Actualitate

Asa ceva exista in curtea unei mari manastiri din Iasi. Un grup de femei a reusit sa creeze senzatie – FOTO

Publicat: 02 nov. 2015

@ Este vorba de un loc celebru din tot orasul Iasi @ Aflat la periferie, acesta este ferit de privirile indiscrete! @ Totusi, cine alege sa treaca de zidurile uriase ale cladirii are parte de o surpriza uriasa @ Inedit este ca, intreg edificiul este supranumit „Palatul domnitelor” @ De asemenea, sub constructie se afla o serie de pivnite, cu mai multe încaperi

Daca ar fi reabilitata si restaurata, aceasta cladire ar putea deveni una dintre atractiile turistice ale intregului oras! Din pacate, la fel ca multe alte monumente ale fostei capitale a Moldovei, totul zace in paragina. In ultimii ani, autoritatile responsabile cu patrimoniu au facut demersuri pentru a demara un ampu proces de refacere a intregului lacas de cult de la Manastirea Frumoasa.

Citeste si: Loc al groazei si al mortii descoperit in spatele unei manastiri din orasul Iasi! Persoane nevinovate au asistat la scene dure! FOTO

Palatul de pe Ziduri, constructie in stil renascentist italian

Dincolo de toate acestea, doua dintre constructiile Ansamblului Manastirii Frumoasa se disting prin povestile extrem de interesante si de ingenioase legate modul in care au fost realizate si scopul pe care l-au avut. Primul este „Palatul de pe Ziduri” si are o vechime de aproximativ trei secole. „In Lista Monumentelor Istorice, acesta are codul IS-II-m-A-04006.02 iar, ca datare, vorbim de anii 1726 – 1733. Acest edificiu este o constructie cu o arhitectura neoclasica, avand intrarea principala in curtea manastirii. El a fost o constructie gandita tocmai ca un palat din timpul Renasterii italiene, avand in mijloc o scara interioara. Initial, fatada opusa intrarii in palat ducea spre o gradina si un lac amenajat special in jurul manastirii Frumoasa, pe unde se intra cu barca asemanatoare cu cele pentru vechile calesti, care astazi a fost zidita. De precizat ca, acum, fatada iese din planul zidului manastirii chiar spre exterior”, reliefeaza Virgil Babii, coordonatorul Directiei Judetene pentru Cultura (DJC). Mai departe, la „Palatul de pe Ziduri” a fost amenajat in anul 1841 paraclisul Sfintei Ecaterina”. Manastirea Frumoasa, respectiv Palatul Domnesc din incinta ei, au continuat sa fie preferate ca resedinta de vara, mai ales in vremea domniei lui Mihail Sturdza (1834-1849) si a lui Grigore Alexandru Ghica (1849-1853 si 1854-1856).

Citeste si: TERIFIANT! Descoperire macabra in curtea unei mari manastiri din Iasi. Nimeni nu se astepta la asta – GALERIE FOTO, VIDEO

Legenda savuroasa a locului supranumit „Palatul pentru Femei”

De asemenea, avand codul IS-II-m-A-04006.03, tot la Frumoasa, se gasesc si ruinele asa numitului „Palat pentru Femei”. „Un alt monument istoric din cadrul Manastirii Frumoasa, sunt, conform LMI din 2014 si realizate de catre Institutul National al Monumentelor Istorice din cadrul Ministerului Culturii, reprezentate de ruinele edificiului cunoscut ca Palatul pentru Femei. Concret, domnitorul Moldovei, Grigore al II-lea Ghica (1726-1733, 1735-1739, 1739-1741 si 1747-1748), care restaurase Manastirea Frumoasa între anii 1727-1733, a construit «un ansamblu de palate minunate dupa moda orientala de la Tarigrad». Peste un deceniu, în timpul ocupatiei rusesti de la 1739, casele cladite de Grigore Ghica la Frumoasa au fost darâmate. În primavara anului 1740, Ghica a pus sa se cladeasca alte case în incinta manastirii. Pe de alta parte, Palatul Domnitelor avea doua mari incinte la parter, de unde se putea intra chiar în camerele domnitelor. Sub palat se aflau niste pivnite, cu mai multe încaperi. Palatul avea tavanul sustinut de pilastri legati între ei prin niste arcuri de piatra. În prezent, Palatul Domnitelor, aflat la mica distanta de turnul-clopotnita, este în ruina”, a conchiz Babii.

Citeste si: Povestea miraculoasa si blestemul unui loc fabulos de langa Iasi – GALERIE FOTO, VIDEO

Punct de atractie pentru strainii care veneau la Iasi

O dovada a faptului ca Ansamblului Manastirii Frumoasa era un punct de atractie, inclusiv pentru strainii care poposeau pe aceste meleaguri, este legata de descrierea savuroasa a Curtii Domnesti de la Frumoasa de catre abatele Giuseppe Boscovich, companionul ambasadorul englez James Porter în calatoria sa din anul 1761 prin Moldova. „Ni se pregati o placuta vila numita Frumoasa, pe care printul o poseda în vale, la picioarele colinelor de pe care coborâsem. Palatul aproape desert, dar mare si comod, era împrejurat de un zid mare, care înconjura grajduri, suri, palatul printului si un alt palat pentru dame. Se mai afla în interior în partea palatului al doilea o gradina de preumblare si o alta de fructe. În palat se intra printr-o sala mare, care era despartita printr-o balustrada, fiind ferestre mari care ocupau toata fatada, cu privire într-un lac ce se termina pe la poalele colinelor. Lacul este format dintr-un izvor care curge de la picioarele colinelor si e oprit de un dig puternic, întarit cu pari si pamânt… În mijlocul digului este o deschizatura cu un canal prin care curge apa la o moara apropiata. Lacul e plin de peste si are si barci de preumblare, dar în partea dinspre apus e plin de stuh si alte buriene de balta”, povesteste Boscovich.

Citeste si: Imagini extraordinare, in premiera, cu secvente din Iasul de acum o suta de ani – GALERIE FOTO
Comentarii
  • Si ce dracu’ a reusit sa creeze „un grup de femei”, ca vad ca voi reusiti sa creati tampenii la fiecare stire postata!?!?

Adauga un comentariu