati inselat amarnic… Punctul 4.2.2 ne aduce pe culmea cea mai inalta a nesimtirii care poate fi reglementata printr-un contract comercial:
„Furnizorul se angajeaza sa plateasca o parte din cheltuielile administrative efectuate de catre Carrefour cu ocazia deschiderii fiecarui nou magazin[…] Pe baza anexei 1, partile vor incheia un acord de cooperare comerciala care, din momentul semnarii sale, va face parte din prezentul Contract. Pe baza acestuia, Distribuitorul va emite o factura unica sau mai multe facturi, aferente mai multor transe, care vor fi achitate de Furnizor in termen de 10 zile de la emitere. In cazul neachitarii facturii in termenul fixat, Distribuitorul este in drept sa calculeze penalitati de 5% pe zi si sa execute factura prin compensare cu sumele datorate Furnizorului.”
Cu alte cuvinte, dupa ce este „indoit” de conditiile draconice impuse pentru comercializarea produselor sale in hipermarketurile Carrefour – conditii care sunt, in majoritate, in defavoarea sa -, Furnizorul este obligat sa contribuie cu bani si la deschiderea altor magazine Carrefour, unde sa fie „indoit” din nou, dupa aceeasi reteta!
Mai mult, in contract nu apare nici o limitare a numarului de „noi magazine” pe care Carrefour ar avea in plan sa le deschida pe parcursul perioadei contractuale, ceea ce lasa loc liber abuzurilor (ce se face Furnizorul daca are de achitat cheltuieli administrative pentru deschiderea a 20-30 de magazine noi pe an? – facem precizarea ca in categoria „magazinelor noi” sunt incluse nu doar hipermarketurile, ci si „magazinele de cartier” (oficial numite supermarketuri) pe care Carrefour a inceput sa le deschida de anul trecut, scrie financiarul.ro.
 Cat despre conditiile in care se realizeaza platile intre cele doua parti, regulile sunt iarasi disproportionate.
Furnizorului i se dau la dispozitie 10 zile pentru achitarea facturii, iar daca depaseste termenul, Carrefour ii calculeaza penalitati de 5% pe zi – atentie, nici camatarii nu percep asemenea sume!
De cealalta parte, Carrefour nu are nici un stres cand vine vorba de plati:
„Carrefour se angajeaza sa plateasca Pretul de Cumparare in termenul prevazut in Anexa 1 (45 DE ZILE, conform Noului Cod Etic) calculat de la data receptionarii de catre Carrefour a produselor comandate si a facturii emise de Furnizor. Acest termen va putea fi marit, prin renegociere, in timpul derularii Contractului”.
 In caz de reziliere a contractului, Carrefour isi ia masurile de siguranta necesare, astfel incat sa nu aiba de pierdut nici un leut:
„In caz de reziliere a contractului in oricare din cauzele prevazute mai sus si indiferent daca rezlierea intervine la initiativa Furnizorului sau a Distribuitorului, toate sumele varsate catre Carrefour in scopul obtinerii listarii, promotii sau orice alte sume platite in baza contractului, indiferent de scopul si natura acestora, nu vor fi rambursate Furnizorului”. Adica, jupuirea sa se faca, fara nici o rusine, pana la capat!



Comentarii
  • Doar nu ne-a cerut nimeni parerea cand au fost primiti cu bratele deschise in tara ! Pe de alta parte, este si prostia magazinelor de cartier, care in loc sa practice un adaos modest(max.30%) la produse aprovizionate de la fermierii producatori, ei se duc in asemenea magazine si cumpara en-gro revanzand astfel si crescand profitul acestor super-marketuri.Unde se duce profitul? Unde se duc banii, prin achizitiile de produse din extern? desi am avut evrei in tara, nu am invatat nimic din spiritul lor de afaceri.

Adauga un comentariu