@ Parintii trebuie sa ceara diagnosticul unor medici specialisti @ Autodiagnosticarea poate conduce la complicatii
Starea de sanatate a copiilor trebuie sa fie mereu sub atenta supraveghere a parintilor. Prin niste simple simptome de raceala, acestia pot ascunde un diagnostic destul de grav si trebuie consultati de urgenta de un medic specialist. Mononucleoza infectioasa, denumita in popor si boala sarutului, este o boala infectioasa destul de frecventa, care poate fi confundata destul de usor cu o raceala, insa lucrurile pot fi mai complicate. Transmiterea este aerogena, iar simptomatologia se caracterizeaza, in special, prin marirea de volum a ganglionilor limfatici, febra, frisoare, dureri in gat, insa pacientii trebuie sa mearga la un consult de specialitate.
„Sunt multe afectiuni care dau marirea de volum a ganglionilor, dar aici nu va fi o simptomatologie zgomotoasa, ceea ce alerteaza omul este aceasta marire de volum a ganglionilor. Daca o sa isi faca niste investigatii paraclinice, pentru ca oamenii merg la medic imediat cum sesizeaza, se va observa o modificare a formulei leucocitare, care poate duce cu gandul la aceasta boala. Diagnosticul de certitudine este pus insa prin realizarea unor analize specifice de sange si daca sunt pozitive, atunci diagnosticul va fi sigur”, a declarat dr. Irina Teodorescu, purtatorul de cuvant al Spitalului de Boli Infectioase Sf. Parascheva din Iasi.
Tratamentul in cazul acestei infectii se face cu antiinflamatorii, sau daca este cazul cu antitermice, iar revenirea ganglionilor se face in aproximativ o luna. Pot aparea complicatii destul de grave la copii, in cazul in care parintii le administreaza aspirina pentru febra si frisoare, deoarece acest lucru poate fi asociat cu aparitia sindromului Reye, care poate duce la insuficienta hepatica si in cel mai grav caz, poate aparea decesul la scurt timp. Tocmai de aceea medicii recomanda consultul de urgenta si nu autodiagnosticarea, pentru a putea preveni astfel de situatii. La Spitalul de Boli Infectioase au fost cazuri de pacienti cu aceasta infectie, insa nu s-a pus problema de complicatii, nici la copii, nici la adulti. „Este o afectiune care trece, o boala a copilariei inainte, insa acum s-a mai schimbat profilul. A aparut si la copii si la adulti. Putem preveni aceasta infectie prin evitarea aglomeratiilor, ca la orice boala cu transmitere aerogena”, a mai precizat dr. Irina Teodorescu.