National

Arhitectii isi exprima ingrijorarea – Nu se stie cum se vor comporta aceste cladiri in viitor

Publicat: 06 iun. 2012
1

Reabilitarea termica a cladirilor din tara se face in mod haotic, iar majoritatea licitatiilor pentru aceste proiecte nu respecta normele in vigoare, sunt de parere reprezentantii Ordinul Arhitectilor din Romania (OAR).

Principalele nemultumiri ale arhitectilor sunt cauzate de faptul ca nu exista un control in procesul de anvelopare a cladirilor, cu consecinte estetice si practice care decurg din aceste actiuni.

„S-a ajuns la o cromatica absolut psihedelica (n.r.-halucinanta) in ceea ce priveste blocurile de locuinte. Avem acum cladiri peste care s-a aplicat o zugraveala violet, verde de China, albastru ultramarin sau galben pai. Mai mult, sunt cazuri in care primariile au impus formule unice care contin combinatii de tipul portocaliu cu albastru, impuse prin caietul de sarcini”, a afirmat arhitectul Mircea Ochinciuc, presedintele OAR Bucuresti.

O alta consecinta nefasta a modului in care se realizeaza reabilitarea blocurilor este folosirea polistirenului, sunt de parere arhitectii bucuresteni. Pe langa faptul ca utilizarea polistirenului, produs pe baza de petrol, este contrar conceptului de dezvoltare durabila, arhitectii mai atrag atentia asupra faptului ca nu se stie cum se vor comporta aceste cladiri in viitor. Oficialul OAR Bucuresti spune ca acest tip de reabilitare, pe baza de polistiren nu a fost testat suficient, neexistand cladiri a caror reabilitare sa fie mai veche de 10-15 ani.

O alta nemultumire a arhitectilor bucuresteni este modul in care s-au facut licitatiile, cele mai multe dintre acestea nerespectand normele in vigoare.

Numai 1,5% din licitatiile realizate in primele cinci luni ale acestui an au respectat normele in vigoare, in sensul in care comisia a evaluat si calitatea proiectului, reiese dintr-o analiza realizata de Ordinul Arhitectilor din Bucuresti.

Sursa: adevarul.ro
Comentarii
 • Va spun eu!o sa cada toate la primul cutremur mare!s au furat materialele si si au facut inginerii vile si au bagat ce i m prost si m ieftin!!!!o tara de cicat!!!!

 • Dupa cum se vede inca o data, “arhitectii’ sint paraleli cu tehnica. Isi dau cu parerea despre cum s-au facut licitatiile, cum s-au vopsit peretii,……..Deseneaza gagici in revistele de moda si-si dau cu parerea unde sa plantam copacii in jurul casei, unde sa punem patul. Ingineri constructori adevarati nu mai avem. Acei care mai sint, “ cu numele”, au fost incalecati de “arhitecti”. Nimic nu se vorbeste despre aberatia tehnica, marea inselatorie, marea prostie, marea cacealma, a “reabilitarii” blocurilor. Este de groaza cum prolifereaza prostia !
  Polistirenul este
  -un material inflamabil; (a se vedea cum a ars hotelul fratilor Negoita din Vitan si multe depozite de polistiren)
  -emite in timp gaze precum benzen, stiren, pentan – toate cancerigene; in caz de ardere, puternic toxice
  -nu lasa cladirea sa respire… condens,mucegai. In timp, imbolnavirea locatarilor si ruginirea partilor metalice a structurii de rezistenta. Locatari la spital, bloc- par terre, la un viitor seism !
  „Reabilitarea termica” = ampla actiune de distrugere a blocurilor si imbogatire a unor firme.
  Peste un an sau doi, cind polistirenul va fi cazut, acei care au votat in adunarea generala pentru reabilitare , vor da socoteala, vor suporta reparatiile pentru aducerea blocului la starea initiala. Acei care ati votat impotriva reabilitarii, pastrati o copie dupa procesul verbal in care s-a hotarit “reabilitarea”.
  Americanii au interzis caserolele din polistiren = cancerigene.

Adauga un comentariu