National

Astazi are loc prima proba la bacalaureat

Publicat: 25 iun. 2007
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:82287;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

• Pentru un numar de 6.645 liceeni inscrisi la sesiunea bacalaureatului ce incepe astazi, debuteaza si emotiile, atat ale acestui examen, cat si ale admiterii la facultate, deoarece unele facultati promoveaza admiterea pe baza de dosar • Cei mai putini elevi de la bacalaureat provin de la o filiera vocationala, 540 de cazuri, iar cei de la teoretic si tehnologic sunt inscrisi in aproape acelasi numar, 3.049, respectiv 3.056 de elevi • Examenul de bacalaureat se va desfasura in 46 de centre • Astazi are loc proba orala la limba si literatura romana • Media de obtinere a diplomei de bacalaureat este 6, iar nota pentru fiecare examen in parte este minimum 5 • Timpul de lucru, pentru probele scrise, este de 3 ore, iar pentru sustinerea celei orale, de maximum 15 minute

Liceenii au avut la dispozitie zece zile pentru a-si lamuri ultimele aspecte legate de subiectele din acest an pentru bacalaureat. De astazi incepe competitia la bacalaureat, miza constand in a obtine note mari care sa le ofere sanse bune pentru admiterea la facultate, deoarece multe facultati inca uziteaza sistemul de admitere pe baza de dosar. Pentru un numar de 6.645 liceeni inscrisi la sesiunea bacalaureatului ce incepe astazi, debuteaza si emotiile, atat ale acestui examen, cat si ale admiterii la facultate. Examenul de bacalaureat se va desfasura in 46 de centre, iar lucrarile vor fi corectate in 21 de centre de evaluare.

Media de obtinere a diplomei de bacalaureat este de 6, iar nota pentru fiecare examen in parte este minimum 5. Pentru fiecare proba scrisa au fost stabilite variante de subiecte, dintre care se alege, prin tragere la sorti, numarul variantei de subiect pentru proba scrisa, dar si al subiectului de rezerva. La probele orale este permisa extragerea unui al doilea subiect, dar va fi scazut un punct din nota finala, aceasta fiind si o proba eliminatorie. Mai mult, nu se admit contestatii pentru proba practica si nici pentru cea orala. Primele doua probe sunt examene orale, probe ce vor fi sustinute la limba si literatura romana, respectiv la limba si literatura moderna. Dupa caz, se va sustine si examenul la limba materna. Astfel, luni, 25 iunie, si marti, 26 iunie, va fi examenul la limba si literatura romana. Marti si miercuri va urma cel la limba materna, dupa caz. Intre 27 si 28 iunie, proba orala se va incheia cu examenul la limba si literatura moderna. De joi, 29 iunie, urmeaza probele scrise, in aceasta zi fiind repartizat examenul la limba si literatura romana (proba A). Pe 2 iulie, se va sustine examenul scris la limba materna, dupa caz (proba B). Apoi, pe data de 3 iulie se va desfasura proba obligatorie a profilului (proba D). In urmatoarea zi va fi o proba la alegere din aria curriculara corespunzatoare specializarii (proba E). Aceasta proba este una scrisa sau practica, in functie de specificul specializarii. Pentru ultima zi a examenului de bacalaureat, 5 iulie, liceenii vor avea o proba la alegere dintre disciplinele din celelalte arii curriculare (proba F). Aceasta poate fi, indiferent de specializari, profiluri sau filiere, educatia fizica. Nu se poate sustine aceeasi disciplina in cadrul ultimelor doua examene. Rezultatele vor fi afisate pe data de 7 iulie, pana la ora 16.00. De la aceasta ora si pana la ora 20.00, se pot depune contestatiile. Vor urma doua zile in care acestea vor fi solutionate, dupa care, pe 10 iulie vor fi publicate rezultatele finale. Pentru cei care nu vor obtine note de trecere, se organizeaza o noua sesiune a bacalaureatului, incepand cu 20 august. Inscrierile pentru a doua sesiune se vor face intre 16 si 20 iulie. Primele doua incercari la acest examen sunt scutite de taxe, in schimb cei proveniti de la liceele particulare vor achita o suma pentru sustinerea examenului in centrele stabilite de Inspectoratul Scolar Judetean Iasi, de la prima sesiune. Elevii care au obtinut premii la concursuri sau olimpiade scolare internationale, dar recunoscute de catre Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, vor putea sa-si echivaleze, la cerere, proba de examen a carei disciplina a fost inclusa in programa de concurs, echivalarea fiind cu nota zece. Absolventii care au dobandit in cei 4 ani de studiu medii generale de minimum 9.50, iar la examenul de bacalaureat vor obtine media 10, vor primi o diploma de merit.
Adauga un comentariu