@ Chiar daca, zi de zi, mii de oameni ajung in aceasta margine a Gradinii Botanice din Iasi, mai nimeni nu a fost informat cu privire la groaznicul si teribilul eveniment petrecut aici! @ La toate acestea a asistat un grup de femei @ La aflarea vestii, autoritatile abilitate au decis sa intervina in regim de urgenta @ Persoane importante din oras sunt legate de intreaga poveste
De aproximativ patru secole, la capatul Gradinii Botanice Anastasie Fatu din Iasi dainuieste unul dintre cele mai frumoase lacasuri de cult din tara noastra. Este vorba de o biserica ctitorita de marele domnitor al Moldovei Vasile Lupu in anul 1638. Din nefericire, chiar daca este un edificiu de patrimoniu, acesta se degradeaza pe zi ce trece. Alunecarile de teren si infiltratiile apei au inceput sa distruga iremediabil constructia. Maicutele care administreaza asezamantul sunt ingrozite de ceea ce s-ar putea intampla daca nu se vor lua masuri urgente pentru consolidarea si reabilitarea lacasului.
Ar putea sa fie inghitita de pamant
Plasata intr-o zona mirifica a urbei si inconjurata de cateva zeci de hectare cu vie dar si de naturaletea Gradinii Botanice, Manastirea Podgoria Copou (cunoscuta si ca Bisericuta dintre vii – n.r.) este de rit ortodox si administrata de maici. Asa cum am mai amintit, aceasta a fost ridicata în anul 1638 de domnitorul Vasile Lupu (1634-1653) si are hramul Sfintilor Atanasie si Chiril. Avand in vedere ca este vorba de una dintre cele mai vechi monumente – simbol ale fostei capitale a Moldovei, Directia Judeteana pentru Cultura (DJC) intentioneaza sa demareze un proiect de salvare a manastirii.
„Noi am fost in inspectie la acest monument. Aici sunt probleme grave avand in vedere ca, la acoperis, din cauza inflitratiilor de apa, monumentul a inceput sa se degradeze. Mai mult, fiind plasata in panta, aici au inceput sa apara frecvente alunecari de teren care ar putea, pur si simplu, sa rupa in doua valorosul edificiu monumental ce are o simbolistica aparte pentru Iasi. Intentionam ca, pana la finele acestui an sau la inceputul celui viitor, sa realizam un proiect care sa duca la demararea dupa foarte mult timp a reabilitarii si restaurarii”, a precizat Virgil Babii, coordonatorul DJC.
Inchinata la Muntele Athos
Conform pisaniei în Limba slavona aflata deasupra peretelui dintre pridvor si pronaos, voievodul Vasile Lupu a ctitorit în acest loc binecunoscuta si valoroasa biserica de piatra. „Biserica aceasta a fost zidita înainte de construirea ctitoriei lui Vasile Lupu de la Manastirea Trei Ierarhi, fiind închinata Manastirii Caracalu de la Muntele Athos. Ea a fost sfintita la 30 aprilie 1638 chiar de catre patriarhul Chiril Lukaris al Constantinopolului. Pisania in slavona a fost tradusa de catre episcopul Melchisedec Stefanescu astfel: «Cu vointa Tatalui, cu conlucrarea Fiului si cu savârsirea Sfântului Duh, iata eu rob stapânului meu Domnului Dumnezeu si Mântuitorului nostru Iisus Hristos si al Treimei închinator, Io Vasile Voievod, cu mila lui Dumnezeu Domnitor al Tarii Moldovei si prea iubita Doamna noastra Teodosia si cu prea iubitii copii Ioan Voievod si Maria si Ruxanda, voi zidi aceasta sfânta ruga în numele sfântului parintelui nostru Atanasie cel Mare, Arhiepiscopul Alexandriei. În anul 7146 (1638), Aprilie 30. Si s-a sfintit cu mâna preasfântului Patriarh Kiril.” De aratat ca, dupa detronarea lui Vasile Lupu în anul 1653, biserica a fost arsa si darâmata, fiind reconstruita de mai multe ori în decursul timpului, astfel încât nu se mai recunoaste nimic din stilul bisericii originare.
Loc de ingropaciune pentru personalitatile Iasului
De reliefat ca, in aprilie 2009, la Manastirea Podgoria Copou traiau 14 maici. Mai departe, aceasta dispune si de un cimitir. In acesta au fost inmormantate, de-a lungul timpului, printre altii o serie de mari personalitati ale urbei. Pot fi mentionati: acad. prof. univ. dr. Dimitrie Mangeron (1906-1991), prof. dr. Mihai Todosia (1927-1995) – fost rector al Universitatii Alexandru Ioan Cuza (UAIC) din Iasi, prof. univ. dr. doc. Gheorghe Badarau (1915-1992) – membru al Academiei de Stiinte Medicale, prof. univ. dr. doc. Mihail Peiu – renumit entomolog si care a donat Muzeului Olteniei din Craiova o colectie uriasa de lepidoptere autohtone insumand peste 1.500 exemplare. Alaturi de acestia ii putem regasi la odihna vesnica si pe prof. univ. dr. Costache Tesu – profesor de pedologie si rector al Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Ion Ionescu de la Brad, prof. univ. dr. Eugenie Turenschi – profesor de botanica tot la Agronomie, prof. univ. dr. Mihai Cotrut sau Bogdan M. Sadoveanu (1912-1920) – fiul marelui scriitor roman Mihail Sadoveanu.
Pe asecti criminali, talhari, ciumi rosi comuniste, securiste din parlament ii doare in pu-la daca m-ai dispare un monument istoric, pe talharii astea ii intereseaza ce ma e de furat si de distrus in tara asta.