Eveniment-Social

Atentie! In acest an americanii vor veni sa opereze ieseni

Publicat: 10 feb. 2015
1

In urma parteneriatului semnat de Universitatea de Medicina si Farmacie Gr. T. Popa (UMF) Iasi impreuna cu Virginia University, in urmatorii trei ani, echipe de chirurgi americani vor veni sa opereze impreuna cu chirurgii de la Institutul Regional de Oncologie Iasi (IRO). Acestia vor face interventii de chirurgie cranio-faciala si reconstructii de san. Din partea IRO vor participa dr. Nicolae Ghetu si dr. Codrin Dobreanu, chirurgi plasticieni ai IRO, iar din partea americanilor vor participa doctorii Thomas J. Gampper, Jonathan S. Black si Shawn A. Birchenough.

Programul de reconstructie de san va avea doua etape in acest an. Prima etapa se va desfasura in primavara aceasta, in perioada 19-25 aprilie, cand se vor face 10-12 operatii de reconstructie cu tesuturi proprii si cu proteze. La Iasi se vor putea face atat reconstructii imediate, concomitent cu scoaterea tumorii, cat si la distanta. La operatii se vor utiliza proteze speciale, aduse de echipa americana si proteze puse la dispozitie de IRO. In toamna va fi o noua serie de interventii, insa de aceasta data se vor face numai reconstructii cu tesuturi proprii, adica piele si tesut gras din diverse regiuni ale corpului, transferate cu ajutorul microchirurgiei.

„Legat de interventiile chirurgicale cranio-faciale, din pacate sunt putini oameni care opereaza corect si urmaresc copiii care au nevoie de ele. Sunt multi copii care au nevoie de operatii pe toata durata cresterii lor, iar ruperea lantului de operatii duce la sechele grave greu de corectat. Din cauza educatiei precare parintii nu isi duc copiii sa fie operati sau refuza operatia. Tot gradul de educatie scazut face ca adresabilitatea reconstructiei mamare sa fie mica. A inceput sa creasca incet numarul reconstructiilor, dar lipsa educatiei si tratamentul tardiv al cancerului face ca reconstructia sa ramana la sfarsitul unui lant de ingrijiri care uneori pot fi complicate”, a declarat dr. Codrin Dobreanu. Programul este finantat de Rotary International si de Institutul Regional de Oncologie.
Comentarii
  • altii care vin sa-si faca mana si lucrari stiintifice pe cazurile din romania? in africa sau bangladesh nu mai sunt lasati sau le trebuie albi? ma si gandesc cati se vor inscrie pe listele astora!

    • incredibil! cica „gradul de educatie scazut face ca adresabilitatea reconstructiei
      mamare sa fie mica” PE BUNE? adica educatele vor reconstructie de san iar needucatele o refuza? e vorba de saracie, doctore si un sistem medical de rahat din care si tu faci parte

Adauga un comentariu