Actualitate

ATENTIE IESENI. Cum sa circulati in siguranta pe timp de iarna

Publicat: 10 dec. 2013
1
Reprezentantii Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Iasi recomanda participantilor la trafic, in contextul informarilor meteorologice, referitoare la scaderea temperaturilor, care favorizeaza aparitia precipitatiilor sub forma de lapovita si ninsoare, sa manifeste maxima prudenta. Soferii sunt sfatuiti sa-si echipeze autoturismele corespunzator si sa respecte cu strictete regulile de circulatie. Politistii ii sfatuiesc pe soferi sa se informeze asupra conditiilor de deplasare inainte de a pleca la drum, dar si despre conditiile meteo rutiere prognozate pentru zona tranzitata.
„Prevederile legale interzic circulatia autovehiculelor, fara ca acestea sa fie dotate cu anvelope de iarna, pe drumurile publice acoperite cu zapada, gheata sau polei, fara a face vreo referire la o data calendaristica. Manifestati prudenta sporita si adaptati permanent viteza de rulare la conditiile de drum si trafic . Astfel, chiar daca va aflati in localitati sau in afara lor, iar partea carosabila este umeda ori acoperita de polei, gheata, zapada sau mazga, trebuie sa circulati cu o viteza care sa permita oprirea in siguranta , avand in vedere ca distanta de franare in astfel de conditii este mult mai mare.
In conditiile unui trafic aglomerat, precipitatiile sau ceata pot determina aparitia unor blocaje rutiere temporare. Pastrati-va calmul, nu uitati de politetea rutiera si nu blocati intersectiile. De asemenea, nu va angajati in depasirea unei coloane de autovehicule fara a avea o buna vizibilitate.
Evitati sa actionati brusc frana si mecanismele de directie, deoarece puteti derapa foarte usor. Folositi cu precadere frana de motor. Pe portiunile acoperite cu mazga sau polei nu trebuie sa virati si sa franati in acelasi timp.
La pornire pentru a evita patinarea rotilor, demarati usor si accelerati progresiv pentru a evita patinarea rotilor si derapajul.
In situatia in care vizibilitatea in oglinzile autovehiculului este redusa din cauza ploi/lapovitei/ninsorii, folosirea luminilor de catre ceilalti conducatori auto reduce riscul producerii unor accidente pe fondul neasigurarii la schimbarea directiei de mers. De aceea, politistii rutieri recomanda ca luminile de intalnire sa fie folosite pe timpul zilei permanent, mai ales in conditii de vreme nefavorabila . Curatati in permanenta farurile si blocurile de semnalizare si folositi corespunzator instalatia de ventilatie – climatizare. Nu consumati alcool si nu conduceti daca simtiti ca sunteti obositi.
Conducatorii auto incepatori sa evite, pe cat posibil, conducerea autovehiculului in conditii de drum alunecos, pe timp de noapte sau pe distante mari, data fiind experienta redusa si riscul implicarii in evenimente rutiere nedorite. Acestia, daca vor opta pentru plecarea la drum, trebuie sa respecte cu strictete prevederile legale pentru conducatori auto cu mai putin de un an practica, a caror viteza maxima admisa in afara localitatilor trebuie sa fie cu 20 Km/h mai mica.
Politia Rutiera atentioneaza ca utilizarea anvelopelor de iarna este obligatorie atunci cand se circula pe drumuri acoperite cu zapada, gheata sau polei. De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante. Pietonii sunt rugati sa circule numai pe trotuare, traversarea strazii sa o faca pe la locurile marcate, la culoarea verde a semaforului electric si numai dupa ce sunt siguri ca intentia lor de a traversa a fost observata de catre soferi.
Recomandam conducatorilor auto sa respecte indicatiile agentilor de circulatie si ale lucratorilor de la Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale , in cazul interzicerii/restrictionarii temporare a circulatiei pe unele sectoare de drum, pentru facilitarea interventiei echipajelor de deszapezire si a autosalvarilor”, spun reprezentantii IPJ Iasi.Adauga un comentariu