Eveniment-Social

Atentie, elevi si scolari! Ministerul Educatiei a aprobat noul STATUT AL ELEVULUI

Publicat: 15 aug. 2016
1

@ Din noul an scolar 2016 – 2017, elevii si lieenii vor avea un nou Statut dupa care isi vor putea derula activitatea educationala si viata in unitatile de invatamant preuniversitar @ În document se arata ca „învatamântul preuniversitar este centrat pe elev”, iar în acest sens „toate deciziile majore sunt luate prin consultarea reprezentantilor elevilor, respectiv a Consiliului National al Elevilor, dar si a reprezentantilor federatiilor sindicale, a asociatiilor de parinti, a reprezentantilor mediului de afaceri, a reprezentantilor administratiei publice locale si a societatii civile”

Din anul scolar 2016 – 2017, Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice (MENCS) a aprobat noul Statut al Elevului. O serie dintre prevederile acestui document sunt extrem de interesante si de surprinzatoare, in acelasi timp. In cadrul acestuia se prevede inclusiv „dreptul elevului, al parintelui sau al tutorelui de a contesta rezultatele evaluarii lucrarilor scrise”. Astfel, daca o nota este considerata injusta, elevul „poate solicita, oral, profesorului sa justifice rezultatul lucrarii, în cel mult cinci zile de la aflarea notei”.

Citeste si : Proiectul privind statutul elevului, lansat in dezbatere publica de Ministerul Educatiei

Daca elevul sau parintele nu considera justificate argumentele dascalului, pot cere în scris conducerii unitatii de învatamânt reevaluarea lucrarii, iar analiza va fi facuta de alti doi profesori de specialitate care nu predau la clasa respectivului elev. În cazul în care diferenta între nota initiala si cea obtinuta dupa reevaluare este mai mare de un punct, contestatia va fi considerata justificata, iar în catalog va fi trecuta nota obtinuta dupa reevaluare. Daca diferenta e mai mica de un punct, atunci va fi mentinuta nota initiala. Acelasi document mai prevede ca „elevii vor avea dreptul la asociere la grupuri, organizatii, sau structuri care promoveaza interesele elevilor si vor avea dreptul la protest, fara perturbarea orele de curs”.

Citeste si : Un elev din Iasi, desemnat ministrul Muncii

În plus, acestia vor putea solicita informatii oricaror institutii ale statului, în baza legii 544/2001, privind liberul acces la informatii de interes general. Daca pâna acum, în majoriatea regulamentelor scolare era interzisa utilizarea telefoanelor mobile în timpul orelor, documentul elaborat de MENCS prevede ca „elevii vor avea dreptul sa utilizeze telefoanele mobile în timpul orelor, doar daca o fac în scop educativ si numai cu acordul cadrului didactic”.

Sanctiunile pentru elevii care absenteaza, produc distrugeri în interiorul unitatilor de învatamânt, jignesc alti colegi sau introduc în incinta scolilor si liceelor arme, stupefiante sau materiale pornografice pornesc de la mustrare si scaderea notei la purtare si pot ajunge pâna la exmatriculare temporara sau definitiva. La fiecare 10 absente nemotivate, nota la purtare va fi scazuta cu un punct, iar la 40 de absente nejustificate, elevul va primi un preaviz de exmatriculare, urmând ca unitatea de învatamânt sa aplice si masura exmatricularii în cazul în care elevul continua sa absenteze. În cazul liceenilor, la acumularea a cel putin 40 de absente nemotivate, unitatea de învatamânt poate decide exmatricularea definitiva, iar elevii nu se vor mai putea reînmatricula decât în anul scolar urmator, la un alt liceu.

Citeste si : Gala STEM Fest, organizata la Iasi de catre Consiliul Judetean al Elevilor Iasi




Comentarii
  • Regulament.
    1.nu te duci la scoala, nespalat sau fetele in fundul gol.
    2.fara telefoane.
    3.daca nu vrei sa inveti, NU te mai duce.
    4. nu mananci kakat in fata profesorului sau sa mai si sari la bataie.
    Cine are absente, ii tai alocatia. Daca faci scandal in scoala exmatriculat cu interdictie sa te mai inscrii anul in curs.
    Ciobanitul e la moda.

Adauga un comentariu