Actualitate

Asa nastere nu s-a mai intalnit la Iasi. Pentru medici este ceva iesit din comun

Publicat: 08 iun. 2014
1

@ Nasterea va fi o premiera pentru medicii de specialitate @ Fata de nasterea clasica, aceasta metoda adoptata de gravida reduce mult din durere @ Intre medici exista discutii aprinse privind aceasta nastere @ Totul ar trebui sa dureze maximum doua ore

La Maternitatea Cuza Voda din Iasi va avea loc, in premiera, prima nastere in apa. Spatiul a fost deja amenajat, iar in prezent are loc instruirea medicilor si a moaselor care vor asista nasterea sub apa. Medicii de specialitate spun ca aceasta metoda este mai putin dureroasa, pozitie mai confortabila pentru gravida, nastere mai rapida. De asemenea, acestia au precizat ca nu exista riscuri nici pentru mama, nici pentru fat.

„Cada este achizitionata si a fost deja instalata. O echipa de medici si moase fac cursuri pentru a asista nasterea in apa. La scoala mamelor nimeni nu si-a exprimat intentia de a naste sub apa. Nu am fost intrebata de nicio mamica. Depinde de nivelul de educatie al fiecareia. Femeile inca sunt circumspecte cand vine vorba de ceva nou. Din moment ce spitalul a achizitionat cada si s-a amenajat spatiul pentru nastere in apa, inseamna ca exista si cerere. Din cate stiu in Bucuresti, la o maternitate privata se poate naste sub apa. Oricum, la noi, va fi o premiera in Moldova”, a declarat dr. Anca Bivoleanu, purtator de cuvant la Maternitatea Cuza Voda din Iasi.

Durerile sunt mult diminuate

Medicii de specialitate au afirmat ca, in apa, mama se poate misca cum doreste si are posibilitatea sa-si aleaga o pozitie cat mai confortabila. La o nastere in apa poate sa asiste si sotul si chiar sa stea in bazin pe toata durata nasterii sustinandu-si sotia. „Prin aceasta metoda este usurata mult mai mult nasterea fata de cea clasica. Durerile sunt mult diminuate, pozitia gravidei este mult mai buna, durata de aducere pe lume a copilului este mai mica. Apa permite o mai buna dilatare a colului uterin si permite muschilor sa se relaxeze”, a spus medicul Anca Bivoleanu.

Nu toti medicii sunt de acord cu aceasta metoda

Pe toata durata nasterii, atat gravida, cat si fatul sunt monitorizati permanent de catre medicul obstetrician. Specialistii spun ca riscul ca bebelusul sa inghita apa in momentul in care vine pe lume este aproape inexistent, deoarece are suficient oxigen pentru a supravietui sub apa. Tatal poate sa asiste la toata nasterea si sa intre chiar in bazin, alaturi de sotie. Medicii de specialitate au precizat ca gravida trebuie sa stea aproximativ doua ore scufundata in apa. Nu toti medicii sunt de acord cu aceasta metoda, unii sustinand ca travaliul are un rol important in dezvoltarea copilului, contractiile pregatind trupul fragil al micutului pentru viata din afara uterului.
Adauga un comentariu