•260 de cadre medicale au ramas fara serviciu de aproape doua luni •DSP spune ca incearca sa gaseasca solutii •Asistentele medicale cer protectie sociala •Medicii care nu au respectat legea vor ramane fara spatii
Incheierea contractelor de comodat cu medicii de familie au dus la pierderea locului de munca a 260 de cadre medicale medii. Medicii de familie au renuntat, fara menajamente, la asistentii medicali, pe motiv ca nu au cu ce-i plati. Salariile lor sunt achitate, acum, de catre fiecare medic, din bugetul de practica obtinut de la Casa de Asigurari Sociale de Sanatate. Conform legii, exista un cadru medical mediu la 750 de asigurati, insa medicii nu iau in seama legea, preferand sa arunce in strada oameni care au muncit zeci de ani in domeniu. Mai mult, Ministerul Sanatatii nici macar nu le ofera o protectie sociala, asa cum se procedeaza in fiecare tara civilizata din lume.
Cateva zeci de cadre medicale medii din aproape tot judetul au declansat, ieri, un conflict spontan in fata sediului Directiei de Sanatate Publica, cerand disponibilizarea prin plati compensatorii. Acestea au declarat ca le-a ajuns cutitul la os, dupa ce, timp de o luna si jumatate, nu si-au mai luat salariile. „Am acasa 11 copii si sunt vaduva. Cel mai mic are doar 6 ani si am ajuns sa nu mai am ce sa le dau de mancare. Efectiv nu stiu ce sa mai fac. Am ramas fara serviciu, dupa ce am muncit mai bine de 20 de ani. Doctorita nu mai tine cu noi. Am muncit in perioada sarbatorilor zi si noapte. Comuna noastra are patru sate cu 5.000 de oameni. S-a gandit cineva cum am putut face fata? Si acum cu ce m-am trezit? Data afara din serviciu”, a declarat Elena Bejinaru, asistent medical la dispensarul din Sinesti.
„Daca tot nu mai au nevoie de noi, de ce nu ni se ofera protectie sociala? In celelalte tari, un somer isi poate permite orice lux. De doua luni venim la Directia de Sanatate Publica si nimeni nu ne intelege. Conducerea acesteia nu are o strategie; pur si simplu ne ignora”, a spus Vasilica Irimia, asistent de obstetrica si ginecologie.
„De aproape doua luni nu se poate rezolva problema noastra. Nu mai plecam de aici, pentru ca oricum nu mai avem ce manca. Au ajuns sa isi bata joc de noi. Nu sunt buni de nimic”, a declarat Elena Mihaila, asistent medical la dispensarul Primaverii.
Conducerea DSP va scoate la concurs 30 de posturi
Directorul Directiei de Sanatate Publica, doctorul Petru Scripcariu, a asigurat ca, in curand, va scoate la concurs 30 de posturi de medici de familie, care vor avea nevoie de asistenti medicali. „Macar o parte din cadrele medicale medii va putea avea, din nou, serviciu. Apoi, saptamana viitoare, voi merge personal pe teren, sa verific medicii care nu au respectat legea, plangandu-se ca nu se descurca cu bugetul de practica si au renuntat la asistentii medicali. Cei care nu au respectat legea vor pierde contractul de comodat cu Directia de Sanatate Publica”, a spus dr. Scripcariu. Aceeasi sursa a mai afirmat ca a luat legatura cu reprezentantii Ministerului Sanatatii pentru a sti „care este stadiul listei de disponibilizari intocmite. Sper ca maine (astazi-n.r.) sa primesc raspunsul”.
Sindicatul Sanitas s-a saturat de promisiuni Desi incearca prin orice metoda sa le ajute pe asistentele medicale, Sindicatul Sanitas nu are la ora actuala nici o solutie. „La ora actuala, Ministerul Sanatatii vrea sa scape de asistentii medicali. De la 15 februarie, sindicatul nu a mai semnat contractul cadru. S-a ajuns ca asistentii medicali sa fie la discretia medicilor. Zilnic, acesti oameni vin la DSP, insa degeaba. La sindicat se primesc cate 20 de reclamatii in fiecare zi. Ne-am saturat de promisiunile conducerii Directiei de Sanatate Publica. Medicii isi justifica comportamentul prin faptul ca s-au privatizat si fiecare isi alege asistentul dupa bunul plac. Bine ca la DSP exista lux, se cumpara mobilier nou si multe altele, iar problema oamenilor nu se poate rezolva”, a declarat liderul Sindicatului Sanitas, Viorel Tanase. Asistentele medicale sunt decise sa intre in greva foamei. Pentru ele este ultima solutie de a obtine protectie sociala. Ultima solutie de supravietuire. „Nu plecam de aici, pentru ca oricum nu mai avem ce manca. Daca stam acasa moarte de foame, nu ne crede nimeni. Asa ca o sa ramanem aici”, au spus acestea.