National

ASF reduce cu 50% unele taxe si cote aplicate fondurilor de pensii

Publicat: 10 dec. 2015
1

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) reduce cu 50% unele taxe si cote aplicate fondurilor de pensii, iar pentru unele societati de asigurare reducerea va fi de 20%, impactul financiar asupra bugetului institutiei fiind de aproximativ 9 milioane de lei. „Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara a decis modificarea Regulamentului 16/2014 privind veniturile Autoritatii, in sensul reducerii unor taxe, tarife si cote aplicate societatilor care activeaza pe piata asigurarilor si a pensiilor private. Decizia face parte din strategia ASF de sprijinire si de dezvoltare a pietelor reglementate si supravegheate prin diminuarea efortului financiar al entitatilor din aceste sectoare”, potrivit unui comunicat al ASF.

Vezi si Iohannis cere Parlamentului reexaminarea unei legi privind sistemul de pensii private si

Potrivit ASF, regulamentul modificat, care va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2016, prevede printre altele reducerea cu 50% a unor taxe si cote pentru fondurile de pensii si scaderea cu 20% a unor cote si tarife pentru societatile de asigurari. Astfel, Consiliul ASF a aprobat modificarea regulamentului privind veniturile ASF, respectiv diminuarea de la 0,02% la 0,01% a cotei din valoarea activului net al fondurilor de pensii facultative (pilon III) si diminuarea de la 0,5% la 0,25% a taxei lunare din valoarea contributiilor brute incasate de fondurile de pensii facultative (pilon III). De asemenea, a fost aprobata o diminuare de la 10% la 5% a taxei de functionare aplicabila depozitarilor fondurilor de pensii administrate privat, precum si diminuarea de la 1% la 0,8% a cotei asupra primelor brute incasate pentru RCA aferente contributiei la dezvoltarea si intretinerea bazei de date CEDAM si pentru exercitarea supravegherii si controlului activitatii de asigurari de raspundere civila auto datorate de societatile de asigurare. ASF a mai operat, de la 1 ianuarie 2015, o serie de reduceri ale taxelor, cotelor si tarifelor aplicate societatilor de pe piata financiara non-bancara.

Potrivit reprezentantilor ASF, cele mai importante dintre acestea au fost reducerea cotelor aferente sectorului de pensii private (doar pentru fondurile de pensii administrate privat — pilon II) cu 21% pentru cota din contributii brute incasate de fond, respectiv cu 6,25% pentru cota din valoarea activului net al fondului de pensii administrat privat. Printre reducerile aplicate de la 1 ianuarie 2015 au fost diminuarea cotelor aferente pietei de capital cu 10% pentru fondurile de investitii (OPC), dar si eliminarea cotei minime, stabilirea unui plafon maxim de incasare si a unei cote unice diminuate pentru ofertele de vanzare, respectiv cumparare/preluare. „De asemenea, in luna septembrie 2014, ASF a aprobat si reducerea cotei aplicate la valoarea tranzactiilor derulate pe pietele reglementate de la 0,08% la 0,06%”, se mai spune in comunicat.
Adauga un comentariu