Actualitate

ATENTIE ELEVI! S-a dat startul admiterii la liceu. Ce etape se parcurg in aceste zile

Publicat: 08 iul. 2016
1
Potrivit unui anunt facut de reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Iasi, in perioada imediat urmatoare sunt programate etape importante in vederea constituirii colectivelor de clasa a IX-a pentru anul scolar 2016-2017. Astfel, in intervalul 8-12 iulie 2016 absolventii clasei a VIII-a si parintii acestora, impreuna cu dirigintii, completeaza optiunile in fisele de inscriere. Recomandam parintilor si elevilor sa completeze un numar suficient de optiuni, dupa o analiza atenta, realista, corelata cu lista nominala a candidatilor in ordinea descrescatoare a mediilor de admitere. De asemenea, informatii utile se gasesc in brosura editata de ISJ.
In intervalul 9-13 iulie 2016 fisele de inscriere trebuie validate, ceea ce inseamna ca dupa introducerea optiunilor in format electronic de catre informaticieni, parintii si elevii verifica daca nu exista erori sau omisiuni si daca optiunile exprimate initial pe fisa se regasesc intocmai in format electronic. In data de 12 iulie 2016, la ora 11.00, comisia judeteana de admitere asigura repartizarea candidatilor romi care au depus cereri pana la data mentionata mai sus, pe locurile speciale pentru romi, in ordinea descrescatoare a mediilor de admitere si in baza optiunilor exprimate de candidati. Repartizarea se face in sedinta publica la sediul ISJ. Iasi. Incepand cu ziua de 11 iulie, o comisie mixta M.E.N.C.S.-M.A.E. va asigura inscrierea elevilor din Republica Moldova pe locurile dedicate, astfel : 11-12 iulie – Cahul, 13-14 iulie – Chisinau si 15-16 iulie – Balti. La nivel national sunt 800 de locuri cu bursa. Cuantumul bursei este de 65 euro. In ziua de 19 iulie 2016 este programata repartizarea computerizata in invatamantul liceal de stat a absolventilor clasei a VIII-a.
In intervalul 21-29 iulie 2016, candidatii isi depun dosarul de inscriere la unitatea de invatamant la care au fost repartizati. Dosarele de inscriere cuprind, pe langa actele de studii in original: cererea de inscriere, cartea de identitate (daca este cazul) si certificatul de nastere, in copie legalizata, adeverinta cu notele si media generala obtinute la Evaluarea Nationala din clasa a VIII-a, foaia matricola pentru clasele V-VIII (cu calculul mediei generale) si fisa medicala. Candidatii care, in perioada mentionata mai sus, nu isi depun dosarele de inscriere se considera retrasi, iar locurile corespunzatoare sunt declarate neocupate si vor fi utilizate pentru rezolvarea cazurilor speciale de catre comisia judeteana de admitere. Acesti candidati vor fi repartizati de comisia de admitere judeteana, pe locurile ramase libere, dupa rezolvarea cazurilor speciale. Candidatii ramasi nerepartizati – din cauza optiunilor insuficiente sau ca urmare a neparticiparii la prima etapa a admiterii – vor fi repartizati, pe locurile ramase libere, in data de 28 iulie. Acestia isi vor depune dosarele la liceele in care au fost admisi in zilele de 28 si 29 iulie.
La nivelul judetului Iasi exista un numar de 5 684 locuri in clasa a IX-a pentru absolventii claselor a VIII-a, din care 2 660 pentru invatamant teoretic, 560 pentru invatamant vocational si 2 464 pentru invatamant tehnologic. Incepand de astazi, 8 iulie, si pana la data de 13 iulie, in intervalul orar 9,00-16,00, la sediul ISJ. Iasi functioneaza o Comisie de admitere pentru candidatii care provin din alte judete. Acestia isi pot completa fisa de optiuni consiliati de membrii comisiei.
„Admiterea in clasa a IX-a este un moment decisiv de optiune, de analiza si autoanaliza, pentru ca prin scoala, prin liceul ales se deschid drumuri spre cunoastere, implinirea unor aptitudini, formare profesonala. Evaluarea corecta a sanselor, completarea unui numar suficient de optiuni, echilibrul in selectie intre dorinta, aspiratie si pregatire pe de o parte si medie, aptitudini pe de alta parte – toate acestea sunt conditii esentiale pentru alegerea drumului adecvat de studiu si implinire profesionala”, a spus prof. dr. Camelia Gavrila, inspector scolar general.
 
In ceea ce priveste inscrierea si admiterea elevilor la invatamantul profesional de stat cu durata de trei ani, pe cele 2 464 de locuri aprobate prin planul de scolarizare pentru anul scolar 2016-2017 pentru IPT cu durata de 3 ani, s-au inscris pana acum un numar de 1 149 de absolventi de clasa a VIII-a.
La urmatoarele scoli s-a depasit numarul de locuri aprobate prin planul de scolarizare si s-a organizat o proba suplimentara de admitere, la obiectele educatie tehnologica si biologie: Colegiul Tehnic „Gh. Asachi” – mecanic auto, Liceul Tehnologic „M. Busuioc” Pascani – frizer-coafor-manichiurist-pedichiurist, mecanic auto, Scoala Profesionala Fantanele – agricultor culturi de camp. In aceasta prima etapa de admitere si-au completat numarul de locuri la calificarile: brutar patiser produse fainoase, bucatar, frizer-coafor-manichiurist-pedichiurist, ospatar-chelner-vanzator produse alimentare, comerciant-vanzator, operatori de masini cu comanda numerica, sudor, lacatus mecanic prestari servicii, mecanic utilaje in instalatii in industrie urmatoarele unitati de invatamant: Colegiul Agricol „V. Adamachi”, Colegiul Tehnic „I. C. Stefanescu”, Colegiul Tehnic „Ion Holban”, Colegiul Tehnic „Unirea” Pascani, Liceul Tehnologic Harlau, Liceul Tehnologic „Petru Rares” Targu Frumos, Liceul Tehnologic Lespezi.
Luni, 11 iulie 2016, se va face validarea listei candidatilor declarati admisi de catre comisia de admitere judeteana. Astfel, se vor afisa la sediul unitatilor de invatamant profesional listele cuprinzand candidatii admisi si respinsi la invatamantul profesional de stat cu durata de 3 ani, in ordinea descrescatoare a mediei de admitere la invatamantul profesional. In perioada 11-15 iulie are loc depunerea dosarelor de inscriere la unitatile scolare la care candidatii au fost declarati admisi. In data de 18 iulie se afiseaza la sediul unitatilor de invatamant profesional lista candidatilor inmatriculati si lista cu locurile ramase libere in invatamantul profesional dupa depunerea dosarelor de inscriere in etapa I de admitere. In data de 20 iulie se afiseaza in toate unitatile de invatamant gimnazial si la sediul ISJ. lista cu locurile libere pentru etapa a II-a de admitere in invatamantul profesional de stat din judet. Etapa a II-a de admitere incepe in ziua de 16 august si se termina in ziua de 31 august, iar etapa a III-a incepe in ziua de 1 septembrie si se termina in ziua de 7 septembrie.
Tags:Adauga un comentariu