Boli si tratamente

Arsurile la stomac s-au dovedit a fi un cancer. Semne de avertizare

Publicat: 12 oct. 2019
arsurile la stomac
arsurile la stomac

Arsurile la stomac si refluxul gastroesofagian l-au chinuit pe Joe Moore timp de aproape 40 de ani, inainte de a fi diagnosticat cu cancer esofagian in stadiul 3. Barbatul in varsta de 66 de ani si-a facut o misiune din a-i face pe ceilalti constienti de semnele de avertizare. Instalatorul, pensionar din Washington Township, avea 15 ani cand a inceput lupta cu refluxul de acid. Il urmarise pe tatal lui cum purtase aceeasi batalie si stia exact ce inseamna simptomele lui. Nu si-a dat insa seama ca arsurile lui cronice – numite boala de reflux gastroesofagian – vor duce la cancer.

L-am vazut pe tatal meu luptandu-se cu arsurile la stomac. Se trata cu antiacide si cu bicarbonat, asa ca am procedat la fel”, a povestit el. Pe masura ce imbatranea, simptomele nu treceau, ba chiar se agravau dupa o masa tarzie. Lua antiacide si arsurile la stomac dispareau pe moment. Ceea ce nu a realizat este ca doar durerea a disparut. Acidul gastric tot facea daune. Abia cand a inceput sa apara sughitul nocturn si o senzatie ciudata in piept, Moore a inceput sa se ingrijoreze. „Am stiut la acel moment ca ceva nu era bine”, spune el.

Arsurile la stomac ascundeau un cancer de esofag

Medicul de familie l-a trimis la un specialist gastroenterolog pentru o endoscopie. Atunci a aflat cat de grava era problema lui. „Dupa endoscopie, medicul mi-a spus: >”. I s-a mai dat doar un an de viata. „Cand auzi asa ceva te gandesti mai intai la copiii si familia ta. Anul urmator mi l-am petrecut punandu-mi lucrurile in ordine.”, a adaugat barbatul.

Moore a cautat tratament la Thomas Jefferson University Medical Center din Philadelphia, fiind ajutat de prof.dr. Anthony Infantolino. Timp de un an a facut chimioterapie si imediat dupa radioterapie, timp de 40 de zile. A fost un tratament agresiv, dar de succes. Desi s-a vindecat, medicii l-au atentionat ca are un risc ridicat de recidiva. I-au sugerat sa elimine partea bolnava a esofagului sau, iar el nu a ezitat. Barbatul spune ca a optat pentru operatie, deoarece cancerul ar fi reaparut sigur.

Esofag reconstruit din stomac

Interventia chirurgicala a indepartat cea mai mare parte a esofagului lui Moore. Medicii au reconstruit-o cu o portiune din mucoasa stomacului. „Nu mai am supapa care pastreaza mancarea in stomac”, spune el. Ca urmare a operatiei, stomacul lui Moore are doar un sfert din dimensiunea initiala. Acum trebuie sa doarma stand in picioare si, tulburator, poate vomita si de 20 de ori pe saptamana. „Viata nu mai este aceeasi, dar sunt inca aici. Daca nu ar fi fost acel sughitul, azi nu as mai exista”.

„Arsurile la stomac pot fi tratate cu usurinta cu medicamente”, spune dr. Infantalino, „dar asta singur nu va preveni cancerul esofagian”. O persoana nu ar trebui sa ia doar tratament pe o perioada indelungata, fara a fi consultat. Acest lucru este valabil atat pentru medicamentele fara prescriptie cat si pentru cele prescrise – reductoare de acid. „Singura modalitate de a preveni cancerul esofagian este sa stim daca mucoasa esofagului a fost modificata dupa ani de reflux acid”, spune medicul. Celelalte modalitati de prevenire a cancerului esofagian este de a nu fuma, de a evita obezitatea si de a bea doar ocazional.

Arsurile la stomac, factor de risc pentru cancerul esofagian

Arsurile la stomac cronice pot duce la boala de reflux gastroesofagian. Este o afectiune digestiva in care continutul stomacului ajunge in esofag, iritand mucoasa. Netratata, boala de reflux poate duce la cancerul esofagian. Daca o persoana a avut arsuri la stomac de cel putin trei ori pe saptamana, timp de cel putin trei-cinci ani, mai ales daca acea persoana este un barbat caucazian intre 45 si 70 de ani, obez, fumator si are antecedente familiale de esofag Barrett sau cancer esofagian , ar trebui sa vedeti un medic, recomanda dr. Infantalino.
Adauga un comentariu