Eveniment-Social

Atentie! Daca ai aceste simptome, poti muri oricand in somn! Exista un aparat care iti poate salva viata – GALERIE FOTO

Publicat: 22 sept. 2016

@ Viata a sute de ieseni depinde de acest [email protected] Tratamentul realizat cu acest aparat este foarte costisitor, iar Casa de Asigurari de Sanatate nu face niciun demers pentru compensarea costurilor @ Persoanele ce sufera de apnee in somn pot pune in pericol viata celor din jur

Aproximativ 6 la suta dintre ieseni sufera de apnee in somn, iar 2 la suta dintre acestia sunt copii. Zilnic, la Spitalul de Pneumoftiziologie din Iasi sunt depistate persoane ce sufera de aceasta afectiune. Apneea se manifesta prin oprirea respiratiei în mod repetat în timpul somnului, pentru intervale cuprinse între câteva secunde si un minut sau chiar mai mult. Apneea apare când musculatura gâtului si a limbii se relaxeaza în timpul somnului si blocheaza partial caile aeriene.

Factorii de risc pot fi obezitatea, polipii si amigdalele marite. Daca într-un interval de o ora pacientul are cel putin zece intreruperi ale respiratiei, fiecare cu durata de minimum 10 secunde, cantitatea de oxigen care ajunge la creier este insuficienta. În aceasta situatie, concentratia de bioxid de carbon din sânge creste si apar variatii ale ritmului cardiac. Pacientii care sufera de apnee în somn se simt adesea extrem de obositi si somnolenti în timpul zilei, iar capacitatea lor de concentrare si performanta diurna sufera drastic. Pe termen lung, desaturatiile repetate dauneaza grav organelor vitale. Apneea în somn netratata duce la complicatii cardiace sau atac cerebral.

„La inceput se manifesta ca si cum ai sforai puternic. Mai apoi incepi sa te simti foarte obosit si fara vlaga sau chiar sa adormi in picioare sau, mai rau, la volan. Persoanele care sufera de apnee sunt un pericol atat pentru ei insisi, cat si pentru cei din jur. Inconstienti de gravitatea acestei boli unii, dintre acestia se urca la volan si pot cauza grave accidente datorita somnolentei, una dintre simptomele aceste boli”, a declarat conf. dr. Daniela Boisteanu, din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Iasi.

Tratamentul este costisitor si necompensat

Cel mai obisnuit tratament prescris pentru apneea obstructiva în somn este un aparat numit CPAP, prescurtare provenita din limba engleza pentru Continuous Positive Airway Pressure, ce se traduce in limba romana ca „presiune pozitiva continua în caile aeriene”. Acest tip de aparat furnizeaza o presiune prin intermediul unei masti confortabile pe care pacientul o poarta în timpul noptii. Presiunea furnizata de aparat mentine caile respiratorii deschise, eliminând astfel apneea în somn si asigurând o respiratie normala pe tot timpul noptii.

„Este indicat ca pacientul sa se familiarizeze cu un astfel de aparat în laboratorul de somnologie, unde se poate alege masca optima, pentru o fixare comoda si totodata etansa. În mod normal, efectele benefice apar rapid, imediat dupa începerea tratamentului prin aceasta metoda. În afara de terapia CPAP, sunt recomandate si schimbarile în regimul de viata. Persoanele supraponderale, de exemplu, ar fi favorizate de scaderea în greutate. Exista si recomandari nespecifice care pot veni în ajutorul terapiei, cum ar fi evitarea alcoolului, tutunului si somniferelor, precum si a cafelei seara. În cazuri extrem de rare, pacientii cu apnee în somn pot avea nevoie de medicatie sau chiar de interventii chirurgicale”, a declarat conf. dr. Daniela Boisteanu, din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Iasi.

Consultatia cu un astfel de aparat are loc pe durata a doua zile, in care se verifica presiunea de aer necesara, dar si cat de frecvente sunt aceste intreruperi ale respiratiei pe timpul noptii. Din pacate aceste masti si aceste CPAP-uri sunt destul de costisitoare si nu sunt compensate de Casa de Asigurari de Sanatate. O astfel de masca costa intre 450 si 600 de lei, iar un CPAP aproximativ 1000 de euro. Din fericire, aceste aparate pot fi inchiriate de la diverse firme de specialitate, iar costul scade pana la 160 de lei pe luna.

„Momentan ne zbatem sa facem ca aceste aparate sa devina compensate de CAS, precum in alte tari europene. Facem acest lucru deoarece persoanele ce sufera de apnee in somn nu pot avea o viata normala si mai ales un loc de munca, deci nu au nic un venit. Iar din cauza ca nu-si pot permite inchirierea sau mai ales achizitionarea unui astfel de aparat, viata lor este pusa in pericol”, a mai declarat conf. dr. Daniela Boisteanu.
Adauga un comentariu