Actualitate

ASASINAT

Publicat: 27 iun. 2004
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:47727;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

•Ieri a fost efectuata necropsia cadavrului lui Ionut Cristian Maftei, detinutul care a fost adus, in urma cu o saptamana, in stare de moarte clinica la Spitalul de Urgente din Iasi •Tanarul a decedat in urma cu doua zile, dupa ce intrase in coma de gradul IV

Ieri dimineata a fost efectuata necropsia cadavrului lui Ionut Cristian Maftei, detinutul care fusese adus, in urma cu o saptamana, in stare de moarte clinica la Spitalul de Urgente din Iasi, fiind diagnosticat cu stop cardio – respirator. Din informatiile detinute in prezent, medicii legisti au stabilit ca exista o legatura de cauzalitate intre leziunile gasite pe corpul baiatului si decesul acestuia, existand multe indicii ca asemenea rani mortale au fost provocate de o agresiune, si nu de un accident. Mai mult decat atat, ranile detinutului nu puteau avea aceasta amplasare daca era vorba de o cazatura accidentala, asa cum au fost furnizate informatii la un anumit moment dat. Ieri, a fost vehiculata informatia ca la necropsie a participat si medicul Penitenciarului Iasi, dr. Ouatu, despre care circula zvonuri referitoare la neimplicarea sa in tratamentul acestui bolnav din inchisoare. De fapt, despre dr. Ouatu se spune ca nu se implica in mod profesionist in vindecarea detinutilor bolnavi din Penitenciarul Iasi. Tanarul decedat, in varsta de 24 de ani, a fost adus la Spitalul de Urgente direct de la Penitenciarul de Maxima Siguranta Iasi. La acea data, medicii ieseni s-au straduit sa-l resusciteze si, in cele din urma, au reusit. Imediat dupa aceasta, doctorii de la Spitalul de Urgente l-au urcat pe tanar intr-o ambulanta si au dispus transportarea acestuia la Spitalul de Neurochirurgie, pentru efectuarea unui control. Conform spuselor Iolandei Maftei, verisoara baiatului, acesta a fost trimis din nou la Urgente, fara ca in fisa sa medicala sa fie trecut ceva. Conform spuselor Iolandei, Ionut avea o gaura in cap si una in piept. Baiatul ar fi vrut sa fie pus in libertate. Ionut facuse cerere de intrerupere a executarii pedepsei si o inaintase judecatorilor de la Tribunalul Iasi. Conform acelorasi informatii, doctorul Ouatu, medicul Penitenciarului, a participat la necropsia efectuata ieri. Iolanda Maftei a aratat ca interesul reprezentantilor institutiei de maxima siguranta a fost unul exagerat, chiar si atunci cand Ionut mai traia, chiar daca doar cu ajutorul aparatelor. „Sunau din cinci in cinci in minute sa intrebe daca varul meu a decedat”, a declarat Iolanda Maftei.

Libertate

Din cauza procedurilor, care dureaza o vesnicie, Ionut si-a gasit libertatea, dar nu cea pe care o cautase. Procesul fusese amanat, deoarece ancheta sociala comandata de judecatori nu sosise la timp. In urma cu doua zile, adica exact in ziua decesului, tanarul urma sa se prezinte la instanta. Ionut aratase in cererea sa ca doreste sa paraseasca macar pentru o perioada Penitenciarul, pentru a o ajuta pe bunica sa la repararea casei din satul Curaturi. „As dori sa ma lasati in libertate cat considerati ca se poate”, a aratat Ionut in cererea sa. Totusi, este posibil ca motivul sau sa fi fost altul. Tanarul fusese condamnat la cinci ani de puscarie in luna august a anului trecut, pentru talharie. Conform anchetatorilor, in noaptea de Craciun a anului 2002, Ionut ar fi sustras doi cai, dupa ce l-a lovit pe paznicul firmei Andromandy SRL din Ciurea. Tanarul a mers la grajdul firmei la care lucra. Maftei a observat ca paznicii asigurasera poarta cu un surub, a mers acasa si a luat o cheie franceza, s-a intors si a patruns in grajd. Anchetatorii au aratat ca baiatul a urcat pe o iapa si a luat si un manz, dar a fost vazut de paznicul Gheorghe Crasmareanu, caruia i-a aruncat cheia franceza in piept.

Ancheta la Penitenciar

In urma cu doua zile, procurorii de la Parchetul de pe langa Tribunalul Iasi au fost instiintati despre moartea lui Ionut Maftei. Desi procurorii nu excludeau ipoteza decesului din cauza unor leziuni mai vechi, necropsia efectuata ieri a infirmat acest punct de vedere. „Se fac cercetari sub acuzatia de tentativa de omor. Printre suspecti se afla colegii de celula”, a declarat procurorul Catalin Prisecaru, prim-procuror adjunct la Parchetul de pe langa Tribunalul Iasi. Totusi, colegii de celula au aratat ca Ionut s-ar fi lovit in urma unei cazaturi, si nu pentru ca ar fi fost batut. Urmeaza ca, in urmatoarea perioada, procurorii sa faca lumina in ceea ce a devenit Cazul Maftei.
Ciprian NEDELCU
Adauga un comentariu